Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Daces Pūces filma Bedre tiks izrādīta trīs starptautiski nozīmīgos kinofestivālos

Vēl pirms pirmizrādes Latvijā režisores Daces Pūces pilnmetrāžas debijas spēlfilma Bedre (The Pit) piedzīvos pasaules pirmizrādi un tiks izrādīta trīs starptautiski nozīmīgos kinofestivālos. Gandrīz vienlaikus filmu redzēs Lībekas (Vācija) un Leuvardenas (Nīderlande) kinofestivālu apmeklētāji, bet uzreiz pēc tam tā startēs Tallinas starptautiskajā kinofestivālā Melnās naktis (Tallinn Black Nights Film Festival/PÖFF), kur filma piedalīsies Baltijas filmu konkursā.

Filma Bedre, kas tapusi pēc rakstnieces, Literatūras gada balvas laureātes Janas Egles stāstu motīviem, pirmizrādi Latvijā piedzīvos 2021. gada rudenī. Tā stāsta par desmitgadīgo Markusu, kuram jāpielāgojas jaunai dzīvei laukos pie omes. Pēc incidenta ar kaimiņu meiteni Emīliju ciema iedzīvotāji uz zēnu sāk lūkoties ar neiecietību un aizdomām, līdz nejaušības rezultātā Markuss patvērumu un draudzību rod pie noslēpumainā vientuļnieka Jūrnieka, kurš dzīvo meža nomalē. Kā uzsver filmas autori, filma ir mūsu sabiedrības šķērsgriezums, skarot vairākas mūsdienās aktuālas tēmas: bērni, kas aug bez vecākiem un saskaras ar emocionālu vardarbību, savstarpēja iecietība, atvērtība pret citādo un daudzas citas.

"Protams esmu gandarīta, bet ne pārsteigta par festivālu interesi. Apstiprinās tikai mana pārliecība, ka, ieguldot maksimālas pūles un visu savu laiku vairāku gadu garumā, esot maksimāli paškritiskam un ik pa laikam mēģinot skatīties uz to visu it kā no malas, kaut kam labam tur galā ir jāsanāk. Bet ir viens bet. Svarīgi, cik labvēlīgas ir zvaigznes, jo šim projektam bija, ja var tā teikt, spārni. Nejaušību un veiksmes bija vairāk nekā parasti. Lielākā veiksme – Nacionālā Kino centra piešķirtais finansējums. Šajā filmā ir ieliktas manas domas un mazi vēstījumi vizuālu simbolu valodā. Tas – prasīgajiem skatītājiem. Un, protams, es kā savas valsts patriote priecājos, ka ar savu darbu varu likt atkal Latvijas vārdam izskanēt pasaulē," norāda filmas režisore Dace Pūce.

Latvijai tuvākajā A klases kinofestivālā Tallinā Latvijas kino pēdējos gados ieņēmis būtisku lomu – tajā izrādītas vairākas pašmāju filmas. Kopš 2015. gada Tallinas kinofestivāls ierindojies līdzās Berlinālei, Kannām, Venēcijas, Sansebastjanu un citiem, kopā 15 pasaules kinofestivāliem, ko starptautiskā producentu apvienība FIAPF akreditējusi kā atbilstošus A klasei.

Ne mazāk nozīmīgs ir Lībekas kinofestivāls, kas norisinās kopš 1956. gada un ir vienīgais festivāls Vācijā (un viens no diviem kinofestivāliem Eiropā), kas veltīts ekskluzīvi Ziemeļeiropas kino, kļūstot par svarīgu platformu arī Baltijas un Ziemeļvalstu filmām un to autoriem. Savukārt Noordelijk Film Festival Nīderlandes pilsētā Leuvardenā norisinās kopš 1979. gada, un arī tā uzmanības centrā ir aktuālais Eiropas un Ziemeļvalstu kino.

Režisores Daces Pūces debijas spēlfilma Bedre pulcējusi izcilu aktieru ansambli: filmā piedalās Dace Eversa, Indra Burkovska, Inese Kučinska, Aigars Vilims un Egons Dombrovskis, un viena no lomām uzticēta godalgotajai Polijas aktrisei Agatai Buzekai. Savukārt desmitgadīgā Markusa lomā iejuties jaunais aktieris Damirs Onackis. Filmas radošajā komandā ir operators Gatis Grīnbergs, māksliniece Laura Dišlere, montāžas režisors Jussi Rautaniemi, producentes Kristele Pudane un Elīna Jozauska. Filmas mūzikas autors ir Valters Pūce, mūzikas mikss - Normunds Šnē, skaņu režisors - Varis Kurmiņš. Mūzikas ierakstā piedalījās Sinfonietta Rīga mūziķi un Rīgas Doma zēnu koris Māriņa Klišāna vadībā. Filmā skan arī dāņu komponistes Cecīlijas Marijas Noeras skaņdarbs Ouvre.

Filma tapusi ar Nacionālā kino centra finansiālu atbalstu. Latvijā to izplata kinoprojekts Spektrs, izplatītājs ārvalstīs - TVCO.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja