Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +4 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Baltijas jūras dokumentālo filmu forumā laurus plūc filmas par Ukrainu

Nacionālā Kino centra rīkotais Baltijas jūras dokumentālo filmu forums šogad notika no 5. līdz 11. septembrim. Foruma laikā skatītāju ievērību izpelnījās filmu programma, ko demonstrēja kinoteātrī K. Suns, un divas filmas no tās izrādīja arī Jēkabpilī, Rēzeknē, Smiltenē un Talsos. Gan klātienē, gan tiešsaistē dokumentālā kino profesionāļi piedalījās apmācībās un filmu projektu tirgū, kura noslēgumā četriem filmu projektiem pasniegtas vērtīgas balvas.

Šogad Baltijas jūras dokumentālo filmu forumā prezentēja 18 filmu projektus, kuru veidošanā iesaistītas filmu studijas no 10 valstīm, to skaitā - četri projekti, kuru īstenošanā piedalīsies Latvijas kinematogrāfisti. Tāpat kā iepriekšējos gados, arī šogad pasniedzēju komandu vadīja dokumentālā kino konsultanti no Dānijas Mikaels Opstrups un Tue Stēns Millers. Kopā ar viņiem strādāja režisori Emma Deivi (Lielbritānija), Laila Pakalniņa (Latvija), Romāns Bondarčuks (Ukraina), producente Dagne Vildžunaite (Lietuva) un montāžas režisors Fils Džandalijs (Zviedrija).

Foruma laikā notika Creative Europe Media Desk Latvijas nodaļas rīkota diskusija par mentālo veselību dokumentālo filmu industrijas jomā, kuru vadīja Film In Mind terapeite Rebeka Deja (Lielbritānija) un kurā piedalījās režisors Romāns Bondarčuks, Odesas starptautiskā kino festivāla izpilddirektore Anna Mačuha, režisors un scenārists Ivans Sautkins (Ukraina), kā arī producents Uldis Cekulis (Latvija). Sarunas ierakstu iespējams noklausīties Creative Europe Media Desk Latvia Facebook lapā.

Foruma vadītāja Zane Balčus: "Foruma norise klātienes formātā ir nepieciešams instruments jaunu dokumentālā kino projektu attīstībā, jo forums dod iespēju satikties Rīgā kino veidotājiem no mūsu reģiona ar Eiropas, Āzijas, Ziemeļamerikas televīziju un filmu tiesību kompāniju pārstāvjiem, kas, cerams, rezultēsies jaunās sadarbībās turpmākajos gados. Lai gan šī foruma sadaļa norisinās šaurākā lokā, tomēr arī mūsu kino skatītājus šie projekti sasniedz - jau kā pabeigtas filmas nākamajos gados."

Baltijas jūras dokumentālo filmu forumā šogad pasniedza četras balvas. Current Time TV balvu 2000 ASV dolāru apmērā saņēma Ukrainas un Lielbritānijas kopražojuma projekts Nemanāmie cilvēki (Little People), kura režisors ir Ivans Sautkins, bet varoņi - vairāki Ukrainas iedzīvotāji, kuri kara apstākļos nolēmuši palīdzēt valsts armijai. BB Post House balvu, kas ļaus izmantot kompānijas pakalpojumus 3000 eiro apmērā, saņēma Ukrainas un Latvijas (studija VFS Films) kopprojekts Svētītie (The Blessed Ones), kura režisors ir Andrijs Lisetskis. Filma - kara portrets, kura traģiskās aprises ļauj apjaust četru mākslinieku darbi. Baltijas jūras dokumentālo filmu foruma balvu režisoram saņēma Mia Halme (Somija), kura prezentēja projektu LGL - Lieliskās govju lēdijas (FLC - Fabulous Cow Ladies) par trīs govīm un trīs viņu saimniecēm. Baltijas jūras dokumentālā kino foruma balvu producentam saņēma Oleksandra Kravčenko (Ukraina), kura iepazīstināja ar projektu Dzelzs cilvēks (Kādu dienu es vēlos tevi redzēt laimīgu (Iron Man (One Day I Wish to See You Happ) - personīgu stāstu par filmas režisori un viņas vīru.

Baltijas jūras dokumentālo filmu foruma kino programmu izrādīja kinoteātrī K. Suns Rīgā, un divas filmas varēja noskatīties kino izrādīšanas vietās Jēkabpilī, Rēzeknē, Smiltenē un Talsos. Filmu programmas viesi bija trīs filmu režisori un vienas filmas producente. Programmā īpašs uzsvars bija likts uz Ukrainu - no astoņām programmā iekļautajām filmām četras bija saistītas ar Ukrainu. Filmu atlasē tika izvēlēti arī vairāki darbi, kuri iepriekšējos gados tikuši prezentēti forumā kā projekti. Forumu atklāja Ihora Ivanko filma Trauslā atmiņa (2022, Ukraina, Slovākija), kas piedalījās forumā projekta stadijā 2019. gadā, un tā šogad izpelnījās vislielāko skatītāju interesi.

Forumu rīko Nacionālais Kino centrs un atbalsta LR Kultūras ministrija un Valsts Kultūrkapitāla fonds. Forums ir vadošais starptautiskais dokumentālā kino industrijas pasākums reģionā, un 2023. gada septembra sākumā norisināsies jau 27. Baltijas jūras dokumentālo filmu forums.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Hanzas peronā top dejas izrāde Pāru terapija

Hanzas peronā 5. un 6. aprīlī pirmizrādi piedzīvos dejas izrāde Pāru terapija, kuru veido horeogrāfe Liene Grava, dramaturgs Artūrs Dīcis, mākslinieks Reinis Suhanovs, mūzikas autors Reinis Sējān...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja