Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Dzīve ārpus likuma tavā ekrānā. Pirmizrādi piedzīvojis Andreja Ēķa veidotais seriāls Nebaidies ne no kā

Mēs esam radījuši stāstu par narkobiznesu. Nežēlīgu, tumšu, asiņainu un reālu! – nākamās paaudzes televīzijā Go3 pirmizrādi piedzīvojis režisora Andreja Ēķa veidotais seriāls Nebaidies ne no kā, kas balstīts uz patiesiem notikumiem un vēsta par Latvijas noziedzīgo pasauli. Tas balstīts uz vietējā narkokurjera Rolanda Priverta sarakstītās tāda paša nosaukuma grāmatas motīviem.

"Tas ir ļoti aizraujoši – izstāstīt Latvijas pēdējo trīsdesmit četrdesmit gadu vēsturi caur viena narkotiku kontrabandista skatpunktu," sarunā ar laikrakstu Diena atklāj režisors un piebilst, ka pašā sākumā viņš bijis augstprātīgi noskaņots pret šo grāmatu, kuru jau vēlāk ieteikuši izlasīt arī viņa vecākie dēli.

Tā, autora atklātības savaldzināts, Andrejs Ēķis ieinteresējies papētīt tuvāk gan paša Rolanda Priverta personību, gan arī viņa atainotos notikumus, kas vairumam cilvēku ir pilnīgi nezināma, paralēli eksistējoša pasaule. Šīs grāmatas dramatizējumu Andrejs Ēķis veicis kopā ar aktieriem un citiem radošās komandas dalībniekiem mēģinājumu procesā pirms filmēšanas. Seriāla producentes ir Aija Ansone un Dita Celmiņa, scenārists – Viktors Duks.

 

Izpostīti likteņi

Seriāls Nebaidies ne no kā seko līdzi narkokurjeram Rivertam, kurš savu dzīvi veido pēc noziedzīgās pasaules noteikumiem. Tā ir dzīve ārpus likuma – laupīšana, spekulācija ar valūtām, narkotikas un paralēli tam ir nodevība, meli, viltus solījumi, savstarpēja izrēķināšanās un izpostīti likteņi.

"Mūsdienu seriālos par galvenajiem varoņiem kļūst sliktie tēli un pamatcīņa notiek starp sliktajiem un ne tik sliktajiem vai vēl sliktākajiem. Sabiedrība ir ieinteresējusies nevis par balto un melno, bet par pustoņiem, jo arī realitātē neeksistē cilvēki bez melnuma aiz naga," skaidro Andrejs Ēķis un piebilst, ka pretmetu jeb labo un slikto sadursme ir palikusi pagātnē.

Pēdējos gados pasaulē tapuši vairāki popularitāti iemantojuši seriāli, kas tiešāk vai netiešāk saistīti ar narkobiznesa tēmu, taču režisors nevēlas vilkt paralēles ar citiem darbiem. "Mūsu seriāls ir pilnīgi citāds, jo citos ir likts liels uzsvars uz narkotiku lietošanas rādīšanu, kas mums faktiski nav. Mēs koncentrējamies tieši uz kontrabandu: kā cilvēki tiek pierunāti pārvest narkotikas, kā tiek pārvarētas robežas un tamlīdzīgas lietas," akcentē Andrejs Ēķis un nodefinē sava darba žanru kā psiholoģisko drāmu.

 

Adrenalīna virpulis

Galveno lomu šajā seriālā atveido Dailes teātra aktieris Kaspars Dumburs, kurš pagājušajā gadā ieguvis Spēlmaņu nakts balvu kategorijā Gada aktieris otrā plāna lomā par žandarmērijas šefa Luī tēlu režisora Vladislava Nastavševa radītajā iestudējumā Te sākas nakts Ģertrūdes ielas teātrī.

"Kaspars Dumburs ir savas profesijas pilnbriedā. Viņš ir ļoti vīrišķīgs aktieris un vienlaikus noslēpumains – tu skaties uz viņu un nekad īsti nevari pateikt, par ko viņš domā," raksturo režisors. Iepriekš aktieris piedalījies režisores Intas Gorodeckas seriālā Saplēstā krūze pēc Alfrēda Dziļuma romāna motīviem, bet tagad ir meties iekšā pamatīgā adrenalīna virpulī. Pārējās lomās redzami Dita Lūriņa, Edgars Kaufelds, Imants Strads, Santa Didžus un citi aktieri, kas katrā sērijā izspēlēs vienu notikumu.

 

Bīstamās ķetnas

Kopumā seriālā Nebaidies ne no kā būs astoņas sērijas (katru nedēļu pa vienai), kas tikko pabeigtas filmēt un kuras aptvers laika periodu no pagājušā gadsimta septiņdesmitajiem gadiem līdz pat 2000. gadam – no nozagtām kaimiņu ievārījuma burciņām ar paskaidrojuma vārdiem savai mammai: tas labāk garšo, līdz pat ieslodzījumam uz vairākiem gadiem Latvijas cietumā.

"Es gribētu, lai cilvēki pēc šā seriāla noskatīšanās saprastu, ar ko draud iesaistīšanās narkobiznesā apzinātā vai pat neapzinātā veidā sava naivuma dēļ," stāsta Andrejs Ēķis un atklāj, ka viņi paši ar lielu aizrautību noskatījušies žurnālistes Ingas Spriņģes savulaik veidoto dokumentālo filmu Baltijas narkomūļi par Latvijas, Lietuvas un Igaunijas narkokurjeriem Peru cietumā.

Režisors pats šā narkobiznesa stāsta kontekstā aizdomājies par to, cik neaizsargāts ir cilvēks, kam pusaudžu vecumā nav stipras ģimenes vai draugu, kuriem sarežģītā brīdī paprasīt padomu, jo bez tā viņš ātri vien var nonākt noziedzīgās pasaules ķetnās un kļūt par pievilcīgu barību tās barības ķēdē, – rezumē Andrejs Ēķis, kurš seriālam atstājis atvērto finālu un gatavs filmēt arī otro sezonu.

No 10. marta tas vērojams platformā Go3, bet televīzijas kanālā TV3 seriāls Nebaidies ne no kā būs skatāms 2022. gadā. Vairāk informācijas par to var gūt interneta vietnē par.go3.lv/nnnk

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja