Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Latviski izdota Stīvena Hokinga pēdējā grāmata Īsas atbildes uz svarīgiem jautājumiem

Jāņa Rozes apgāds izdevis nopelniem bagātā astrofiziķa Stīvena Hokinga pēdējo grāmatu Īsas atbildes uz svarīgiem jautājumiem, informēja izdevniecības pārstāvji.

Vai Dievs ir? Vai var ceļot laikā? Vai ir iespējams paredzēt nākotni? Šie ir tikai daži no nozīmīgajiem jautājumiem, kurus uzdod autors. Ar sev raksturīgo asprātību, izteiksmes skaidrību un rotaļīgumu viņš iepazīstina lasītājus ar Visuma uzbūves pamatprincipiem, aizved pie pašiem tā pirmsākumiem, atklāj laika dabu un liek aizdomāties par cilvēka rīcības sekām uz zemeslodes.

Stīvens Hokings (1942­–2018) trīsdesmit gadus bija Lukas profesors matemātikā Kembridžas Universitātē un līdz pat savai nāvei vadīja Teorētiskās kosmoloģijas centru, ko pats nodibināja 2007. gadā. Viņš saņēmis plašu sabiedrības un kolēģu atzinību, kā arī daudzus apbalvojumus, ieskaitot ASV Prezidenta brīvības medaļu. Latviešu lasītājiem jau pazīstami viņa populārzinātniskie darbi Īsi par laika vēsturi, Visums rieksta čaumalā, Vēl īsāk par laika vēsturi, Diženais plāns (divas iepriekšminētās kopā ar Leonardu Mlodinovu), kā arī autobiogrāfiskais darbs Īsi par manu vēsturi. Kopā ar savu meitu Lūsiju Hokingu viņš sarakstījis arī vairākas grāmatas bērniem par mazā zēna Džordža piedzīvojumiem, kurās ir daudz faktu par fiziku un astronomiju.

Šī grāmata būs interesanta gan Hokinga teoriju un daiļrades pazinējiem, gan arī tiem, kam šī būs pirmā sastapšanās ar ievērojamo zinātnieku, kurš mainīja cilvēces priekšstatus par Visumu. Lasītājs tiks aizvests aizraujošā ceļojumā uz pašiem eksistences pirmsākumiem, uz tuvām un tālām planētām, uz melnajiem caurumiem un beigu beigās kopā ar autoru ieskatīsies nākotnē.

Darbu papildina Hokingam tuvu cilvēku atmiņu vēstījumi. Aktieris Edijs Redmeins, kurš izcilo zinātnieku atveidojis filmā Teorija par visu, stāsta par viņu abu iepazīšanos un sadarbību. Profesora Kipa S. Torna ievadā lasāms par abu astrofiziķu draudzību gandrīz visa mūža garumā un kopīgo zinātnisko darbību. Bet meitas Lūsijas pēcvārdā Hokingu var iepazīt kā mīlošu, aizrautīgu tēvu, harizmātisku un sadzīvē pieticīgu cilvēku un drosmīgu savu tuvāko iedvesmotāju.

"Ņūtons mums sniedza atbildes. Hokings mums sniedza jautājumus. Turklāt šie Hokinga jautājumi arī dažus desmitus gadu vēlāk turpina dāvāt un radīt jaunus revolucionārus atklājumus. Kad mēs beidzot būsim izpratuši kvantu gravitācijas likumus un pilnībā izpētījuši mūsu Visuma dzimšanu, tas būs noticis galvenokārt tāpēc, ka bijām pakāpušies uz Hokinga pleciem," raksta profesors Kips S. Torns.

Grāmata ir pieejama visās labākajās Latvijas grāmatnīcās.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Hanzas peronā top dejas izrāde Pāru terapija

Hanzas peronā 5. un 6. aprīlī pirmizrādi piedzīvos dejas izrāde Pāru terapija, kuru veido horeogrāfe Liene Grava, dramaturgs Artūrs Dīcis, mākslinieks Reinis Suhanovs, mūzikas autors Reinis Sējān...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja