Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

Latvijas simtgades filmu programmā sākts darbs pie Gata Šmita filmas 1906

Oktobra beigās ir uzsākts darbs pie Gata Šmita filmas 1906 ražošanas, kas ir viens no programmas Latvijas filmas Latvijas simtgadei projektiem, informēja filmas pārstāve Zane Bukša.

Filma 1906 aplūko Latvijas vēstures posmu, kas līdz šim uz lielajiem ekrāniem nav daudz atspoguļots.

Septiņdesmit cilvēku komanda filmēšanas pirmo posmu pavadīs Liepājā, īpaši filmas vajadzībām atjaunotā un sagatavotā ēkā.

Filmēšanas periods Liepājā notiks sadarbībā ar Liepājas Universitāti, jo filmas galvenā lokācija atrodas Liepājas Universitātes bijušajā studentu kopmītņu ēkā, kas uzbūvēta 20. gadsimta sākumā un sākotnēji tika izmantota Krievijas - Austrumāzijas kuģniecības sabiedrības emigrantu vajadzībām, un tajā pirms izceļošanas uz ASV ik gadu uzturējušies vairāki tūkstoši cilvēku.

Filma stāsta par laiku, pēc brāzmainajiem 1905. gada notikumiem. Soda ekspedīcijas un slepenpolicija ir gandrīz apturējušas sociāldemokrātu kaujinieku darbību. Taču viena grupa tās līdera Oratora vadībā spītīgi turpina savu cīņu.

Tiek plānots pārgalvīgs uzbrukums rūpnīcas kasei ar mērķi iegūt līdzekļus cīņas turpināšanai. Par šīs akcijas vadītāju tiek iecelts kaujinieks Pelēkais. Uzbrukuma plānošanas laikā Pelēkais uzsāk romānu ar dzejnieci Violetu, kuru pērn bija saticis kādas muižas ieņemšanas laikā. Abu izcelšanās un uzskati ir atšķirīgi,taču viņus vieno romantisms un brīvdomīgas idejas. Violetas iedvesmots, Pelēkais ierauga dzīvi citām acīm. Turpretim Violeta nemanāmi nonāk kaujinieku bīstamajā pasaulē. 1906.gada novembris Rīgā vēl ilgi palika atmiņā kā asiņainaterora un neprātīgas uzdzīves mēnesis.

Galvenās lomas atveidos aktieri Mārtiņa Kalita un Inese Pudža. Filmā piedalīsies arī Kaspars Dumburs, Toms Auniņš, Kaspars Zvīgulis, Lauris Dzelzītis, Edgars Samītis, Anita Kvāla un daudzi citi.

Galvenās lomas atveidotājs Mārtiņš Kalita, runājot par darbu projektā 1906, uzsver komandas profesionalitāti un saliedētību: “Līdz šim kino jomā pārsvarā esmu strādājis ārpus Latvijas, bet pieļauju, ka  šī ir viena no labākajām  filmēšanas grupām Latvijā. Komandas kopējais gars, enerģija un spēja iet viena mērķa virzienā - tas ir baigi jaudīgi un tas man kā aktierim ļoti palīdz.”

Filmas operators ir Jurģis Kmins, filmas galvenie mākslinieki ir Rūdolfs Baltiņš un Mārtiņš Straupe, kostīmus veido Keita, grimu - Zane Žilinska, grafiskais dizains – Baiba Baiba, vizuālo efektu pārraudzība – Romain Bourzeix un Xavier Zahra.

Novembra beigās filmēšana turpināsies Rīgā un Tukumā. Tiks filmētas Rīgas ārskatu ainas un atveidota 1906. gada rīdzinieku ikdienas un kultūras dzīve.

Filma 1906 uz ekrāniem nonāks 2018. gada decembrī.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja