Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Ar aktīvu Latvijas līdzdalību sāksies Kannu kinofestivāls

Otrdien, 16. maijā, Francijā sākas pasaulslavenais Kannu kinofestivāls (16.–27.05.), un Latvijas kinoprofesionāļi arī šogad aktīvi piedalās kino industrijas notikumos, festivāla programmās un filmu tirgū, informēja Nacionālā Kino centra filmu nozares informācijas speciāliste Kristīne Matīsa.

Šogad viens no Eiropā vecākajiem kinofestivāliem Kannās notiek jau 76. reizi un plakātam izvēlēta leģendārā aktrise Katrīna Denēva 1968. gada franču filmā La Chamade / Heartbeat. Rīkotāji paziņojuši, ka pēc festivāla 75. jubilejas grib pievērsties arī jaunām kino veidotāju paaudzēm, un par Kannu žūrijas priekšsēdētāju iecēluši arī Latvijā pazīstamo zviedru režisoru Rūbenu Estlundu (1974); visas viņa spēlfilmas kopš 2008. gada bijušas iekļautas dažādos Kannu festivāla konkursos, divas jaunākās saņēmušas Kannu Zelta palmas zaru – Skumju trīsstūris / Triangle of Sadness (2022) un Kvadrāts / The Square (2017) –, bet Latvijas kinorepertuārā Estlunda Skumju trīsstūris kļuva par vienu no visu laiku populārākajām Eiropas art-house filmām.

Latvijas filmu producenti aktīvi piedalās Kannu Filmu tirgū / Marché du Film (16.–24.05.), kas esot aizsācies 1959. gadā kā viena telts uz Palais Croisette jumta, bet šogad Kannu filmu tirgū satiksies apmēram 12 500 kinoprofesionāļi no 120 valstīm. Eiropas kino popularizēšanas organizācijas European Film Promotion (EFP) veidotajā kinoproducentu platformā Producers on the Move dalībai izvēlēts Latvijas studijas Lokomotīve producents Dominiks Jarmakovičs, kurš Kannās strādās ar Signes Baumanes topošo animācijas pilnmetrāžu Karmiskais mezgls un Signes Birkovas gandrīz pabeigto spēlfilmu Lotus (vairāk par Producers on the Move lasāms ŠEIT).

Latvijas dalība Kannu festivālā bieži saistīta ar kaimiņvalstīm Lietuvu un Igauniju; Baltijas sadarbības spēku pierādīja jau šāgada Berlināles Baltijas fokuss, un arī Kannu filmu tirgū kaimiņi startē kopā. Marché du Film platformā Producers Network, kas jau 16 gadus pulcina vairāk nekā 500 producentus no visas pasaules, iespēja nonākt uzmanības centrā (Producers under the Spotlight) piešķirta diviem producentiem no katras valsts, Latviju šajā profesionālo, aktīvo un daudzsološo Baltijas producentu izlasē šogad pārstāv Linda Krūkle un Inga Praņevska. Kopumā Nacionālais Kino centrs šogad konkursa kārtībā piešķīris apmaksātu akreditāciju desmit Latvijas producentiem un režisoriem, Kannās strādās arī Matīss Kaža, Gints Zilbalodis, Alise Ģelze, Guntis Trekteris, Andrejs Ēķis, Alise Rogule, Juris Poškus.

Latvijas dalību Kannu festivālā nu jau tradicionāli iezīmē Latvijas paviljons, kurā šogad apvienojas Nacionālā kino centra un Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) spēki. Stendā darbosies arī Latvijas Kinoproducentu asociācijas pārstāvji. Paviljona dizainu veido LIAA koncepts Mission Latvia, kas iepriekš izpelnījies Kannu filmu tirgus dalībnieku un rīkotāju ievērību; arī šogad Kannās notiek paviljonu dizaina konkurss, kurā 2017. gadā Latvijas paviljonam tika piešķirta zelta medaļa.

Pa citu ceļu Kannu festivāla filmu tirgū nonāks divi Latvijas studijas Lokomotīve kopražojumi ar Baltijas kaimiņvalstīm – Tallinas kinofestivāla sadaļā Industry@Tallinn & Baltic Event (ITBE) 2022. gada novembrī tika izvēlēti pieci topošo filmu projekti, kas 20. maijā tiks prezentēti industrijas pasākumā Tallinn Black Nights Goes to Cannes. Ar Latvijas dalību top divi no šiem pieciem projektiem – režisora Tomasa Vengra spēlfilma Five and Half Love Stories in an apartment in Vilnius (Lietuva, Īrija, Latvija) un režisora Andresa Pūstusmā spēlfilma One-dimensional man (Igaunija, Latvija).

Producenta Roberta Vinovska vadītā studija Lokomotīve šogad Kannās atgriežas arī kā klasikas filmu restaurētājs ar zīmolu Locomotive Classics – 2018. gadā Kannu īpašajā kinovēstures vērtību programmā Cannes Classics tika iekļauta Latvijas režisora Rolanda Kalniņa spēlfilma Četri balti krekli (1967), bet šogad tai atlasīta Armēnijas spēlfilma Barev, es em / Hello, It’s Me (1965), kas arī restaurēta Latvijas studijā Lokomotīve. Filmas seanss paredzēts 25. maijā.

Programma Cannes Clasics turpina arī pagājušajā gadā uzsākto sadarbību ar Eiropas kinoskolām, un šo izdevību ar Nacionālā Kino centra atbalstu izmanto arī Latvijas Kultūras akadēmijas Nacionālā Filmu skola. Projekta ideja ir Cannes Classics programmētāju iniciatīva integrēt jauno kinematogrāfistu paaudzi pasaules kino klasikas procesos, piešķirot akreditācijas uz šīs programmas seansiem un tādējādi dodot iespēju noskatīties kvalitatīvu kinovēstures piedāvājumu un paplašināt zināšanas par kinomākslas kontekstiem.

 

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja