Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +11 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Vai jums nav zāģa? Filma Parazīts gūst vēsturiskus panākumus Oskaru ceremonijā

Svētdien Losandželosā norisinājās 92. ikgadējā Amerikas Kinoakadēmijas balvas Oskars pasniegšanas ceremonija, kurā triumfēja dienvidkorejiešu režisora Džunho Bona asprātīgā traģikomēdija Parazīts (Parasite) par sabiedrības noslāņošanos. Kopumā tā ieguva četras godalgas, tajā skaitā par labāko filmu un kļuva par pirmo svešvalodā uzņemto kinodarbu, kas ir uzvarējis šajā kategorijā.

Iepriekš Parazīts bija saņēmis Kannu kinofestivāla galveno balvu Zelta palmas zars un vēl 198 godalgas dažāda kalibra balvu pasniegšanas ceremonijās. Šajā vakarā tas papildināja savu kolekciju ar Oskariem arī tādās kategorijās kā Labākais oriģinālais scenārijs, Labākā starptautiskā filma un Labākais režisors (šo kinodarbu vēl joprojām var noskatīties kinoteātros KSuns, Kino Bize un Splendid Palace).

"Kad biju jauns un studēju kino, es izdzirdēju teicienu, kas dziļi iespiedās manā sirdī: vispersoniskākais ir visradošākais. Tā autors ir izcilais Mārtins Skorsēze," savā pateicības runā sacīja Džunho Bons, kurš pauda apbrīnu pret visiem pretendentiem uz šī gada labākā režisora titulu: Mārtinu Skorsēzi, Kventinu Tarantīno, Semu Mendesu un Todu Filipsu, un izteica vēlmi sazāģēt šo statueti piecos gabalos un sadalīt to savā starpā.

 

Atsevišķi veiksminieki

Par labāko aktrisi tika nosaukta Renē Zelvēgere par amerikāņu aktrises un dziedātājas Džūdijas Gārlendas lomu biogrāfiskajā drāmā Džūdija (Judy). Šis ir viņas otrais Oskars. Savu pirmo statueti Renē Zelvēgere nopelnīja par darbu filmā Aukstais kalns (Cold Mountain, 2003). Jāpiebilst, ka pati Džūdija Gārlenda savā dzīves laikā ir palikusi bez neviena Oskara. Viņa bijusi nominēta šai balvai divas reizes. Tajā skaitā par lomu filmā Zvaigzne ir dzimusi (A Star Is Born, 1954), kuras jaunākajā versijā galveno varoni atveidoja Lēdija Gāga.

Kategorijā Labākais aktieris laurus plūca Vākīns Fīnikss par lomu filmā Džokers (Joker), kura bija ieguvusi vislielāko nomināciju skaitu – vienpadsmit, no kurām taustāmās statuetēs pārvērtās tikai divas. Par labāko aktrisi otrā plāna lomā tika izvēlēta Lora Derna par darbu filmā Laulības stāsts (Marriage Story). Kategorijā Labākais aktieris otrā plāna lomā godalgu saņēma Breds Pits par lomu komēdijdrāmā Reiz Holivudā (Once Upon a Time... in Hollywood), kurai tāpat kā Džokeram šajā vakarā bija zems iespēju realizācijas procents (divi no 10).

Savukārt par lielāko 92. ikgadējās Amerikas Kinoakadēmijas balvas Oskars pasniegšanas ceremonijas neveiksminieci var nodēvēt Sema Mendesa vēsturisko filmu 1917, kas prognožu spēlēs tika uzlūkota par galveno pretendenti uz labākās filmas godu līdzās Parazītam. Taču tā sagādāja statueti lieliskajam operatoram Rodžeram Dīkinsam, kurš kopā ar režisoru meistarīgi radījis ilūziju, ka šis kinodarbs par Pirmā pasaules kara notikumiem uzfilmēts vienā nebeidzamā kadrā.

 

Rotaļlietas un mūzika

Kategorijā Labākā pilnmetrāžas animācijas filma balva tika piešķirta astronauta Baza, kovboja Vudija, suņa Staipekļa, tiranozaura Reksa un citu varoņu piedzīvojumiem Rotaļļietu stāstā 4 (Toy Story 4). To veidojis Džošs Kūlijs, kuram šī ir režisoriskā debija pilnajā metrā un kuram bija piecpadsmit gadu, kad uz ekrāniem iznāca šīs franšīzes pirmā daļa. Par labāko pilnmetrāžas dokumentālo filmu tika nosaukts Stīva Bognara un Džūlijas Reihertes kopdarbs Amerikāņu fabrika (American Factory), kas stāsta par ķīniešu miljardieri, kurš atver rūpnīcu Ohaio (ASV).

Balvu sadalīšana šajā vakarā tika papildināta ar vairākiem muzikāliem priekšnesumiem. Par vienu no emocionālākajiem brīžiem kļuva jaunās amerikāņu popmūziķes Billijas Ailišas uzstāšanās – viņa izpildīja leģendārās grupas Bītli ne mazāk leģendāro dziesmu Yesterday sadaļā In Memoriam, kuras laikā tika godināti pagājušajā gadā mūžībā aizgājušie kino profesionāļi – sākot ar franču režisori Anjēzi Vardu un beidzot ar amerikāņu basketbolistu un producentu Kobi Braientu.

Pirms mēneša tika paziņots, ka jaunajai amerikāņu popmūziķei uzticēta bondiādes jaunākās sērijas Nav laika mirt (No Time to Die) tituldziesmas sarakstīšana un izpildīšana. Jāatzīmē, ka divas iepriekšējās bondiādes muzikālās tēmas Adeles Skyfall un Sema Smita Writing’s On The Wall ir ieguvušas Oskarus. Iespējams, ka jau nākamajā gadā Billija Ailiša vēlreiz atgriezīsies uz Amerikas Kinoakadēmijas balvas pasniegšanas ceremonijas skatuves. Šajā gadā par labāko dziesmu tika nodēvēta sera Eltona Džona un Tarona Edžertona izpildītā kompozīcija (I’m Gonna) Love Me Again no filmas Rocketman, kuru iedvesmojis britu mūziķa dzīvesstāsts. Ar visu uzvarētāju sarakstu var iepazīties interneta vietnē oscar.go.com.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja