Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Klajā nāk Olgas Černas grāmata bērniem Klāruks un 11 vecmāmiņas

Liels un mazs izdevis čehu rakstnieces Olgas Černas prozas grāmatu bērniem Klāruks un 11 vecmāmiņas, informēja izdevniecības pārstāvji.

Bērnu grāmatu izdevniecība Liels un mazs laiž klajā jaunākā un vidējā skolas vecuma bērniem adresēto čehu rakstnieces Olgas Černas (Olga Černá, 1964) grāmatu Klāruks un 11 vecmāmiņas Ingmāras Balodes tulkojumā ar mākslinieces Alžbetas Skālovas (Alžběta Skálová, 1982) ilustrācijām. Grāmatas formāts un dizains veidots pastkartes formātā.

Šī grāmata ir vēstuļromāns – bērnu literatūrā reti sastopams žanrs. Klāruka vectētiņš Tomāšs, kurš meiteni audzina, ir skursteņslauķis. Kādu dienu viņš nokrīt no jumta un nokļūst slimnīcā, bet Klārukam jāpaliek pie diezgan nejaukas kaimiņienes. Meitene raksta vectētiņam vēstules, no kurām viņš saprot, ka Klārukam labi neklājas. Vectētiņš nosūta mazmeitu pa kārtai pie dažādām senām jaunības draudzenēm, kas viņu kādu laiku pieskata un audzina – katra pēc savas gaumes un saprašanas. Klāruka dzīve bez vectēva ir grūta, bet neticami interesanta, jo par viņu rūpējas veselas 11 vecmāmiņas!

Meitene turpina aprakstīt un ilustrēt notikumus un vērojumus vēstulēs vectēvam, savukārt viņš atbild ar sirsnīgiem un asprātīgiem komentāriem. Kopā ar 11 vecmāmiņām Klāruks iemācās dziesmas, receptes, rokdarbus, nokļūst dažādās interesantās Čehijas vietās, omulīgā krodziņā, dzīvnieku brīvības aizstāvju demonstrācijās un pat kapsētā. Īpaša nozīme viņas dzīvē ir klavierēm un jaukajai mūzikas skolotājai, kas par spīti visām grūtībām palīdz sagatavoties koncertam. Klāruks uzzina daudz jauna par pasauli, cilvēkiem un arī par sevi, bet jo īpaši par to, cik ļoti veicies, ka viņai ir tāds lielisks vectētiņš. Savukārt latviešu lasītājiem grāmata paver arī nelielu, bet interesantu ieskatu čehu ikdienā, kultūrā un vēsturē – tā, kā to bērna acīm redz un attēlo Klāruks.

Čehu rakstniece Olga Černa, kas reiz bijusi agronome, nu jau vairākas desmitgades ir iecienīta bērnu grāmatu autore, kuras darbi Čehijā saņēmuši bērnu literatūras balvu Zelta lente (Zlatá stuha), Boloņā – Ragazzi balvu un Minhenē iekļauti starptautiskajā White Ravens kolekcijā.

Ilustratore Alžbeta Skālova Prāgā studējusi animāciju Jirži Barta studijā, ilustrāciju un grafiku Juraja Horvāta meistardarbnīcā, papildinājusies arī Parīzē un Baltimorā. Viņai tuva glezniecība, īpaši akvarelis, grafika un objektu māksla. Grāmatas dizainu latviešu izdevumam adaptējusi māksliniece Ūna Laukmane.

Dzejniece Ingmāra Balode ir darbīga un godalgota 20. un 21. gadsimta poļu dzejas un prozas tulkotāja, kas pievēršas arī čehu un citu slāvu valodu tulkojumiem. Studējusi Latvijas Kultūras akadēmijas maģistrantūrā un doktorantūrā, kopš 2015. gada ir šīs augstskolas pasniedzēja. Tulkotāja ir Starptautiskās Jāņa Baltvilka balvas un citu literāro balvu laureāte.

Grāmatas Klāruks un 11 vecmāmiņas izdošana ir daļa no izdevniecības īstenotā projekta Bērnu Eiropa, kas saņēmis atbalstu ES programmā Radošā Eiropa. Šī projekta laikā latviešu valodā tiks tulkotas un izdotas 5 grāmatas.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja