Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Latvijas filmas šomēnes izrādīs Losandželosā, Lībekā un Berlīnē

Režisora Viestura Kairiša filma Melānijas hronika šomēnes iekļauta Losandželosas Oskaru skrējiena pasākuma programmā, bet divpadsmit citas Latvijas filmas tiks izrādītas Lībekā un Berlīnē, aģentūru LETA informēja Nacionālā kino centra festivālu informācijas koordinatore Agnese Zapāne.

Ar Horvātijas un Īrijas filmu seansiem Losandželosā, ASV, sākusies Oskara balvai pieteikto Eiropas filmu skate, ko Eiropas kinoinstitūciju apvienība European Film Promotion (EFP) rīko ASV Kinoakadēmijas locekļiem, žurnālistiem, ASV mēroga filmu izplatītājiem un starptautisko tiesību pircējiem. Piektdien, 3.novembrī pasākumā tiks izrādīta arī Kairiša Melānijas hronika, bet pēc seansa atbildes uz skatītāju jautājumiem sniegs filmas producenti Gints Grūbe un Inese Boka-Grūbe,

Zapāne norādīja, ka šogad, Oskara balvas 90.jubilejas gadā, kategorijā Labākā ārzemju filma saņemts rekordliels pieteikumu skaits - 92, starp tiem 28 pieteikumi ir no Eiropas valstīm, kas arī ir rekords.

Šajā pašā laikā Vācijas pilsētā Lībekā līdz 5.novembrim 59.reizi norisinās Ziemeļvalstu filmu dienas, kurās Latviju pārstāv trīs dokumentālās filmas - Katrīnas Neiburgas debija kinorežijā Garāžas, Lailas Pakalniņas jaunākā dokumentālā filma Zirdziņ, hallo!, kā arī Latvijas un Vācijas kopražojuma filma Ļeņingradas simfonija, kuras tapšanā piedalījusies studija Mistrus Media.

Savukārt Berlīnes kinoteātrī Sputnik Kino 3.novembrī un 4.novembrī skatītājiem kā daļa no Lietuvas filmu festivāla #Litauischeskinogoesberlin tiks piedāvātas Baltijas īsfilmu programmas, kuru publicitātē kā galvenais izvēlēts kadrs no Lailas Pakalniņas spēles īsfilmas Ūdens (2006). Bērnu animācijas filmu programmā iekļautas studijas Animācijas Brigāde filmas Tīģeris, Meža sargi un Sārtulis, kā arī režisora Nila Skapāna Spoku stunda. Starptautiski atzīto īsfilmu programmā After Dark Latviju pārstāvēs brāļu Ābeļu filma Kastrāts kuilis, Pakalniņas Ūdens un Īsfilma par dzīvi, bet starp animācijas darbiem tiks izrādītas divas īsfilmas - Jurģa Krāsona Kā es atmetu smēķēšanu un Ivo Brieža Laiks iet.

Kā ziņots, Nacionālais Kino centrs ASV Kinoakadēmijas Oskars balvai izvirzījis režisora Viestura Kairiša spēlfilmu Melānijas hronika, aģentūru LETA informēja NKC vecākā referente Agnese Zapāne.

Spēlfilma kandidēs Oskara balvu kategorijā Labākā ārzemju filma. Saskaņā ar balvas nolikumu, šajā kategorijā var pretendēt pilnmetrāžas filma, kas pirmizrādi savā valstī piedzīvojusi laika periodā no 2016.gada 1.oktobra līdz 2017.gada 30.septembrim, ir vismaz nedēļu pabijusi kinoteātru repertuārā un tās pamatvaloda nav angļu valoda.

Šogad Latvijas filmu producenti izvērtēšanai pieteica divas spēlfilmas - par izvirzīšanu Oskara balvas sacensībai konkurēja Melānijas hronika (2016) un Andreja Ēķa spēlfilma Svingeri (2016).

Melānijas hronika nacionālo pirmizrādi piedzīvoja 2016. gada 1.novembrī. Pirmo divu mēnešu laikā filmu noskatījās vairāk nekā 75 000 cilvēku, padarot to par 2016.gada apmeklētāko Latvijas filmu.

90.Oskara balvas nominanti visās kategorijās tiks paziņoti 23.janvārī, bet balvas pasniegšanas ceremonija notiks 2018.gada 4.martā Losandželosā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja