Laika ziņas
Šodien
Migla
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Izziņo kinolektorija Tas, ko tu nedrīksti nezināt programmu

10. janvārī ar leģendārās Čārlija Čaplina filmas Rampas ugunis (1952) seansu, kuru ievadīs kinozinātnieces un Nacionālā Kino centra vadītājas Ditas Rietumas lekcija, sāksies jau deviņpadsmitā kinolektorija Tas, ko tu nedrīksti nezināt sezona.

Par lektorija devīzi šogad izvēlēta frāze "starmešu gaismā", skatu vēršot uz slavas vēlamajām un nevēlamajām izpausmēm, skatuves dzīvi un dzīvi kā skatuvi.

LKA Rīgas Kino muzeja kuratore Dace Čaure stāsta: "Šogad lektorijs uz kino ekrāna rādīs visu to, kas starmešu gaismā atklājas, un to, kas paliek aizkulišu ēnās. Programma sāksies ar saldsērīgu atskatu uz aizgājušo caur Čārlija Čaplina acīm, turpināsies ar dažādām attiecībām ar slavu un tās dēmoniem, un noslēgsies uz cerīgas nots ar dokumentālo filmu Meklējot mūziķa likteni.

Lektorija sešas filmas pārstāv dažādus žanrus, rokrakstus un laikmetus: no zelta Holivudas cauri Franču jaunajam vilnim līdz japāņu animācijas klasikai (filma Perfekti zils uz Latvijas kinoekrāniem nonāks pirmo reizi), kā ierasts, iekļaujot arī izpausmes vietējā kino. Vairāk par to pirms seansiem pastāstīs izglītoti lektori, kuriem ir īpaša saikne ar attiecīgo filmu vai režisoru. Ar nepacietību gaidu mūsu tikšanos kinozālē!"

Kinolektorijs arī šogad norisināsies sešās filmās, sešos seansos, ar sešu sinefilu ievadiem: 10. janvārī Rampas ugunis (Limelight, 1952) ar kinozinātnieces Ditas Rietumas ievadu, 24. janvārī Oļģerta Dunkera filma Tauriņdeja (1971) ar kino kritiķes Dairas Āboliņas ievadu, 7. februārī Anjēzes Vardas filma Kleo no 5 līdz 7 (Cléo de cinq à sept, 1962) ar kino kritiķes Dārtas Ceriņas ievadu, 21. februārī Toda Heinsa filma Spožā zelta dzīsla (Velvet Goldmine, 1998) ar kinofestivāla 2ANNAS radošās vadītājas Laimas Graždanovičas ievadu, 13. martā Satoši Kona animācijas filma Perfekti zils (Perfect Blue, 1997) ar kino publicista Žulijena Nuhuma Kulibali ievadu un 27. martā Malika Bendžalū dokumentālā filma Meklējot mūziķa likteni (Searching for Sugar Man, 2012) ar mūziķa un mākslinieka Ričarda Tomsona ievadu.

19. kinolektoriju Tas, ko tu nedrīksti nezināt rīko LKA Rīgas Kino muzejs un kinoteātris Splendid Palace ar Francijas institūta Latvijā atbalstu. Finansiāli lektorija norisi atbalsta Valsts Kultūrkapitāla fonds.

Vairāk informācijas par filmām un gaidāmajiem seansiem LKA Rīgas Kino muzeja mājaslapā: https://www.kinomuzejs.lv/lv/notikumi/programma-kinolektorijam-tas-ko-tu-nedriksti-nezinat-xix/

 

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja