Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Izdots Ivara Šteinberga otrais dzejas krājums Jaunība

Izdevniecībā Neputns klajā nācis dzejnieka Ivara Šteinberga otrais dzejas krājums Jaunība. Krājuma redaktors Artis Ostups, dizains - Estere Betija Grāvere.

Dzejoļu krājums Jaunība ir veltījums autora paaudzei, kas uzaugusi 21. gs. sākumā. Katra no trim grāmatas nodaļām atbilst savai jaunības pieredzes šķautnei: pirmā ir par sniegšanos pēc pārspīlētām radošajām ambīcijām, otrā apspēlē draudzības un atvērtās pasaules tēmas, bet trešā veltīta intimitātes meklējumiem. Vienlaikus katra nodaļa atbilst savam rakstības veidam: pirmā – antīkās epikas stilizācija, otrā izmanto konceptuālās rakstības paņēmienus (citēšanu) un avangarda literāro strāvojumu estētiku, bet trešā veidota kā dzejprozas cikls.

"Ivars Šteinbergs ir sarakstījis grāmatu, kuras pastāvēšanas faktam ir grūti noticēt. Vispirms jau pati jaunības tēma – latviešu literatūrā diezin vai atrast līdzvērtīgu tās apdziedāšanu, kas turklāt izmanto patosu kā laikmetīgu izteiksmes līdzekli. Pēc tam forma – poēmas žanra reanimēšana iespaidīgā vērienā, pacietīgā un mērķtiecīgā darbā, rūpīgi izsverot katru vārdu un – kā grāmatas pirmajā tekstā – arī katru zilbi. Visbeidzot ietilpība – gan emocionālā, gan intelektuālā, aplaimojot pašus prasīgākos lasītājus. Lai gan dzeja nav sacensība, man ir sajūta, ka Šteinbergs ar šo grāmatu – vismaz uz brīdi – ir atrāvies no pārējiem," tā par Ivara Šteinberga otro krājumu saka grāmatas redaktors Artis Ostups.

Ivars Šteinbergs (1991) – dzejnieks, atdzejotājs. 2017. gadā saņēmis Fulbraita stipendiju un 2018. gadā Ņujorkas štata universitātē Bingemtonā (ASV) ieguvis maģistra grādu salīdzinošajā literatūrzinātnē. Studē doktorantūrā Latvijas Kultūras akadēmijā. 2020. gadā klajā nācis viņa debijas dzejas krājums Strops (Neputns), kas 2021. gadā nominēts Latvijas Literatūras gada balvai debijas kategorijā un ieguvis 2021. gada Dzejas dienu balvu un Ojāra Vācieša prēmiju.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja