Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Šefīldas dokumentālo filmu festivālā demonstrēs Ilonas Brūveres darbu Konstrukcjas

Šogad Starptautiskā Šefīldas dokumentālo filmu festivāla/International Documentary Festival Sheffield oficiālajā programmā Rebellions/Sacelšanās, starptautisko pirmizrādi piedzīvos režisores Ilonas Brūveres jaunākā filma Konstrukcijas, informēja filmas pārstāvji.

Festivāla veidotāji kategorijā Rebellions izvēlējušies filmas par personībām, kas ar personisku piemēru veido pasauli labāku, sociāli integrētu, radošu un cilvēcisku.

Konstrukcijas ir filma par dzejnieku Uldi Bērziņu: tā stāsta par dzejnieka ikdienu, izseko Bērziņu nama  aktuālajiem dzīves notikumiem un attiecībām. Filmas nosaukumam Konstrukcijas ir vairākas nozīmes. Tā ir atsauce uz dzejnieka Ulža Bērziņa valodas konstrukcijām un autores režisores konstruētais skatījums uz Bērziņu namu, kā arī dzejnieka attiecībām ar pasauli un valodu. Bērziņu nams ir arī dzejnieka meitas Unas un dēla Anša Ataola mājas, turpinot jaunu konstrukciju.

Filmu iespējams noskatīties šeit

"Bērziņu nams ir demokrātiskas sabiedrības mikro modelis, katrs ģimenes loceklis savu dzīves telpu šeit iekārto atšķirīgi, un ikviens no Bērziņiem to plāno neatkarīgi," saka filmas režisore Ilona Brūvere.

Konstrukcijas ir arī attiecību modeļi, kas veidojas filmas gaitā, un kuriem Ilona Brūvere seko ne tikai ar kameru, bet arī sarakstoties ar dzejnieku. Elektroniskais dialogs Konstrukcijās izvēlēts kā filmas mākslinieciskā metode, atklājot mūsdienu steidzīgo, uz sevi vērsto un aizņemto pasauli.

Covid-19 pandēmijas dēļ festivāls notiek arī tiešsaistē, dodot iespēju noskatīties festivāla filmas un piedalīties diskusijās interneta vietnē.

Savukārt oktobrī vairākas filmas, to skaitā arī Konstrukcijas, plānots izrādīt Šefīldas kinoteātros, ievērojot aktuālos ierobežojumus.

Starptautiskais Šefīldas dokumentālo filmu festivāls jau vairāk nekā divdesmit gadus ir lielākais Starptautiskais Lielbritānijas dokumentālo filmu festivāls un viens no trim  lielākajiem šīs kategorijas festivāliem pasaulē. Tas ir starptautiski nozīmīga platforma, kas sasniedz plašu skatītāju auditoriju, paverot jaunas iespējas filmu izplatīšanā un demonstrēšanā visā pasaulē. Lielbritānijas sabiedriskais medijs BBC nosaucis festivālu par vienu no vadošajām dokumentālā kino platformām Eiropā.

Šefīldas dokumentālo filmu festivālam šogad vērtēšanai tikai iesūtītas 2400 filmas, no kurām izrādīšanai izvēlētas  115.

Filmas autore Ilona Brūvere ir latviešu kino un televīzijas režisore, žurnāliste un dokumentālās spēles žanra aizsācēja Latvijā. Režisore vairākkārt nominēta kā Labākā dokumentālo pilnmetrāžas filmu režisore Nacionālajai kino balvai Lielais Kristaps, un balvu ieguvusi 2012. gadā par filmu Versija Vera. Filmas radošajā komandā ir arī kinooperatore un Lielā Kristapa laureāte Elīna Bandēna, Dāvids Smiltiņš un televīzijas operators Normunds Pavlovskis. Skaņu režisors: Mārcis Kreicmanis. Komponists: Goran Gora. Montāžas režisore: Ilona Brūvere. Producents: Kants komunikācijas.

Filma  veidota  ar Valsts Kultūrkapitāla fonda, Nacionālā kinocentra, Rīgas Domes, Rīgas Tehniskās universitātes un mecenāta Paula Anteina atbalstu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Līdzināties, mierā!

Kur viņi paliek? Lauzu galvu katru reizi, kad dzirdu uztrauktas balsis, kas atkārto vēl un vēlreiz: trūkst cilvēku

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja