Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +4 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Ginta Grūbes un Jāka Kilmi filma Spiegs, kurš mans tēvs pirmizrādi piedzīvos Lielbritānijā

Režisoru Ginta Grūbes un Jāka Kilmi dokumentālā filma Spiegs, kurš mans tēvs pasaules pirmizrādi piedzīvos jūnijā Šefīldas dokumentālo filmu festivālā Lielbritānijā, informēja Nacionālā Kino centra pārstāve Kristīne Matīsa.

Filma ir Ievas Lešinskas-Geiberes stāsts par tēvu, divu politisko sistēmu dubultaģentu aukstā kara laikā. Latvijas pirmizrādi filma piedzīvos rudenī.

Filmu studijā Mistrus Media veidotās dokumentālās filmas starptautiskās versijas nosaukums ir My father the spy, un filmas pasaules pirmizrāde notiks Šefīldas  dokumentālo filmu festivālā (Sheffield Doc/Fest), kas tiek uzskatīts par lielāko festivālu Lielbritānijā un trešo lielāko dokumentālā kino festivālu pasaulē. 2019. gadā Šefīldas festivāls norisināsies jau 25. reizi, šogad no 6. līdz 11. jūnijam. 

Režisoru Ginta Grūbes un Jāka Kilmi veidotā filma Spiegs, kurš mans tēvs festivālā tiks demonstrēta konkursa skatē Doc/Adventures; tai atlasītas filmas, ko festivāls raksturo kā “ceļojumu dramatisku stāstu un sarežģītu dzīves ceļu labirintā. Skarbi atklātās, neformālās un bieži vien smagās kopīgo piedzīvojumu ainas rāda draudzību – reizēm tikko aizsākušos, bet reizēm radikāli tuvu.”

Filma Spiegs, kurš mans tēvs ir personisks stāsts par to, ko nozīmē piedzimt spiega ģimenē  un atrasties aukstā kara aizskatuvē. Filma vēsta par tulkotājas un atdzejotājas Ievas Lešinskas-Geiberes dzīvesstāstu un notikumiem, kas risinājās pirms  40 gadiem. 1978. gadā Ieva kā  studente viesojās ASV pie tēva Imanta Lešinska, kurš tobrīd strādāja PSRS diplomātiskajā misijā  ANO, nolēma pārbēgt ASV pusē un šo piedāvājumu izteica arī savai meitai. Ģimenei tika piešķirtas jaunas personu identitātes un piedāvāts sākt dzīvi kā citiem cilvēkiem. 80. gadu vidū, pēc tam, kad Imants Lešinskis bija publiski nācis klajā ar VDK darbību Latvijā izgaismojošiem faktiem, viņš nenoskaidrotos apstākļos nomira.

Filma ir Ievas Lešinskas-Geiberes mēģinājums noskaidrot patiesību par savu tēvu un tiem aukstā kara notikumiem, kuros viņa pati bija iesaistīta; tā balstīta Ievas atmiņās un  dienasgrāmatu pierakstos. Filmā  piedalās arī notikumu aculiecinieki,  bijušie ASV Federālās izlūkošanas biroja un Centrālās izlūkošanas pārvaldes, PSRS Valsts drošības komitejas darbinieki, izlūkdienestu vēstures eksperti, filmā izmantots plašs dokumentālo arhīvu materiāls.

“Sākot veidot šo filmu, tā sauktā “jaunā aukstā kara” notikumi tikai sāka pieņemties spēkā un filma par slavenāko aukstā kara dubultaģentu Imantu Lešinski  un viņa ģimeni iemantoja jaunu nozīmi. Es esmu ļoti pateicīgs Ievas ģimenei par uzticēšanos un gandarīts, ka filmas pasaules pirmizrāde notiks šajā prestižajā kinofestivālā,” stāsta filmas producents un viens no režisoriem Gints Grūbe. “Filma ir personisks stāsts par vēsturiskiem aukstā kara spiegu pasaules notikumiem, par kuriem mēdz teikt, ka oficiāli pēc 30 gadiem it kā iespējams noskaidrot patiesību, taču slepeno dienestu pasaulē ir citādi noteikumi.”

“Es mīlu spiegu stāstus, un man vienmēr gribējies kādu uzfilmēt. Tāpēc ar lielu prieku noklausījos Ievas, visīstākā dubultaģenta meitas dzīvesstāstu. Cilvēks, kurš man to pastāstīja, ir mans draugs Gints, un šī saruna notika 2009. gadā. Pārējais, kā mēdz teikt, “jau ir vēsture”, vismaz es atļaujos šos desmit garos plānošanas un uzņemšanas gadus uzskatīt par gabaliņu no vēstures. Ievas dramatiskais stāsts mani paņēma savā varā jau no pirmā brīža, tomēr tajā netrūkst arī traģikomisku, pat absurdu un smieklīgu brīžu – laimīgā kārtā mūsu filmas varone nav zaudējusi savu brīnišķīgo humora izjūtu,” atzīst otrs filmas režisors un igauņu puses producents Jāks Kilmi.

Filmas režiju un scenāriju veidojuši Jāks Kilmi un Gints Grūbe,  operators ir Aigars Sērmukšs, filmas montāžas režisors Armands Začs, komponisti Janek Murd, Jan Trojans,  skaņu režisors Lukaš Ujčik, filma veidota filmu studijā Mistrus Media kopprodukcijā ar Vācijas filmu kompāniju Kick Films, Čehijas kompāniju 8 Head Productions, Igaunijas kompāniju Pimik.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Hanzas peronā top dejas izrāde Pāru terapija

Hanzas peronā 5. un 6. aprīlī pirmizrādi piedzīvos dejas izrāde Pāru terapija, kuru veido horeogrāfe Liene Grava, dramaturgs Artūrs Dīcis, mākslinieks Reinis Suhanovs, mūzikas autors Reinis Sējān...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja