Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Jauno mediju absolventu izstāde Retrospektropija

Spektropija jeb “pārsteidzošas spektra ilūzijas, kurās visur redzami spoki un jebkura krāsa,” ir J. H. Brauna optisko ilūziju grāmata, kas pirmo reizi tika izdota 1864. gadā. Autors grāmatā izmantojis dažādas optiskas ilūzijas un pēcskata tehniku, kad spilgta attēla atblāzma saglabājas skatītāja uztverē pat pēc novēršanās no objekta.

Latvijas Jauno mediju kultūras centrs RIXC izdevis grāmatu ar līdzīgu nosaukumu (2018), kurā uzsvērts, ka plašās elektromagnētiskā spektra telpas, kuras zinātne nevar sasniegt, pārņem modernās sabiedrības mīti.

Izstāde sniedz ieskatu spokos, mītos, pieņēmumos un pārsteidzošos cilvēka iztēles un emociju pagriezienos, ko rada dažādu
tehnoloģiju radītās jaunās komunikatīvās telpas, apkopojot 15 mākslinieku darbus, kas pieder Liepājas jauno mediju mākslinieku kopienai – attālināti vienotai.

Izstādes dalībnieki, mākslinieki, savos darbos atskatās uz pagātnes ierakstiem, tver un skatītājam atklāj tajos radušos mītus un valdzinošos fantasmagoriskos tēlus, liekot pievērst uzmanību tam, ka un kā šie esošā ieraksti – jo sevišķi mūsdienās aktuālās mašīnmācīšanās īpatnību dēļ – formē mūsu nākotni gan vietējā, gan globālā, gan individuālā un dzimtas, kopienas mērogā.

Pastiprināta, noturīga interese par mediju mākslu Baltijas kontekstā ir unikāla Latvijas mākslas iezīme. Kopš 2007. gada, kad studijas Jauno mediju mākslā

Liepājā uzsāka 1. kurss, ir pagājuši 15 gadi, un jauno mediju mākslinieku kopiena ir izaugusi visnotaļ liela, un tikpat plašs ir arī to tehniskās specializācijas un tematisko interešu loks – no video līdz skaņas mākslai un eksperimentiem paplašinātajā un virtuālajā realitātē, izaicinot gan skatītāju uztveres mehānismu, gan tehnoloģiju veiktspēju.

Izstādes kuratore MPLab vadītāja, bakalaura studiju programmas Jauno mediju māksla vadītāja Anna Priedola.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Kur?

Liepājas muzejs, Kūrmājas prospekts 16/18

Kad?

8. jūnijs, 2023 – 30. jūlijs, 2023

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja