Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Jānis Taurens. Konceptuālisms Latvijā: Domāšanas priekšnosacījumi

Apgādā Neputns iznākusi filozofa Jāņa Taurena grāmata Konceptuālisms Latvijā: Domāšanas priekšnosacījumi, informēja izdevniecības pārstāve Dace Krecere.

Jāņa Taurena grāmata ir pirmais tik vērienīgs pētījums par konceptuālismu Latvijas mākslā. "Tajā vizuālās mākslas, filozofijas un literatūras jomas pārlūkotas ar neierastu platleņķa tvērumu un pētniecisku, izglītojošu un personiski motivētu azartu," saka mākslas zinātniece Stella Pelše.

Grāmatas divas daļas piedāvā izsekot gan Rietumu konceptuālisma peripetijām, gan pievērsties Latvijas situācijas analīzei, kas, kā norāda Stella Pelše, ir izdevuma intriģējošais pamatfokuss. "Vai Latvijā bija (ir) konceptuālisms? Vai universālās mērauklas ir gana autoritatīvas lokālās pieredzes leģitimizēšanai, vai vietējā specifika varbūt var mainīt pašus priekšstatus par kanoniskiem mākslas virzieniem? Parādību atlase un slēdzieni pašsaprotami nepretendē uz visaptverošu patiesību, paužot autora konkrēto redzējumu, kam var prognozēt diskusijas rosinošu rezonansi Latvijas kultūrtelpā," vērtē mākslas zinātniece.

Pats autors raksta, ka "konceptuālisms Latvijas mākslā", nav pašsaprotams apzīmējums, drīzāk jau problēma jeb jautājums. Turklāt atbilde šajā gadījumā nav vienkāršs apgalvojuma vai nolieguma teikums, bet gan līdzinās "mākslas grāmatvedības dokumentiem". "Rakstot man bija svarīgi ne tik daudz atsevišķi spriedumi vai domu gājieni, kur kāds var saskatīt arī zināmas nekonsekvences, cik jēgpilnas domāšanas iespējamības iezīmēšana, un jēga, kā zināms, ir plašāks jēdziens par patiesību," tā Jānis Taurens.

Jānis Taurens raksta par filozofiju, estētiku, laikmetīgo mākslu un arhitektūru. Studējis arhitektūru Rīgas Politehniskajā universitātē (tagad Rīgas Tehniskā universitāte) un filozofiju Latvijas Universitātē, kur 2005. gadā ieguvis doktora grādu filozofijā. Kopš 2006. gada asociētais profesors Latvijas Mākslas akadēmijā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja