Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +10 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Latvijas filmām – vienā dienā septiņas balvas Eiropas festivālos

Nedēļas nogalē noslēgušies vairāki kinofestivāli, atnesot Latvijas kinoprofesionāļiem ievērojamu balvu klāstu – Viesturs Kairišs un spēlfilma Janvāris saņēma četras nozīmīgas balvas Romā un Varšavā, Lindas Oltes debijas filma Māsas – divas balvas Varšavas festivālā, savukārt studijas Atom Art kopražojuma īsfilma Sakritības tika atzīta par labāko animācijas filmu festivālā DOK Leipzig.

Nacionālā Kino centra vadītāja Dita Rietuma rezumē: "Ja atceramies vēl neseno Eiropas Kinoakadēmijas nomināciju Signes Baumanes filmai Mans laulību projekts, tad pēc šīs nedēļas nogales var droši apgalvot, ka tik daudz prestižu un nozīmīgu atzinību tik īsā laika sprīdī Latvijas kino nav saņēmis vēl nekad. Ārkārtīgs prieks gan par klasiķi Viesturu Kairišu, kura filma Janvāris jau kopš pasaules pirmizrādes nonākusi intensīvā festivālu apritē, gan par debitanti Lindu Olti, kas sevi pieteikusi kā sociāli asredzīgu un niansētu režisori. Un vislielākais gandarījums, ka šis pasaulē atzītās filmas vienlaikus ir pieejamas Latvijas kinoskatītāju vērtējumam – Mans laulību projekts un Māsas tieši šobrīd ir Latvijas kinoteātru repertuārā, Janvāri gaidām novembrī, tuvojoties valsts svētkiem."

No 13. līdz 23. oktobrim Romā notika starptautiskais Romas kinofestivāls Festa del Cinema di Roma, kura galvenajā konkursā Concorso progressive cinema starp 16 filmām no Francijas, Spānijas, ASV, Itālijas, Šveices, Beļģijas, Vācijas bija atlasīta arī Viestura Kairiša jaunā spēlfilma Janvāris, kas stāsta par jauna cilvēka izjūtām Latvijā, barikāžu laikā 1991. gada janvārī. Noslēguma ceremonijā atklājās, ka starptautiskā žūrija piešķīrusi filmai Janvāris trīs svarīgākās balvas festivālā – labākā filma, labākā režija (Viesturs Kairišs), labākais aktieris (Vitorio Gasmana vārdā nosauktā balva Kārlim Arnoldam Avotam). Festivāla galvenā žūrija, kurā strādāja pieci Eiropas kino profesionāļi, savā balvas pamatojumā atzinusi: "Par filmu Janvāris bijām vienprātīgi – tas ir skaists, personisks pieaugšanas stāsts uz nemierīga laikmeta fona. Aktieru sniegums ir lielisks, filmas varoņu trauslums, neraugoties uz situācijas brutalitāti, mūs visus aizkustināja. Filma ir skaists veltījums Kino un brīvībai; diemžēl stāsts ir joprojām aktuāls, jo redzam līdzīgus notikumus šābrīža pasaulē."

(Festivāla laureātu saraksts un žūrija –https://www.romacinemafest.it/en/winners-2022/ )

Romas festivāls šogad notika jau 17. reizi, tā galvenais konkurss Progressive cinema ir veidots ar mērķi meklēt jaunus autorus un jaunus kinoveidošanas principus, paturot prātā moto "Šodienas vīzija rītdienas pasaulei". Pēc apbalvošanas preses konferencē Romā režisors Viesturs Kairišs mediju pārstāvjiem teica, ka Janvāris ir viņa personiskākā filma un filmas varoņus viņš labi pazīstot, tāpēc ir liels prieks, ka vienā vakarā filma tiek izcelta divos Eiropas kinoforumos vienlaikus. Režisors arī rosināja atcerēties, ka kinomākslai piemīt spēks, un aicināja eiropiešus ticēt baltiešiem un neveidot nekādas saites ar Putina Krieviju.

Filma Janvāris Romā izsauca arī plašu mediju interesi. "Filmas vēsturiskais konteksts nebūt nav uzbāzīgs, jo Viestura Kairiša mērķis nav rekonstruēt notikumus, bet gan parādīt sekas, ko tie izraisījuši cilvēku sirdīs un prātos," rakstīja izdevums Cinematographe.

Sestdien, 22. oktobrī, noslēguma ceremonija risinājās arī Varšavas Starptautiskajā kinofestivālā, kur filma Janvāris bija iekļauta galvenajā konkursa programmā Eiropas pirmizrādes statusā. Konkursa žūrijas balva par labāko režiju tika piešķirta režisoram Viesturam Kairišam, balvu klātienē saņēma filmas poļu kopproducenti (Janvāris ir Latvijas, Lietuvas un Polijas kopražojums). (Varšavas festivāla laureātu saraksti un žūrijas – https://wff.pl/en/news/winners_2022)

Turpat Varšavas kinofestivālā, konkursā Competition 1-2, kas vērtē režisoru pirmās un otrās filmas, bija atlasīta režisores Lindas Oltes debijas spēlfilma, Latvijas un Itālijas kopražojums Māsas, kas tika atzīta par šī konkursa labāko filmu un saņēma arī starptautiskās kinokritiķu asociācijas FIPRESCI balvu kā labākā Austrumeiropas debija. Režisore Linda Olte balvas jau atvedusi uz Rīgu un parādījusi gan savām aktrisēm, māsu lomu tēlotājām, gan skatītājiem kinoteātra Kino Bize speciālajā seansā. "Dažu dienu laikā esmu piedzīvojusi gan starptautisko pirmizrādi Varšavā, gan nacionālo pirmizrādi festivālā Riga IFF, satraukums ir bijis liels un laika to visu pārdomāt ļoti maz, tas ir tāds emociju virpulis. Esmu pagodināta par pirmo starptautisko atzinību savam debijas projektam, bet šobrīd filma jau ir pie skatītājiem visā Latvijā, mēs ar filmas komandu piedalāmies īpašajos seansos un dzirdam ļoti siltus vārdus – tā ir vislielākā balva, kādu režisors var saņemt. Es ticu, ka starptautiskais panākums Varšavas kinofestivālā manam darbam atvērs vēl vairāk durvju, un visur, kur Māsas ceļos, filma izgaismos tik ļoti būtisko "sistēmas bērnu" tēmu." 

Filmas Māsas producents Matīss Kaža atzīst: "Saņemt balvu A klases festivālā – tas ir būtisks starptautisks panākums visai radošajai komandai un Lindai Oltei, kurai šis ir debijas darbs pilnmetrāžas kinorežijā. Žūrija novērtēja filmas emocionālo scenāriju un režisores atbildīgo pieeju tēmai un varoņiem, arī ticamo aktierspēli. Māsas ir arī mans pirmais darbs kā cita režisora spēlfilmas galvenajam producentam – starptautisks projekts, kurš trīs gadu garumā tapa kā pirmais Latvijas un Itālijas kopražojums ar Eurimages atbalstu. Filma turpinās ceļot pa festivāliem Eiropā un citviet pasaulē – jau tuvākajā laikā Māsas varēs noskatīties festivālos Londonā, Ņujorkā, Lībekā, Tallinā, vēlāk arī citviet. Bet visvairāk, protams, mēs gaidām skatītājus pašmāju kinoteātros – nāciet jau tagad, jo filma ir uz ekrāniem visā Latvijā!"

Savukārt filmas Janvāris pirmizrāde Latvijā paredzēta 11. novembrī, filmu ar šo datumu sāks demonstrēt visā Latvijā un biļetes jau var iegādāties gan uz filmas pirmizrādes seansiem, gan īpašajiem seansiem visā Latvijā. Jau 18. novembrī filmu demonstrēs arī Tallinas kinofestivāla Black Nights oficiālajā programmā, 19. novembrī – Lietuvas kinofestivālā Scanorama, oktobrī un novembrī Janvāris piedalās arī Baltijas filmu dienās Oslo, Ankaras kinofestivālā (Turcijā) un Ziemeļvalstu kino dienās Lībekā, Vācijā.

Trešā filma, kas šajā nedēļas nogalē izpelnījusies atzinību Eiropā, ir Latvijas un Polijas kopražojuma īsfilma Sakritības – poļu režisores Martas Magnuškas autoranimācijas filma pieaugušajiem, kas tapusi, sadarbojoties vienai no aktīvākajām Polijas studijām Animoon un starptautiski pazīstamajai Latvijas studijai Atom Art, Latvijas puses radošie līdzautori projektā ir animatori Mārtiņš Dūmiņš un Kristīne Zvirbule, producente Sabīne Andersone. Sakritības / Misaligned atzīta par labāko animācijas filmu Vācijā, dokumentālo filmu un animācijas festivālā DOK Leipzig, un ar šo uzvaru kvalificējas nākamā gada sacensībai par labākās īsfilmas nomināciju ASV Kinoakadēmijas Oskara balvai, bet Latvijas pirmizrādi piedzīvoja pagājušajā nedēļā, kinofestivāla Riga IFF starptautiskajā īsfilmu konkursā. (Festivāla DOK Leipzig balvu saraksts – https://www.dok-leipzig.de/en/news/two-feature-length-debut-films-winning-golden-doves.)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja