Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Ciklā Simtgade un vēl piedalīsies spēlfilmas 1906 režisors Gatis Šmits

Sarunu un filmu ciklā Simtgade un vēl trešdien, 14. februārī 18 LNB Ziedoņa zālē sarunāsies režisors Gatis Šmits un kinokritiķe Dita Rietuma – par topošo Simtgades spēlfilmu 1906 un par Šmita debiju kinorežijā, komēdiju Seržanta Lapiņa atgriešanās (2010), kas tiks demonstrēta seansā pēc sarunas, informēja Nacionālā Kino centra pārstāve Kristīne Matīsa.

Spēlfilmas 1906 pirmizrāde paredzēta 2018. gada novembrī, filmu producē studija Tanka. Filma, kuras scenāriju rakstījis pats režisors sadarbībā ar Ingu Rozentāli, stāsta par 1906. gada novembri, ko Rīgā vēlāk atceras kā vētrainas bohēmas un asiņaina terora mēnesi. Sociāldemokrātu kaujinieks Pelēkais iepazīstas ar dzejnieci Violetu, kura cenšas iekarot vietu Rīgas literātu sabiedrībā. Abus pamazām saista romantiskas jūtas. Vienlaikus Pelēkais kopā ar saviem biedriem Svilpi, Oratoru, Baronu un Džentelmeni organizē pārdrošu uzbrukumu rūpnīcas kasei, lai iegūtu naudu bruņotas cīņas turpināšanai. Uzbrukums neizdodas kā plānots, un Pelēkajam ir nepieciešama Violetas palīdzība. Atšķirīgu motīvu vadīti, abi iesaistās romantiskā un nāvīgā afērā.

Pēc sarunas tiks demonstrēta spēlfilma Seržanta Lapiņa atgriešanās (2010, 80 min), ar kuru Gatis Šmits debitēja kinorežijā, balstot filmas scenāriju paša iestudētajā Jaunā Rīgas teātra izrādē Tas notika ar viņiem (2007). Filma stāsta par seržantu Kristu Lapiņu (Andris Keišs), kurš, atguvies pēc ārvalstu misijas, ievācas klusā Āgenskalna dzīvoklī. Tomēr izrādās, ka civilā dzīve sagādā ne mazāk pārbaudījumu – vannasistabā spiedz blondīne, pie durvīm klauvē okšķeris, greizsirdīgs "biezais" draud norakt un kāds policists atzīstas mīlestībā. Filmā piedalās spožs Jaunā Rīgas teātra aktieru ansamblis (arī Guna Zariņa, Gatis Gāga, Kaspars Znotiņš, Baiba Broka), tā saņēmusi laikraksta Diena Gada balvu kultūrā (2010) un septiņas nominācijas Nacionālajā filmu festivālā Lielais Kristaps (2012); seržanta Lapiņa tēla atveidotājs Andris Keišs tika atzīts par labāko aktieri.

Ciklā Simtgade un vēl atlikušas vēl divas sarunas – 28. februārī LNB Ziedoņa zālē viesosies režisore Roze Stiebra, bet 7. martā – režisore Anna Viduleja.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja