Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +8 °C
Daļēji saulains
Otrdiena, 7. maijs
Henrijs, Jete, Henriete, Enriko

Īpašā seansā demonstrēs restaurēto Streiča filmu Mans draugs - nenopietns cilvēks

Nacionālā filmu festivāla Lielais Kristaps ietvaros otrdien, 11. oktobrī, paredzēts īpašs seanss – restaurēta Jāņa Streiča spēlfilma Mans draugs – nenopietns cilvēks, viena no divām režisora filmām, kas pēc Nacionālā Kino centra iniciatīvas šogad atjaunotas Jāņa Streiča jubilejas gada ietvaros, informēja centra pārstāve Kristīne Matīsa.

Jāņa Streiča jubilejas gadā pēc Nacionālā Kino centra iniciatīvas un ar Kultūras ministrijas atbalstu Studijā Lokomotīve restaurētas divas Jāņa Streiča spēlfilmas – Svešās kaislības (1983), kas tika demonstrēta festivāla atklāšanas Goda seansā, un Mans draugs – nenopietns cilvēks (1975).

"Tas ir brīnums," saka pats Jānis Streičs par to, ka viņa filmas "augšāmcēlušās".

Padomju absurda komēdija Mans draugs – nenopietns cilvēks ir viena no tautā iemīļotākajām Streiča filmām un ievērojama arī no mākslinieciskā viedokļa – varētu teikt, šī ir pirmā filma, ar kuru Jānis Streičs 1975. gadā piedzima kā kinorežisors (pēc piecām spēlfilmām, kuras kopš 1967. gada bija uzņēmis "iesildoties"), apliecinādams sevi kā spilgtu ironijas meistaru un laikmeta raksturotāju ar rūpīgu uzmanību pret detaļām.

Lai gan Mans draugs – nenopietns cilvēks ir stabila Latvijas televīziju repertuāra sastāvdaļa, filmas noskatīšanās atjaunotā kvalitātē var sagādāt ne vienu vien pārsteigumu arī tiem, kas to šķietami jau zina no galvas, - piemēram, iepriekš nepamanīts var būt fakts, ka filmas sākums apzināti veidots melnbalts un tikai ar košajiem sākuma titriem attēls pamazām iegūst krāsu.

Restaurācijas darbs veikts Studijā Lokomotīve, kur 35mm filmlente tika ķīmiski apstrādāta (nomazgāta) un no jauna ieskenēta digitālā formātā.

Studijas vadītājs Roberts Vinovskis saka: "Mūsdienu tehnoloģijas nereti ļauj filmas attēlu, piemēram, padarīt vēl košāku un krāsaināku, nekā tas bijis oriģinālā, taču restaurācijas uzdevums ir iespējami precīzi atjaunot filmas sākotnējo izskatu, nevis to "uzlabot"." Filmas restaurācijā, novērtējot rezultāta atbilstību oriģinālam, piedalījās arī režisors Jānis Streičs un operators Miks Zvirbulis.

Abu filmu atjaunošanu Studijā Lokomotīve realizēja restaurācijas darbu vadītājs Pēteris Sudakovs, skaņu celiņu restaurēja pieredzējušais skaņu režisors Ernests Ansons, administratore Elīna Reinholde.

Filmas Mans draugs – nenopietns cilvēks stāsta galvenais varonis ir Arvīds Lasmanis (Jānis Paukštello), kurš ilgi neturas nevienā darbavietā, bet ne tāpēc, ka būtu slaists, viņš vienkārši nevar ciest paviršu un negodīgu attieksmi pret darbu. Tomēr sieva (lomā Gaļina Maculēviča) un divi bērni (brāļi Jānis un Valdis Liepiņi) prasa ēst, sievasmāte (Dzidra Ritenberga) “zāģē”, komunālajā dzīvoklī pie “madam Andersones” (Lilita Bērziņa) ir šauri, un Arvīds atrod ienesīgu haltūru – kaprača darbu (par viņa kolorītajiem kolēģiem kļūst Oļģerts Dunkers – Šefs un Vladimirs Lobiņš – Drūmais), turklāt sievasmātes līgavainis Ciekurs (Aleksejs Mihailovs) iekārto Arvīdu darbā savā siltumtrašu remonta kantorī, un tur reiz jāremontē applūdis pagrabs, kurā iekārtojies vecais Čakāns (Ēvalds Valters). 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja