Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Filmu Dvēseļu putenis izrāda virtuālajos kinoteātros ASV un Kanādā

No šodienas, 8. janvāra, pašmāju kases grāvējs, vēsturiskā filma Dvēseļu putenis (Bilzzard of Souls) tiek demonstrēta vairāk nekā 15 virtuālajos kinoteātros ASV un Kanādā, informēja filmas pārstāvji.

Līdztekus filma turpina dalību prestižajā Amerikas kinoakadēmijas balvas Oscars sacensībā jeb Oscars race kategorijā Labākā ārzemju filma. Līdz šim stāstu par Latviju aprakstījuši un Latvijas filmu atzinīgi novērtējuši daudzi ārvalstu kino kritiķi, tostarp, tādu izdevumu kā Variety, The Hollywood  Reporter, New York Times, Los Angeles Times, The guardian kino recenzenti.

Variety recenzente par latviešu filmu raksta: "Ar dokumentālista Dzintara Dreiberga spēcīgo režiju, atmosfērisko kinematogrāfiju un uzmanīgo vērību pret laikmeta iezīmēm šī filma par latviešu strēlnieku karaspēku, kas vispirms cīnās Krievijas Impērijas armijas labā pret iebrūkošajiem vācu karaspēkiem, un pēc tam par neatkarīgu Latviju, varētu patikt ikvienam Pirmā pasaules kara filmu cienītājam, tostarp arī režisora Sema Mendesa filmas 1917 faniem. Filmas tehniskais izpildījums pārliecinoši stāv blakus Holivudas ražojumiem. Apbalvotās komponistes Lolitas Ritmanis simfoniskais skaņu celiņš pasvītro operatora Valda Celmiņa vienreizējo plūdumu, savukārt laikmeta fotogrāfijas beigu titru laikā pierāda, ka filmas veidotājiem rūpējušas vēsturiskās detaļas."

Los Angeles Times recenzijā norādīts: "Dzintara Dreiberga un operatora Valda Celmiņa rādītās cīņas ainas liek izjust visas ārprāta kara šausmas pirmajā personā un vienlaikus atspoguļo dusmu pilnas un nogurdinošas ikdienas kaujas, kas vērstas ne tikai pret ienaidnieku, bet arī aukstu un izpostītu dzimtās zemes reljefu. Filmas kara stāsta pavērsieni un pagriezieni liekas mazāk interesanti nekā virkne dažādu sižeta detaļu, kas pilnībā dezorientē un iedveš šausmas: asiņojošas ausis no tuvumā notikušā sprādziena; virziena sajūtas pazušana; masveidā guļošie karavīri, kas vaid un raustās nakts murgu gūstā; nepieciešamība iegūt laiku ierakumos, lai paspētu saskaldīt ledu un nostiprinātu aizsardzību; pat slimnīcas humors – flirts ar jauku medmāsu (Grēta Trušiņa), izpūšot cigaretes dūmu caur lodes caurumu kaklā. Varbūt šo filmu nav viegli skatīties laikā, kad mūsu pašu valsts cīnās ar patriotisma toksisko formu, bet Latvijas cīņa ir iedvesmojusi šīs filmas iekļūšanu stingri reālistisku kara filmu kanonā."

Arī New York Times recenzents izceļ filmas kvalitāti un novērtē filmas veidotāju darbu: "Filma Dvēseļu putenis ir uzņemta un samontēta gandrīz nevainojami, taču pāri tās gaumīgajai pieejai karadabībai un emocionāli piesātinātajai mūzikai, ko radījusi Lolita Ritmanis, filma uzsver to, kas, šķiet, ir tās galvenā sūtība: nerimstošu atgādinājumu: "Uz priekšu, Latvija!""

"Patīkami apzināties, ka lielākie kino izdevumi pasaulē raksta par filmu, turklāt mediju pārstāvji pēc tās noskatīšanās ir pastiprināti meklējuši informāciju par Latviju. Priecē, ka filmas stāsts viņus ir patiesi aizkustinājis un licis aizdomāties par mūsu tautas likteni. Man kā režisoram, protams, tagad gribētos būt Losandželosā un klātienē sajust, kā notiek Oskara atlase. Tā vietā šobrīd aizvadu naktis ''otrajā maiņā'' pie datora.  Bet mēs esam gatavi paveikt maksimālo, lai tik daudzu cilvēku veidoto filmu piedāvātu visplašākajai auditorijai," norāda filmas režisors Dzintars Dreibergs.

 Filmas mārketinga un publisko attiecību kampaņu Oskaru sacensībā atbalsta Nacionālais Kino centrs. Filmas Dvēseļu putenis komanda šobrīd aktīvi meklē papildu atbalstu gan no privātā, gan publiskā sektora, lai filmu pamanītu starp simts citiem kandidātiem un noskatītos balsojošie ASV Kinoakadēmijas biedri, lai stāstu par Latvijas valsts rašanos un strēlniekiem uzzinātu miljoniem kino mīļotāju visā pasaulē un tas ilgtermiņā paplašinātu iespējas piesaistīt Latvijai jaunas investīcijas. 

Filmas Dvēseļu putenis lielāko daļu izmaksu sedz valsts, savukārt trūkstošo finansējumu nodrošina filmas ģenerālsponsors - viens no Latvijas dzimtajiem zīmoliem veikals-noliktava DEPO, kā arī sponsors – Latvijas Mobilais Telefons. Filmas atbalstītāju vidū ir arī AS Cēsu alus, UPB, Jūrmalas pilsētas dome, Carnikavas novada dome, Latvijas Avīze, kā arī filmas un komandas oficiālais apdrošinātājs AAS BALTA.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Hanzas peronā top dejas izrāde Pāru terapija

Hanzas peronā 5. un 6. aprīlī pirmizrādi piedzīvos dejas izrāde Pāru terapija, kuru veido horeogrāfe Liene Grava, dramaturgs Artūrs Dīcis, mākslinieks Reinis Suhanovs, mūzikas autors Reinis Sējān...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja