Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +10 °C
Daļēji saulains
Trešdiena, 24. aprīlis
Nameda, Visvaldis, Ritvaldis

Berlīnes kinofestivālu atklās franču režisora Fransuā Ozona veltījums Fasbinderam

Ceturtdien, 10. februārī, 72. Berlīnes Starptautiskā kinofestivāla atklāšanā tiks demonstrēta franču režisora Fransuā Ozona filma Pēters fon Kants/Peter von Kant, kurā spēlē Denī Menošē, Izabella Adžanī un Hanna Šigula

Savā jaunākajā darbā Fransuā Ozons piedāvā brīvu Rainera Vernera Fasbindera šedevra Petras fon Kantas rūgtās asaras/Die bitteren Tränen der Petra von Kant (1972) interpretāciju: viņa versijā Petra fon Kanta pārtapusi par vīrieti, vārdā Pēters fon Kants, kurš ir kinorežisors. Fransuā Ozons apliecina cieņu ne tikai oriģinālajai filmai, kas piedalījās 22. Berlīnes kinofestivālā, bet arī pašam Fasbinderam, ar sev raksturīgo ironiju veidojot ļoti personisku, rotaļīgu pašportretu. Turklāt abas filmas, kuras šķir pusgadsimts, savieno aktrise Hanna Šigula.

Denī Menošē atveido titullomu režisora Fransuā Ozona filmā Pēters fon Kants (2022). Publicitātes foto

Filma Pēters fon Kants ir iekļauta Berlināles konkursa programmā, kurā sacentīsies par balvām vēl ar septiņpadsmit filmām. Tās vērtēs žūrija režisora, Sestā prāta autora M. Naita Šjamalana vadībā.

Fransuā Ozons Berlīnes festivāla konkursā piedalīsies sesto reizi. Pirms divdesmit gadiem šeit ar Sudraba lāci (balva aktieru ansamblim par izcilu sniegumu) tika godalgots viņa elegantais mūzikls 8 sievietes, savukārt pirms trim gadiem Sudraba lāci (žūrijas lielo balvu) Fransuā Ozons saņēma par patiesos notikumos balstīto drāmu Paldies Dievam. Pirmo reizi Fransuā Ozons startēja Berlināles konkursā 2000. gadā ar filmu Ūdens lāses uz nokaitētiem akmeņiem, kuras pamatā ir Fasbindera luga. Franču meistara ciešās saiknes ar vācu kultūru nostiprina arī Pēters fon Kants.

15. februārī festivālā tiks sumināta franču aktrise Izabella Ipēra, kurai tiks pasniegta festivāla augstākā godalga – Zelta lācis par mūža ieguldījumu. Šajā vakarā notiks viņas jaunākās filmas Par Džoanu/À propos de Joan (režisors Lorāns Larivjērs) pirmizrāde, savukārt pirms tam, 15. februāra pusdienlaikā, teātrī Hebbel am Ufer notiks publiska saruna ar Izabellu Ipēru (biļetes pārdošanā no 12. februāra; tā tiks pārraidīta arī tiešsaistē berlinale-talents.de).

"Izabella Ipēra ir kas vairāk nekā slavena aktrise – viņa ir bezkompromisa māksliniece, kas nekautrējas riskēt un ignorēt tendences," saka Berlināles direktori Marieta Risenbēka un Karlo Šatriāns. "Piešķirot viņai mūsu prestižāko balvu, vēlamies uzsvērt, ka kino ir neatkarīgs, no nosacījumiem brīvs mākslas veids. Bieži vien raugāmies uz aktieriem kā uz instrumentiem režisoru rokās, taču Izabella Ipēra ir spilgts piemērs, ka šis process var būt patiesa ideju apmaiņa. Aktieri var kļūt par īstu dzinējspēku ne tikai emociju, bet arī kino koncepciju radīšanā," piebilst festivāla vadītāji.

Berlīnes kinofestivālā tiks demonstrēta Izabellas Ipēras filmu izlase, kurā ir iekļauta Mežģīņu darinātāja (režisors Klods Goreta; 1977), Glābjas, kas var (Žans Liks Godārs; 1980), Ceremonija (Klods Šabrols; 1995), Klavierskolotāja (Mihaels Haneke; 2001), 8 sievietes (Fransuā Ozons; 2002), Gaišā nākotne (Mia Hansena-Lēve; 2016) un Viņa (Pols Verhovens; 2016).

Jau ziņots, ka Latviju Berlināles oficiālajā programmā pārstāvēs režisores Māras Liniņas animācijas īsfilma Čuči čuči, kura atlasīta konkursa skatei Generation Kplus (filmas bērniem un jauniešiem). Filmu Čuči čuči/Hush Hush Little Bear/Schlaf gut, kleiner Bär kopā ar citām īsfilmām varēs noskatīties 12., 13., 14., 18. un 20. februārī (informācija ir atrodama šeit). 

Berlīnes kinofestivāla laureāti kļūs zināmi noslēguma ceremonijā 16. februārī.

Informācija: www.berlinale.de

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja