Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Klajā nācis skaitāmpantu krājums En den dīno šoko loko tīno

Bērnu grāmatu izdevniecībā Liels un mazs iznākusi Māra Runguļa savākto un sakārtoto skaitāmpantu un ķircināmpantu krājums En den dīno šoko loko tīno ar Reiņa Pētersona ilustrācijām.

Komentārus Māra Runguļa kolekcijai veidojusi folkloras pētniece Dr. philol. Una Smilgaine. Grāmatas nosaukumam izvēlēts populārs pants, kas mūsdienās bieži skan bērnudārzos un skolās – tam ir arī melodija, jo tas tiek izmantots kā iedziedāšanās vingrinājums.

Rakstnieks Māris Rungulis prot saskatīt dažādām paaudzēm kopīgo, saglabājot iepriekšējo paaudžu pieredzi un tuvinot to mūsdienām. Par to liecina arī viņa aizraušanās ar Latvijas bērnu folkloru – spoku un joku stāstiem, skaitāmpantiem un ķircināmpantiem, kuru vākšanai viņš aktīvi pievērsās astoņdesmitajos gados, bet deviņdesmitajos sakārtoja un izdeva vairākus skaitāmpantu krājumus. Tagad rakstnieks, vēlreiz pārskatot savu kolekciju, veidojis plašāku, apjomīgāku izlasi, kā arī pievienojis savas atmiņas par skaitāmpantu kolekcijas tapšanu, tiekoties un sarakstoties ar bērniem.

Bagātīgi un asprātīgi ilustrētajā grāmatā mākslinieks Reinis Pētersons vizualizējis pārgalvīgo un dauzonīgo skaitāmpantu garu, fantazējot tikpat brīvi, kā to darījušas daudzas bērnu paaudzes. Zīmējumos darbojas pārsteidzošie pantu personāži, no gardegunes Burbuļmātes un trakās kazas uz skrituļdēļa līdz pat slaucamam dinozauram un robotam-sūdzambībelei. Šīs ilustrācijas un pantu iedvesmotie komiksi padara mantoto folkloras bagātību viegli uztveramu un saistošu pat tiem bērniem, kuri vairs neprot no galvas skaitāmpantus un nepavada laiku ar draugiem pagalmā. Grāmatas dizainu veidojis Artis Briedis.

Grāmata būs interesanta ne tikai bērniem, jo ļaus vecākajai paaudzei atcerēties bērnību, turklāt jaunajā izdevumā folkloras tekstus papildina komentāri un skaidrojumi par skaitāmpantu izcelsmi un dažādu elementu nozīmi, ļaujot pantus uztvert arī kā vēstures atspoguļojumu. Grāmatā līdztekus tradīcijai uzsvērta bērnu folkloras radošā būtība, iespēja vienmēr improvizēt atbilstoši konkrētai situācijai.

Grāmata tapusi ar Valsts kultūrkapitāla atbalstu.

Izdevniecības Liels un mazs grāmatas par vislabāko cenu iespējams iegādāties izdevniecības mājaslapā lielsmazs.lv, kā arī visos lielākajos grāmatu veikalos Latvijā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja