Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +2 °C
Skaidrs
Trešdiena, 17. aprīlis
Rūdolfs, Viviāna, Rūdis

Klajā nāk Primo Levi autobiogrāfiskais darbs Atelpa

Izdevniecība Neputns klajā laidusi itāļu rakstnieka Primo Levi autobiogrāfisko darbu Atelpa, kas vēsta par Levi pieredzēto ilgajā mājupceļā no Aušvicas uz Turīnu. Grāmatu no itāļu valodas tulkojusi Dace Meiere, un tā ir pirmais Levi darbu tulkojums latviešu valodā, ziņoja izdevniecības pārstāve Dace Krecere-Vule.

Primo Levi (1919-1987) ir viens no ietekmīgākajiem, pasaulē visvairāk tulkotajiem, vēsturnieku, politologu un antropologu darbos citētajiem 20. gadsimta itāļu autoriem.

Levi, pēc izglītības un nodarbošanās, ir ķīmiķis. 1943. gada rudenī viņš pievienojās Ziemeļitālijas antifašistiskajai pretošanās kustībai, bet drīz vien tika sagūstīts un 1944. gada februārī nosūtīts uz Aušvicas nāves nometni. Savu pieredzi nometnē līdz tās atbrīvošanai 1945. gada janvāra beigās Levi aprakstījis autobiogrāfiskajā darbā Ja tas maz ir cilvēks (Se questo è un uomo, 1947). Atelpa (La tregua, 1963) vēsta par pieredzējumiem ilgajā mājupceļā no Aušvicas uz Turīnu.

"Atelpa, atgriešanās grāmata, odiseja cauri Eiropai starp karu un mieru, .. stāsts par vairs necerētas brīvības pavasari," tā šo Levi darbu raksturo Italo Kalvīno. Atelpa ir dokumentāla atmiņu grāmata, ceļojuma apraksts, filosofisks vērojums. Melnā humora izraibinātas pārdomas par cilvēka dabu. Ceļinieka piezīmes par dažādām tautām un to tikumiem. Un arī atgādinājums, cik viegli ir zaudēt cilvēciskumu, pārstāt to vai citu ļaužu grupu vai tautu uzlūkot kā cilvēkus, kas pelnījuši līdzcietību,” grāmatas pēcvārdā raksta Dace Meiere.

Grāmata izdota Neputna eseju sērijā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja