Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +3 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Kinoteātrī Splendid Palace pirmizrādi piedzīvos dokumentālā filma par Marģeru Vestermani

Kinoteātrī Splendid Palace 8. decembrī plkst. 18.00 notiks pirmizrāde režisores Martas Hercas dokumentālajai filmai Mēs tikai tagad sākam, kas seko vēsturnieka Marģera Vestermaņa (1925) dzīvesstāstam, informēja Nacionālā Kino centra filmu nozares informācijas speciāliste Kristīne Matīsa.

Pirmo reizi ar Marģeru Vestermani, vēsturnieku un muzeja Ebreji Latvijā dibinātāju, režisore Marta Herca satikās 2017. gadā. Viņu saruna ieilga sešu gadu garumā, un nu ir tapusi filma. Marģera Vestermaņa dzīvesstāsts ir unikāls, viņš ir viens no nedaudzajiem, kas izdzīvoja Otrā pasaules kara holokaustā. Kā pēc visa pārciestā ir iespējams dzīvot pilnvērtīgu un mērķtiecīgu dzīvi? Pieskaroties sāpīgam Latvijas vēstures posmam, filma nav tikai individuāls stāsts par Marģeru Vestermani. Tas ir stāsts par cilvēka vietu pēc izdzīvotas traģēdijas, par to, kā notikušais maina viņu un tos, kas ir viņam apkārt. Un tas ir arī stāsts par mums šodien.

Lai gan filma iziet caur smagākajiem laika posmiem Latvijas ebreju un Marģera Vestermaņa liktenī, tā ir arī dzīvi apliecinoša, jo ģimenē un savā akadēmiskajā darbā Marģers ir guvis spēku un enerģiju turpināt. Filma runā par cilvēka cieņu un pašcieņu, kas caurvij Vestermaņa pētniecību par ebreju glābējiem un savā veidā iedevusi valodu, caur kuru Latvijas iedzīvotāji var saprast un sākt runāt par ebreju likteni.

Filmas uzņemšanas laikā Marģers Vestermanis kopā ar filmēšanas komandu apmeklēja sev nozīmīgas vietas un dalījās atmiņās par piedzīvoto Rīgas geto, Mežaparka un Popervāles koncentrācijas nometnēs. Nozīmīgu lomu šajā filmā spēlē upe, sarunās Vestermanis vairākkārt teicis – cilvēki tevi pievils, bet daba nekad nepievils. Daļa filmēšanas notika Engures upē, kas plūst cauri Dundagas mežiem, kur Vestermanis pēc izbēgšanas no koncentrācijas nometnes pavadīja atlikušo laiku līdz kara beigām. Upe simbolizē dzīvības un nāves starpstāvokli, ļaujot vilkt paralēles ar Vestermaņa dzīvi un viņa vēlmi dzīvot tagadnē, kad atmiņas par zudušo pasauli un izdzīvošanu turpina vajāt sapņos un nomodā.

Vestermaņu ģimene vienmēr bijusi muzikāla, tas atainojas arī filmā, kuras mūzikas autors ir Deniss Paškevičs. Filmu veidojuši operatori Andrejs Rudzāts un Toms Šķēle, montāžas režisore Madara Didrihsone, skaņu režisors Ģirts Bišs, mākslinieks Aigars Gercāns. Filmu finansiāli atbalstījuši Valsts kultūrkapitāla fonds, Uniting History Foundation, Džeka Maļicka fonds un Izraēlas vēstniecība.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Hanzas peronā top dejas izrāde Pāru terapija

Hanzas peronā 5. un 6. aprīlī pirmizrādi piedzīvos dejas izrāde Pāru terapija, kuru veido horeogrāfe Liene Grava, dramaturgs Artūrs Dīcis, mākslinieks Reinis Suhanovs, mūzikas autors Reinis Sējān...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja