Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +2 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Noskaties Matīsa Kažas dokumentālās filmas Klejotāji treileri

Režisors Matīss Kaža janvārī pabeidzis darbu pie savas jaunākās pilnmetrāžas dokumentālās filmas Klejotāji, un filmas pirmizrādes gaidīšanu ievada treilera publicēšana. Klejotāji būs stāsts par trim filmas režisora vienaudžiem – divdesmitgadniekiem, kuri meklē savu vietu mūsdienu pasaulē, nododoties dažāda veida klejojumiem. Filmas pirmizrāde gaidāma 5. martā, uzreiz pēc tam tā būs skatāma kinoteātros un īpašajos seansos visā Latvijā, informēja NKC vecākā referente Kristīne Matīsa.

Veidojot trīs savu vienaudžu dokumentālos portretus, 24 gadus vecais režisors Matīss Kaža stāsta personīgu un jūtīgu stāstu par savu paaudzi – klejotājiem, kuri meklē vietu jaunajā un ne vienmēr izprotamajā pasaulē. Mobilo aplikāciju veidotājs Tomass pamet savu iepriekšējo dzīvi un kļūst par digitālo nomadu, atmetot ideju par pastāvīgu dzīvesvietu. Dejotāja Taņa pārvācas uz Misisipi štatu ASV un atrod mīlestību ratiņkrēslam piesaistītā basketbola trenerī, kurš ir par viņu vairāk nekā 20 gadus vecāks. Avangarda izdevējs Valters kolekcionē tualetes podus Latvijas simtgadei, performatīvos veidos mēģinot pārvarēt pagātnes traumu.

Filma Klejotāji tapusi trīs gadu laikā trīs valstīs – Latvijā, ASV un Japānā. Pēc starptautiski  godalgotās filmas Vienu biļeti, lūdzu! (2017) šis ir nākamais jaunā režisora pilnmetrāžas darbs. Radošā komanda to raksturo kā jūtīgu, spēlfilmas formai pietuvinātu dokumentālo kino, kas pēta varoņu iekšējās pasaules un izjusti attēlo mūsdienu jauniešu pasaules redzējumu. Marta sākumā filmas galvenie varoņi ieradīsies Rīgā, kur tie piedalīsies dažādās ar pirmizrādi saistītās akcijās un īpašos seansos atbildēs uz skatītāju jautājumiem.

"Arī pašas filmas forma ir pielīdzināma klejojumam. Klejojumam pa īsiem mirkļiem, izvēlēm, kas veido mūsu dzīves, arī  pa spēcīgām un pretrunīgām izjūtām. Filmas galvenie un arī otrā plāna varoņi ir man tuvi cilvēki – klasesbiedri, draugi, kolēģi, jaunie mākslinieki. Klejotāji nav tikai stāsts par jauniešiem mūsdienu nekontrolējamā progresa un globalizācijas laikmetā, patiesībā filmai vajadzētu būt aktuālai jebkuram skatītājam, kurš pieredzējis jaunībai raksturīgo sevis meklēšanas, identitātes veidošanās procesu," filmu apraksta režisors Matīss Kaža.

Filmas Klejotāji režisors ir Matīss Kaža, operators Aleksandrs Grebņevs, montāžas režisore Gunta Ikere, komponists Toms Auniņš, skaņu režisors Aleksandrs Vaicahovskis, producenti Una Celma un Matīss Kaža.

Režisors Matīss Kaža (1995) kino izglītību ieguvis Ņujorkas Universitātes Tiša mākslas skolā, zināšanas papildinājis Amerikas Kino institūtā Losandželosā. Jau studiju laikā uzņēmis savu pirmo pilnmetrāžas dokumentālo filmu Vienu biļeti, lūdzu! (2017), kas guvusi atzinību vairākos starptautiskos kinofestivālos. Šāgada beigās paredzēts laist klajā Kažas pirmo pilnmetrāžas spēlfilmu – vesternu Kur vedīs ceļš.

Filmas Klejotāji uzņemšanā sadarbojušās Latvijas studijas Fenixfilm un Deep Sea Studios, finansē Nacionālais Kino centrs, Valsts Kultūrkapitāla fonds, ALA Kultūras fonds un Latviešu fonds. Filma ir Latvijas, ASV un Zviedrijas kopražojums.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Hanzas peronā top dejas izrāde Pāru terapija

Hanzas peronā 5. un 6. aprīlī pirmizrādi piedzīvos dejas izrāde Pāru terapija, kuru veido horeogrāfe Liene Grava, dramaturgs Artūrs Dīcis, mākslinieks Reinis Suhanovs, mūzikas autors Reinis Sējān...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja