Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 16. maijs
Edijs, Edvīns

Nordic noir

Skandināvu literāro detektīvu popularitāte ir sekmējusi arī vēl vienas pārliecinošas skandināvu preces ar pamatīgu eksporta potenciālu – filmu un it īpaši TV seriālu – uzplaukumu.

Jēdziens Ziemeļu noir tiek attiecināts ne tikai uz skandināvu detektīvliteratūras fenomenu, bet arī audiovizuālo produkciju – filmām un TV seriāliem, kas sakņojas skandināvu detektīvromānu auglīgajā augsnē. Bez labas literatūras nav iespējams labs kino, lai kā kino attīstības gaitā formālisti ir mēģinājuši attālināties no literatūras kā filmas pamata, gribam to vai ne, skatītāji tomēr izvēlas stāstu, klasisku vēstījumu, kas sakņojas spēcīgā literatūras tradīcijā un žanru izpratnē. Skandināvu literāro detektīvu popularitāte ir sekmējusi arī vēl vienas pārliecinošas skandināvu preces ar pamatīgu eksporta potenciālu – filmu un it īpaši TV seriālu – uzplaukumu.

 

Skaties, cik spēj

Patlaban dzīvojam globālu TV seriālu popularitātes ērā, to sekmējušas arī pārmaiņas mediju vidē – tādi gigantiski spēlētāji kā Netflix (interneta platforma un filmu producētājkompānija) un tam līdzīgie ir veicinājuši seriālu zelta laikmeta iestāšanos, pat jaunas seriālu skatīšanās tradīcijas (binging vai skaties, cik spēj). Par skatītāju turpina cīnīties arī klasiskās, lineārās televīzijas, un arī to piedāvājumā augstas kvalitātes seriāli ir ļoti svarīgi, lai piesaistītu auditoriju.

Ir divi veidi, kā skandināvu seriāli sasniedz skatītāju ārpus savas dzimtenes, – vispirms jau tradicionālā veidā, kad šie seriāli tiek nopirkti izrādīšanai citas valsts teritorijā, piemēram, seriāls Tilts, ko patlaban demonstrē arī LTV. Taču pēdējos gados skandināvu seriālu veidotāji ir bijuši ārkārtīgi sekmīgi, pārdodot savu seriālu rimeika tiesības – pamatā ASV un arī Eiropas valstīm.

Viens no šādas prakses piemēriem ir seriāls Nogalināšana/The Killing, ko amerikāņu kompānija Netflix producēja no 2011. līdz 2014. gadam. Tā pamatā ir dāņu seriāls Nogalināšana/Forbrydelsen, kas tika veidots no 2007. līdz 2012. gadam. Dāņu oriģināls guva milzīgu popularitāti Lielbritānijā, tuvinot dāņu noziedzīgās, drūmās kaislības angļu valodā runājošajai auditorijai, tas tika pārdots izrādīšanai 120 pasaules valstīs. Filmas centrālais tēls ir sieviete – izmeklētāja, kura gatavojas beigt savu karjeru Dānijā, lai dotos līdzi savam līgavainim uz Zviedriju. Plānus izjauc viņas "pēdējā izmeklēšana" – jaunas meitenes slepkavība.

Dāņu seriāla galvenā varone ir Sāra Lunda, amerikāņu versijas galvenā varone – Sāra Lindena; tā darbība nu jau risinās ASV, Sietlā. Pat neveicot detalizētu salīdzinājumu – abus seriālus raksturo drūma, reālistiska, ticama vide un spēcīgi aktrišu darbi galvenajās lomās. Abos tajos ilgi, gari un pamatīgi izmeklē jaunās meitenes slepkavību, un to sižets met pārsteidzošas cilpas. Prominentā The New York Times kritiķis Maiks Heils tomēr uzskata, ka amerikāņu versijai nav izdevies sasniegt dāņu seriāla niansētību un pamatīgumu. Nogalināšanas pamatā gan nav populārs detektīvromāns. Toties zviedru TV seriālam Valanders/Wallander tāds ir – seriāla pamatā ir rakstnieka Henninga Mankella detektīvromāni par izmeklētāju Kurtu Valanderu. Zviedru Valanders tika veidots no 2005. līdz 2013. gadam. Šis pats (literārais) varonis – izmeklētājs Valanders – tika iedzīvināts arī ārkārtīgi populārā britu seriālā, kurā Valandera lomu spēlē izcilais aktieris Kenets Brana (viena no sērijām The Dogs of Riga/Rīgas suņi (2012) tika filmēta arī Rīgā, piedaloties Artūram Skrastiņam un vēl dažiem Latvijas aktieriem). Britu versija, ko producēja kompānija BBC, tapa no 2008. līdz 2016. gadam.

 

Psiholoģiski sarežģīti

Skandināvu seriālu veidotāji lieliski apzinās to potenciālu, ko viņu filmām un seriāliem piešķir skandināvu literāro detektīvu atpazīstamība pasaulē. Skandināvi zina, ka jēdziens Nordic noir ir ne tikai gana "seksīgs" un konvertējams, bet tam ir arī dziļas kultūrvēsturiskas saknes un atskaņas populārajā kultūrā. Kinovēsturē ir pazīstams jēdziens film noir, ar kuru apzīmē XX gs. 40.–50. gados Amerikā tapušās filmas, kuras raksturo detektīva elementi un īpaša, fatāla, eksistenciāla noskaņa. Šo filmu galvenie varoņi nereti ir psiholoģiski sarežģīti detektīvi, izmeklētāji, kas iepinas komplicētā noziegumu izmeklēšanā. Film noir saknes ir meklējamas XX gs. 20.–30. gadu skarbajās detektīvliteratūras tradīcijās. Mūsdienās film noir elementi tiek izmantoti tā dēvētajos neo noir, un šajā kontekstā lieliski iederas gan manis jau piesauktie skandināvu seriāli, gan arī (vietas trūkuma dēļ) nepiesauktie.

Skandināvu seriālu rimeiku virkni turpina arī jau pieminētais Tilts/The Bridge (Broen/Bron). Šis seriāls par tiltu starp Dāniju un Zviedriju, robežsituācijām un noziegumiem ticis gan pie gana populāras franču un britu versijas Tunelis/The Tunnel (2013–), gan arī pie neveiksmīgas ASV versijas – The Bridge (2013–2014), kura darbība risinās uz ASV un Meksikas robežas. Jāpiemin arī dāņu seriāls Tie, kas nogalina/ Those Who Kill (Den som dræbe, 2011), kura pamatā ir dāņu autores Elsebetes Egholmas darbi. Seriāla darbība risinās Kopenhāgenā, un katras sērijas laikā policijas inspektore sieviete atrisina vienu noziegumu. (Sievietes izmeklētājas tēlu droši var nodēvēt par skandināvu noir firmas zīmi!) Seriālam tapa rimeiks ar tādu pašu nosaukumu un amerikāņu zvaigzni Hloju Seviņī izmeklētājas lomā, tā darbība risinās Pitsburgā ASV. Šis gan nebija amerikāņu veiksmes stāsts – seriāls šķita pārāk depresīvs, drūms, tam tika pielikts punkts pēc pirmās sezonas.

Protams, jāpiesauc arī klasiskais kino un skandināvu detektīvu superzvaigzne Stīgs Lārsons, kura romānu par meiteni ar pūķa tetovējumu trīs ekranizācijas bija ārkārtīgi populāras. Sekoja arī Holivudas versija, kuru veidojis Deivids Finčers, ar aktrisi Rūniju Maru hakeres Līsbetas Salanderes lomā. 2011. gada amerikāņu filmai Meitene ar pūķa tetovējmu/The Girl with the Dragon Tatoo turpinājums diemžēl nesekoja.

Skandināvi turpina kalt panākumu dzelzi, kamēr tā karsta, un ražot kvalitatīvus seriālus. Slavenais kriminālromānu autors Jū Nesbē ir pielicis roku norvēģu seriāla Okupētie/Occupied (2015–) tapšanā. Šis gan nav detektīvs, bet biedējoša fantāzija par tuvo nākotni, kurā Norvēģiju ir okupējusi Krievija. Taču 2017. gada rudenī pirmizrāde būs britu filmai Sniegavīrs/ The Snowman, kuras pamatā ir Jū Nesbē detektīvromāns par izmeklētāju Hariju Holu, tā lomā – izcilais britu aktieris Maikls Fasbenders.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja