Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +18 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Izdots Lindas Gabarajevas dzejoļu krājums bērniem Kosmoss ir virs bēniņiem

Bērnu grāmatu izdevniecība Liels un mazs izdevusi Lindas Gabarajevas dzejoļu krājumu Kosmoss ir virs bēniņiem, ko ilustrējusi māksliniece Kristīne Martinova. Grāmata visai ģimenei, kurā atrodami pirmsskolas vecumam uztverami, jaunākajam skolas vecumam intriģējoši un vecākus uzrunājoši dzejoļi.

Krājums Kosmoss ir virs bēniņiem ir Lindas Gabarajevas debija bērnu literatūrā. Dzejoļu krājums sakņojas kontrastiem un detaļām bagātā, neizskaistinātā, bet brīnumainu notikumu un negaidītu pārvērtību pilnā bērnības pieredzē. Tai pievienojušās izjūtas par bērnību, kas vēlreiz ienākusi autores mājās, jau pa citām durtiņām – dzejoļos klātesoši ir arī vecāki, viņu bailes un nogurums, un liels, nopietns apbrīns, pieredzot savu bērna bērnību.

Lindas dzejoļiem piemīt nesamīlināts īstums, intonāciju svaigums. Jūtams respekts pret bērnības absolūto eksistenciālo nopietnību, kuru nav iespējams aizvietot vai izdekorēt ar deminutīviem vai labi domātām pamācībām. Gabarajeva to nedara, viņas dzejoļos tēli un metaforas izaug no dzīves patiesības. Pasauli šajos dzejoļos var sataustīt, saost, saklausīt, sajust kā mazliet bīstamu piedzīvojumu, kurā var doties, stingri satverot vecāku roku.

Dzejas ilustrācija ir viena no sarežģītākajām ilustrācijas “disciplīnām” – tā paģēr nepārspēt dzejoļa tēlainību, bet spēt paplašināt iztēles lidojumu, tapt par skrejceļu iztēlei. Kristīnes Martinovas radītie tēli Lindas Gabarajevas dzejoļu krājumam ir dzejiski ekspresīvi – to proporcijas un aprises mainās un pārvēršas, attēlojot varoņu iekšējo sajūtu un pārdzīvojumu. Krāsainie un bagātīgie zīmējumi ataino raibo bērnības pasaules fonu, kurā ieskanas gan priecīga, gan arī saskumuša bērna jūtas.

Linda Gabarajeva (1992) ienākusi literatūrā ar ļoti interesantu un daudzveidīgu dzīves un studiju bagāžu. Viņai aiz muguras ir studiju gadi antropoloģijā (Mercer University, ASV) un teoloģijā (LU Teoloģijas fakultātē), iegūtais bakalaura grāds Latvijas Sporta pedagoģijas akadēmijā, LRS Literārās akadēmijas dzejas meistardarbnīca, bet šobrīd viņa studē Latvijas Mākslas akadēmijas Grafikas nodaļas maģistrantūrā.

Par apgādā Neputns izdoto dzejoļu krājums pieaugušajiem Apļi Linda Gabarajeva saņēmusi Ojāra Vācieša literāro prēmiju dzejā un nominēta Latvijas Literatūras gada balvai kategorijā Labākais dzejas autordarbs.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja