Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Nosvinēta Lienes Lindes dramēdijas Melnais samts pirmizrāde

Pirmdien, 19. februārī, sirsnīgā un draudzīgā gaisotnē, pulcējot radošo komandu, draugus, atbalstītājus un skatītājus, pirmizrādi piedzīvoja Lienes Lindes dramēdija Melnais samts ar Ingu Tropu galvenajā lomā. Filma kinoteātros skatāma no 22. februāra, bet īpašie seansi ar radošās komandas piedalīšanos – no 21. februāra.

Melnais samts ir pašironisks paaudzes portrets, kas neatbildētu telefonzvanu, nokavētu termiņu un citu ikdienas mazo uzvaru un zaudējumu vidū izgaismo cilvēciskas ilgas pēc kaut kā lielāka. Galveno lomu filmā atveido Inga Tropa – režisore un scenārija autore Liene Linde to rakstījusi tieši Ingai. “Man ir milzīgs prieks par paveikto. Pirmo reizi, skatoties filmu, kur darbojos, ir sajūta, ka es pārstāju analizēt, pārstāju vilkt paralēles ar filmēšanas procesu un tām atmiņām, kas tur notika, un metos iekšā tajā stāstā un izbaudīju Martas Blūmas (Ingas Tropas atveidotais tēls) pasauli un notikumus,” stāsta Inga Tropa.

Filma ieguvusi deviņas nacionālās kinobalvas Lielais Kristaps nominācijas. Sabīne Tīkmane saņēma Lielo Kristapu kā labākā otrā plāna aktrise un dalās pirmajos iespaidos par filmu: “Es vispār nespēju iztēloties, cik ļoti dziļos līmeņos ir šī filma, es vienkārši skatījos un smējos pilnā balsī par Lienes Lindes asprātību, referencēm, tik izsmalcināti jūtīgu domu un ideju. Es biju pārsteigta, cik pēkšņi filma mani saraudināja un pēc mirkļa lika caur asarām smieties par kaut kādu dzīves rūgtumu un realitāti. Man ir neviltots prieks, ka šāda filma ir uztaisīta un ka man ir bijusi iespēja būt daļai no tās. Es ticu, ka cilvēki sapratīs un daudz ko iemācīsies no šīs filmas.”

Baiba Broka, kura filmā Melnais samts ir galvenās varones darba devēja, pēc pirmizrādes dalās pirmajos iespaidos: “Man ļoti patika filma, tik daudz dažādu lietu. Te apliecinājās tas, kā Liene Linde strādā, kā viņa izvēlas, ko rādīt, ka tas ir dzīvs un personīgs materiāls, asprātīgs. Viņai ir tāds humors. Filma mani ļoti aizkustināja, taču tādā dīvainā veidā – nevis ar kaut kādu sentimentu, bet kaut kādā salikumā, tā vienkārši negaidīti asaras izlauzās, skatoties filmu, tā ir liela māka tā salikt. Liene to prot. Es vienmēr esmu priecīga, ka blakus ir gan komiskais, gan traģiskais, gan dramatiskais, gan nožēlojamais. Tas viss tajā ir. Liene filmā neslēpj neko, viņa rāda arī ļoti nesimpātiskas rakstura puses, tam iepretī ir tā viņas asprātība, tas prāts. Filmā viņa parāda ļoti plašu personības diapazonu dažādos līmeņos, par to ieceri vien es esmu ļoti apmierināta un priecīga. Man bija prieks tajā piedalīties.”

Melnais samts ir humora caurvīts stāsts par jaunas sievietes attiecību un radošās dzīves līkločiem, cenšoties sasniegt savus mērķus un kļūt par normālu pieaugušo. Sapņi mijas ar realitāti, emocionāli dzīves izaicinājumi ar absurdu humoru un pašironiju. Vai iespējams kļūt par veiksmīgu režisori, īsti nemākot režisēt pašai savu dzīvi? Trīsdesmitgadniecei Martai ir darbs, draugi, romantiskas attiecības un mīļš kaķis. Visam vajadzētu būt kārtībā, taču Martu nepamet sajūta, ka viņa tikai tēlo, ka tiek galā ar pieauguša cilvēka dzīvi. Kad pilsētā uz mēnesi atgriežas Martas labākais draugs Kaspars, viņa attopas ierauta arvien neparedzamāku notikumu virpulī, cenšoties atrast atbildi uz jautājumu, kas ir autentiska dzīve un kur ņemt drosmi to dzīvot.

21. februāra vakarā notiks jau pirmie filmas seansi – Forum Cinemas Meet & Greet pirmizrāde ar filmas radošās komandas piedalīšanos, īpašie seansi ar filmas atbalstītāju sarūpetām pārsteiguma balvām kinoteātros Apollo un Cinamon

21.februārī plkst. 18.30 Meet & Greet pirmizrāde Forum Cinemas.
21.februārī plkst. 18.00 Apollo Kino Akropole Rīga
21.februārī plkst. 18.05 Apollo Kino Plaza
21.februārī plkst. 19.00 – Cinamon Kino Akropole Alfa
25.februārī plkst. 15.00 - Cinamon Kino Balle Liepājā

Galvenajā lomā Ingas Tropa, piedalās kā pieredzējuši aktieri, tā arī debitanti: Gatis Ungurs, Baiba Broka, Kaspars Beķeris, Sabīne Tīkmane, Iveta Pole, Alekss Kazanavičjus, Ivars Krasts, Ģirts Krūmiņš u. c.

Scenārija autore un režisore Liene Linde, operators Dāvids Smiltiņš, māksliniece Ieva Kauliņa, kostīmu māksliniece Liene Dobrāja, grima māksliniece Ilona Zariņa, komponists Doms Strupinsks, montāžas režisores Ieva Veiverīte un Liene Linde, skaņu režisors Jons Maksvītis, producents Guntis Trekteris, izpildproducente Alise Sietiņa, kopproducente Ieva Norviliene.

Liene Linde (1986) ir kinorežisore, scenāriste, montāžas režisore un publiciste. Absolvējusi Latvijas Kultūras akadēmiju, ieguvusi nacionālo kinobalvu Lielais Kristaps gan par bakalaura darbu ‒ īsfilmu Četri mielasti (2012) ‒, gan par maģistra darbu ‒ īsfilmu Septiņas neveikla seksa reizes (2016). Kopā ar Armandu Začu uzņēmusi dokumentālo filmu Klātbūtne (2020), kas saņēmusi Lielo Kristapu par labāko dokumentālās filmas režiju. Kopā ar Elmāru Seņkovu veidojusi digitālo izrādi Medības (2022). Pasniegusi kinoveidošanu Latvijas Kultūras akadēmijas Nacionālajā filmu skolā. 2024. gadā gaidāma pirmizrāde Lienes Lindes kopā ar Alisi Zariņu režisētajai daudzsēriju filmai Asistente.

Filma tapusi studijā Ego Media sadarbībā ar Lietuvas kompāniju Tremora un uzņēmumu Tet, to atbalstījis Nacionālais Kino centrs un Lietuvas Kino centrs. Filmu izplata ACME Film.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja