Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +3 °C
Skaidrs
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Izdota vēsturnieku Gata Krūmiņa un Jāņa Šiliņa grāmata Latvijas Republikas dibinātāji un atjaunotāji

Izdevniecība Latvijas Mediji laidusi klajā Vidzemes augstskolas rektora, vēsturnieka Gata Krūmiņa un vēstures doktora Jāņa Šiliņa grāmatu Latvijas Republikas dibinātāji un atjaunotāji, informēja izdevēji.

Grāmatā ir apkopots biogrāfiju krājums ar plašu un lakonisku ieskatu laikmeta vēsturē – 1918. gada un 1990. gada reālijas, cilvēki, apstākļi un politiskais fons. Tā piedāvā iepazīt personiski katru no tiem, kas piedalījās Latvijas Republikas tapšanā un atdzimšanā. Apzinoties, ka šis materiāls tiek veidots ne tikai pašreizējai, bet arī nākamajām paaudzēm, veikta nopietna dokumentu izpēte un padziļinātas intervijas ar 34 bijušajiem Augstākās Padomes deputātiem, kā arī ar vienu no Neatkarības deklarācijas autoriem, pašreizējo Valsts prezidentu Egilu Levitu.

"Šos atmiņu stāstus mēs filmējām, un tas ir unikāls materiāls, jo jau starplaikā starp intervijām un grāmatas iznākšanu divi no intervētajiem jau devušies aizsaulē," saka viens no grāmatas autoriem Gatis Krūmiņš.

Vairāk nekā 30 grāmatā iekļautām fotogrāfijām un personām ir pievienotas digitālās platformas Overly iespējas, kas ļauj apskatīt īpaši veidotu informatīvu video. Katra saruna ir 20–40 minūšu gara. Lai tās atainotu pēc iespējas pilnīgāk – kas grāmatā nav iespējams, – tika izveidoti video digitālajā platformā Overly. Ikviens, kas par vēstures jautājumiem interesējas dziļāk, varēs īpaši veidotos video noskatīties, noskenējot ar telefonu konkrētā deputāta fotogrāfijas lauku vai meklējot atslēgvārdus "dibinātāji un atjaunotāji" vietnē Youtube.com.

Saruna ar Veltu Čebotarenoku:
 

Latvijas Valsts prezidents Egils Levits: "Šī grāmata stāsta par cilvēkiem, kas konstitucionāli īstenoja latviešu tautas valsts gribu Latvijas valstiskumam izšķirīgos brīžos. Vēsture nenotiek pati no sevis, vēsturi darina un darbina konkrēti cilvēki, viņu apņēmīgā rīcība un pārliecība par savu taisnību. Novērtēsim mūsu valsts dibinātāju un neatkarības atjaunotāju paveikto un godināsim viņus, turpinot ik dienu veidot modernu un eiropeisku Latviju!"

Grāmata izdota valsts pētījumu programmā Vērtības darbībā: atbildīgas, drošas un izglītotas pilsoniskās sabiedrības attīstība ar pētniecību un rīcības modeļu izstrādes palīdzību un tapusi sadarbībā ar Vidzemes Augstskolas Sociālo, ekonomisko un humanitāro pētījumu institūtu.

Grāmatas ievada video:

 

 

 

Top komentāri

piebilde
p
Piedodiet otru komentu. Apskatot vāku - dibinātāju galerijā redzu ļaudis, kas kaut ko izlēma un DARĪJA, bez izņēmumiem. ''Atjaunotāju'' galerijā ir personas, kas definējamas kā 1)garā neveselie 2) svešu varu aģenti 3) nekā nedarītāji zicpersonas 4) vismaz viens narkomāns pēc šīs avīzes atzinuma. Mēģināt tos visus kanonizēt būtu kļūda un abu sastādītāju necienīga rīcība.
Fakts
F
Iespējams, ka melīgākais valdībnieku kgbešņiku pasūtījums
tie nu gan ir vēsturnieki
t
Šie ir "vēsturnieki", pastāvošās kliķes roklaižas!
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Lielās cerības

Ik gadu mēs gaidām brīnumu – kādas Latvijā tapušas filmas iekļaušanu oficiālajā Kannu kinofestivāla skatē. Jo kaut kad taču tam ir jānotiek, par spīti visam!

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja