Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +3 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Izdota zviedru rakstnieka Ulfa Starka grāmata bērniem Bēguļi

Bērnu grāmatu izdevniecībā Liels un mazs iznākusi ievērojamā zviedru rakstnieka Ulfa Starka (Ulf Stark, 1944–2017) grāmata Bēguļi ar mākslinieces, Astridas Lindgrēnes memoriālās balvas laureātes Kitijas Krauzeres (Kitty Crowther) ilustrācijām, informēja izdevniecībā.

Stāsts ļauj vēlreiz tuvoties tai šēru salai, kas daudziem lasītājiem jau pazīstama no stāsta Mans draugs Pērsijs, Bufalo Bils un es, ko Liels un mazs izdeva 2011. gadā. Tur atrodas vectēva māja, kurā mazdēls pavadījis daudzas jaukas vasaras brīvdienas, tāpat kā rakstnieks savā bērnībā.

Bet māja uz klints tagad stāv tukša, jo vecmāmiņa ir mirusi, bet vectēvs nonācis slimnīcā. Viena burciņa vecmāmiņas brūkleņzaptes vēl gaida viņu mājas pagrabā, un tikai mazdēls spēj vecajam, skarbajam vīram palīdzēt gan beidzamo reizi pabūt savā īstajā dzīvē, gan sagatavoties atkal satikt vecmāmiņu un atrast īstos vārdus savai mīlestībai. Zēnam ir grūti slēpt pārdrošo bēgšanu no slimnīcas, melot vecākiem, atbildēt uz jautājumu, vai cilvēks pēc nāves tiešām nonāk debesīs, tomēr viņam izdodas darīt gaišu vectēva dzīves noslēgumu.

Sāpīgā slimību, vecuma un aiziešanas tēma, kurā gaismu ienes cilvēku savstarpējā mīlestība, ir ļoti aktuāla saspringtajā mūsdienu situācijā, kurā par šiem jautājumiem jādomā gan pieaugušajiem, gan bērniem. Ulfs Starks par to prot runāt ģeniāli vienkāršā, bet precīzā veidā un uzticību raisošā intonācijā.

Kritika Ulfa Starka darbus salīdzinājusi ar Čārlija Čaplina filmām: autors izmanto smieklus, lai stāstītu par ciešanām, un ļauj izjust patiesa prieka brīžus. Kitijas Krauzeres ilustrācijas notvērušas teksta smeldzīgo neviennozīmīgumu. Grāmata kopā ar Krauzeres sirsnīgajām un intensīvajām ilustrācijām ir emocionāli daudzslāņaina – vienlaikus skaista, jautra un ļoti smeldzīga.

Grāmatu no zviedru valodas grāmatu tulkojusi Jolanta Pētersone.

Latviešu valodā lasāmas arī Liels un mazs izdotās Ulfa Starka grāmatas Diktators (2012) un Proti svilpot, Juhanna? (2016).

Grāmata izdota ar Zviedrijas mākslas padomes un Valsts kultūrkapitāla fonda atbalstu.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Hanzas peronā top dejas izrāde Pāru terapija

Hanzas peronā 5. un 6. aprīlī pirmizrādi piedzīvos dejas izrāde Pāru terapija, kuru veido horeogrāfe Liene Grava, dramaturgs Artūrs Dīcis, mākslinieks Reinis Suhanovs, mūzikas autors Reinis Sējān...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja