Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +18 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints

Izstāde Atmiņas ģenētiskais kods. Azerbaidžānas paklāji

Iezīmējot Azerbaidžānas un Latvijas diplomātisko attiecību 30. gadadienu, sadarbībā ar Azerbaidžānas vēstniecību Latvijā un publisko akciju sabiedrību Azerkhalcha norisināsies unikālas kolekcijas izstāde Atmiņas ģenētiskais kods. Azerbaidžānas paklāji.

Pasaules kultūras mantojuma vēsturē paklāju aušanas māksla ir absolūta virsotne, kas rada vienotu domu, saprāta un prāta telpu. Tajā nolasāms naratīvs par leģendām un notikumiem, zaudējumiem un uzvarām, lepnumu par pagātni un cerību par skaistu nākotni. Azerbaidžānas paklāji ir pazīstami visā pasaulē ar to oriģinālo ornamentu, kompozīciju un krāsu risinājumu. Pavedieni, mezgli, raksti – azerbaidžāņu paklājs nav tikai estētiski baudāms interjera priekšmets, bet veselas tautas mūžs, kas austs gadu tūkstošos.
 
PAS Azerkhalcha ir vienīgā paklāju ražotne Azerbaidžānā, kuras darbnīcās strādā dažādu paaudžu amatnieki. Uzņēmuma veidotā Rīgas izstādes kolekcija ir mākslinieku un meistarīgu amatnieku kolektīvs darbs, kas balstās uz senču tradīcijām un mūsdienu dizaineru inovatīviem meklējumiem. Paralēli ekspozīcija sniedz priekšstatu par Latvijas un Azerbaidžānas ornamentu līdzībām, atspoguļojot dažādus tautu mijiedarbes aspektus, vēsturiskās sakarības vai kopīgās tēmas, kas ietekmējušas abu valstu kultūru.
 
Godinot latviešu lietišķās mākslas vecmeistaru Jūliju Straumi (1874–1970) 150. jubilejā, izstādē organiski iekļaujas mākslinieka Azerbaidžānas teritorijā apzinātais un pētītais etnogrāfiskais mantojums – neatkārtojami paklāju raksti, kurus viņš fiksējis un kolorējis fotogrāfijās savu ekspedīciju laikā.
 
Tā ir pirmā plaša vēriena Azerbaidžānas tekstilmākslas ekspozīcija Rīgā, kas paver padziļinātu ieskatu nacionālo aušanas paņēmienu pārmantojamībā un vienlaikus apliecina, ka šķietami tālais var kļūt tuvs.

Izstādes kuratores Inese Baranovska – Dekoratīvās mākslas un dizaina muzeja vadītāja un Rūta Rinka – Tekstilmākslas un ādas mākslas kolekcijas glabātāja.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Kur?

Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejs, Lielā zāle, Skārņu iela 10, Rīga

Kad?

16. maijs – 15. septembris

O., Ce.–Sv. 11.00–17.00, kase 11.00–16.45 Tr. 11.00–19.00, kase 11.00–18.45 Pr. slēgts

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja