Laika ziņas
Šodien
Sniega pārslas
Rīgā +1 °C
Sniega pārslas
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Nenotveramais - izstāde par leģendām apvīto anarhistu Jāni Žākli

Izstāde ir veltīta leģendārajam talsiniekam, anarhistam Pēterim Krāsotājam jeb īstajā vārdā Jānim Žāklim. Tā tiek veidota kā lietisko pierādījumu un zināmo faktu apkopojums, neizslēdzot minējumus un vēl nepārbaudītās versijas, kā paralēlās izmeklēšanas virzienus.

Izstāde kā spēle vai prāta mežģis, kas liek citkārt pasīvajām apmeklētājam aktīvi līdzdarboties, domāt un risināt iespējamos
izmeklēšanas gaitas pavedienus, radot iespēju izstādes apmeklētājam pašam piedalīties slavenā noziedznieka pakaļdzīšanās trillerī.

Jānis Žāklis savu vārdu pasaules kriminālistikas vēsturē viltojis vairākkārt, tā sevi padarot par vienu no visgrūtāk notveramajiem noziedzniekiem – pat pēc vairākām nāvēm un visbeidzot galīgās pazušanas bez pēdām līdz ar Pirmo Pasaules karu. Nenotveramais latviešu anarhists 20. gadsimta sākuma politiskajā juceklī atrada veidu, kā noturēt revolūcijas ideju verdošu un bīstamu ikvienam, kas stājās tās ceļā. Atjautīgi mainot identitātes, nodarbošanos un dzīvesvietas Krievijas impērijā, Eiropā un pasaulē, Žāklis, kura patiesā identitāte teju pēc simt gadu ilga klusuma atklāta Filipa Rufa 2013. gadā izdotajā grāmatā Pa stāvu liesmu debesīs, prata uzrasties vietās, kur viņu vismazāk gaida, un pazust pirms tiesu medicīnas ekspertīze ar baltu krītu apvelk nogalināto policistu un anarhistu līķus.

Ja kriminālistikas pasauli salīdzinātu ar Holivudu, tad Talsos augušais jaunietis, būtu viena no spožākajām zvaigznēm noziedzīgās pasaules slavas alejā. Taču šai zvaigznei līdz pat 21. gadsimta sākumam nebija pat sava nosaukuma. Jāņa Žākļa patiesā identitāte palika neatklāta kā Krievijas impērijas slepenpolicijai, tā arī Skotlendjardam ar tobrīd Lielbritānijas Iekšlietu ministru Vinstonu Čērčilu priekšgalā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Kur?

Talsu novada muzejs, Kārļa Mīlenbaha iela 19, Talsi

Kad?

16. oktobris, 2021 – 30. septembris, 2022

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Hanzas peronā top dejas izrāde Pāru terapija

Hanzas peronā 5. un 6. aprīlī pirmizrādi piedzīvos dejas izrāde Pāru terapija, kuru veido horeogrāfe Liene Grava, dramaturgs Artūrs Dīcis, mākslinieks Reinis Suhanovs, mūzikas autors Reinis Sējān...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja