Laika ziņas
Šodien
Migla
Ceturtdiena, 18. aprīlis
Laura, Jadviga

Latvijā filmētā muzikālā īsfilma Nāriņas sapnis saņēmusi galvenās balvas festivālā Ņujorkā

Latvijā filmētā režisores Jekaterinas Lanskajas muzikālā īsfilma Le rêve d’une sirène (Nāriņas sapnis), kuras pamatā ir Edītes Piafas leģendārā dziesma La vie en rose (Dzīvē rozā gaismā) Ņujorkā un Parīzē ieguvusi kinoprēmiju galvenās balvas un kļuvusi par vairāku prestižu starptautisko festivālu nominanti, informēja filmas veidotāju pārstāvji.

Mūziku īsfilmai radījusi latviešu dziedātāja Katrīna Gupalo un mūziķis Germans Superfins, kuri ir arī īsfilmas galveno lomu atveidotāji.

Nāriņas sapnis kļuvis par New York International Women Festival uzvarētāju četrās nominācijās: Labākais mūzikas video (Best music video), Labākā mākslinieka – inscenētāja darbs (Best production design), Labākais grims (Best make up), Labākais kostīmu dizains (Best costume design); Paris International Short Festival uzvarētāju nominācijā Labākais muzikālais video (Best music video). Filma arī iekļuvusi  London Indie Short Festival, Berlin Shorts Award, Dallas Movie Awards Festival, Stockholm Short Festival, Rio de Janeiro World Film Festival pusfinālā un piedalījās Indie Shorts Awards oficiālajā atlasē Kannās.

"Kā radītāju mani ļoti gandarī uzvaras. Taču vissvarīgākais ir tas, ka darbs tika demonstrēts autoritatīvos starptautiskajos kinofestivālos un mūsu stāstu redzēja tūkstošiem mūzikas un kino jomas cilvēku dažādās pasaules vietās," ar savām emocijām dalījās filmas režisore Jekaterina Lanskaja. Viņa atklāj, ka Nāriņas sapnis bija īpašs projekts: "Filmas sižets balstās manās bērnības fantāzijās – es dievināju pasakas, ticēju nārām, tam, ka viņas ir spiestas visu savu dzīvi slēpt savu neparasto būtību. Mani vienmēr ir interesējuši autsaideri, subkultūru pārstāvji, cilvēki ārpus sociālajiem rāmjiem. Rezultātā radās nāriņas un vampīra mīlas stāsts, kas cīnās pret garlaicību un vientulību. Stāstījumā apvienojas modernais kičs un romantisma poētika."

Īsfilmas pirmizrāde notika pērnā gada nogalē kinoteātrī Splendid Palace. "Mēs pie ieejas katram skatītājam dalījām greznus spogulīšus, un vienā brīdī visu zāli piepildīja stari un saules zaķīši – visi iedomājās vēlēšanās, ķerot atspīdumus no lielajām, mirdzošajām bumbām, kuras mēs iznesām uz skatuves. Ļoti iespējams, ka tieši tajā mirklī es ievēlējos panākumus mūsu filmai."

Patlaban Jekaterina strādā pie jauna autorprojekta – īsfilmas Pacificatio, kuras muzikālo pamatu veido mūsdienu Latvijas komponista Platona Buravicka klasiskais skaņdarbs Debesu ziedu aromāts. Scenārija pamatā ir populārās latviešu rakstnieces Annas Sakses Pasaku par ziediem motīvi. "Latvija ir manas iedvesmas avots, tādēļ man ļoti patīk popularizēt latviešu kultūru," atzīst Jekaterina Lanskaja.

Jekaterina Lanskaja (Katufilm) ir publisko dialogu cikla Filosofija uz ūdens idejas autore un producente. Cikls sākās ar tikšanos ar populāriem filosofiem,  žurnāla Rīgas Laiks izdevējiem. Viņa ir neskaitāmu festivālu, televīzijas projektu, videodarbu režisore un producente, Londonas starptautiskās kinoprēmijas L.I.M.P.A, festivālu Paris International Short Festival un New York International Women Festival galveno balvu ieguvēja,  dokumentālās filmas Māja, kas stāsta par leģendāro Gaļicinu dzimtu, seansu producente.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Liepājas teātrī top iestudējums Ziloņa dziesma

Liepājas teātrī režisora Dmitrija Petrenko vadībā notiek darbs pie kanādiešu dramaturga Nikolā Bijona lugas Ziloņa dziesma iestudējuma, kuram režisors devis žanrisko apzīmējumu – skarbas spēlītes ...

Programmas atdzimšana kā dāvana klausītājiem

Latvijas Universitātes vīru koris Dziedonis un tā mākslinieciskais vadītājs Uldis Kokars aicina uz albuma Ziedonis & Dziedonis prezentācijas koncertu Latvijas Nacionālās bibliotēkas Ziedoņa zā...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja