Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Jura Kursieša filma iekļauta Kannu kinofestivāla konkursā Directors’ Fortnight

Latvijas, Lietuvas, Beļģijas un Francijas kopdarbā veidotā Jura Kursieša psiholoģiskā drāma Oļegs, kas vēsta par jauna vīrieša cerībām un cīņu par labāku dzīvi, izvirzīta prestižā Kannu kinofestivāla skatei Directors’ Fortnight un maijā tur piedzīvos pasaules pirmizrādi, informēja Nacionālā Kino centra pārstāve Kristīne Matīsa.

Filma Oļegs ir tikai trešā pilnmetrāžas spēlfilma Latvijas vēsturē, kas iekļauta Kannu festivāla programmā. Latvijas pirmizrāde filmai plānota 4. oktobrī.

Kannu festivālā, kura būtiskā loma pasaules kinoindustrijas procesos nav apšaubāma, līdz šim Latviju pārstāvējušas divas pilnmetrāžas spēlfilmas – 1998. gadā Eiropas kinokritiķi atzinīgi novērtēja Lailas Pakalniņas spēlfilmu Kurpe, savukārt 2018. gadā programmā Cannes Classics tika iekļauta Rolanda Kalniņa filma Četri balti krekli (1967).

Directors’ Fortnight (šogad notiek no 15. līdz 25. maijam) ir 1969. gadā dibināta Kannu kinofestivāla sadaļa, kuras pamatā ir ideja izcelt jaunos nozares talantus, novērtēt talantīgu režisoru spējas un veikumu, kā arī veicināt demokrātiju filmu industrijā. Starptautiska žūrija ik gadu izvērtē filmas, īpaši izceļot un novērtējot izteiksmes brīvību un drosmīgas stāstu izvēles.

Filmas Oļegs pamatā ir patiess stāsts par Latvijas nepilsoni, pēc profesijas miesnieku, kurš devies labākas dzīves meklējumos – strādāt gaļas kombinātā Beļģijā. Pavisam drīz galvenais varonis nokļūst bezcerīgā situācijā, jo viņa dzīvi sāk kontrolēt poļu noziedznieku banda. Psiholoģiskā spriedze spiež galveno varoni pieņemt lēmumu par bēgšanu, kas sākumā šķiet neiespējama.

Galveno lomu filmā atveido Lietuvas jaunais talants Valentīns Novopoļskis (Valentin Novopolskij), otrā plāna lomās starptautiski atzīti poļu aktieri – Dāvids Ogrodņiks (Dawid Ogrodnik), Anna Pročņaka (Anna Prochniak) un Ādams Šiškovskis (Adam Szyszkowski). Dāvids Ogrodņiks ir atveidojis vienu no galvenajām lomām Pāvela Pavļikovska filmā Ida (2013; Oskars kā labākajai ārzemju filmai, BAFTA un EFA balvas), savukārt Anna Pročņaka ir viena no galveno lomu tēlotājām filmā The Innocents, kas nominēta prestižajai Cēzara balvai Francijā.

Filmā Oļegs kopā ar zvaigžņoto starptautisko aktieru ansambli piedalās arī Guna Zariņa, Edgars Samītis, Jurijs Djakonovs un citi Latvijā pazīstami aktieri. Radošajā komandā Latviju pārstāv producentu komanda Tasse Film (producentes Aija Bērziņa un Alise Ģelze), kas kopš studijas dibināšanas (2011) producējusi daudzas starptautiski atzītas un apbalvotas filmas, tostarp Renāra Vimbas Es esmu šeit (2016), Madaras Dišleres Paradīze ’89 (2018) un Jāņa Norda Ar putām uz lūpām (2017).

Filmas Oļegs māksliniece ir Laura Dišlere, kas tikko nominēta Grieķijā kā labākā filmas māksliniece citā studijas Tasse Film kopražojumā Klusa upe (režisors Angelos Frantzis).

Filmas Oļegs režisors Juris Kursietis guvis atzinību jau iepriekš – viņa pirmā pilnmetrāžas spēlfilma Modris (2014) starptautisko pirmizrādi piedzīvoja prestižā Toronto filmu festivāla oficiālajā izlasē (Kanāda), savukārt Sansebastjanas festivālā (Spānija) Juris Kursietis ieguva žūrijas atzinību kā labākais jaunais režisors. Nacionālajā filmu festivālā Lielais Kristaps 2014 filma Modris tika atzīta par labāko debiju.

Kannu festivāla sadaļā Directors’ Fortnight starp šogad atlasītajām filmām Latvijas vārds parādās pat divreiz – ne  tikai Oļega titros, bet arī somu režisora J. P Valkeapää filmā Suņi nevalkā bikses / Dogs Don’t Wear Pants, kurā līdztekus Somijas radošajai komandai un kompānijai Helsinki Filmi producēšanā piedalījusies arī studija Tasse Film.

Top komentāri

Juŗs Kurseits
J
Oļegs - okupanta dzīvesstāsts .
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja