Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

VIDEO: Publicēts sarunas Latvijas Kino. Ko gaidīt? tiešraides ieraksts

Nacionālais Kino centrs 8. decembrī organizēja tiešsaistes sarunu Latvijas kino. Ko gaidīt, kurā Latvijas kinoprofesionāļi iepazīstināja sabiedrību ar topošajām filmām. Nacionālā Kino centra mājaslapā un Vimeo kontā publicēts sarunas ieraksts, tas pieejams arī lietotnē LMT Straume.

Saruna par tēmu Latvijas kino. Ko gaidīt? tika iecerēta un organizēta, lai aizpildītu "informatīvo pauzi", kas parasti iestājas starp konkrēta projekta atbalstīšanu NKC ražošanas konkursā, un filmas pirmizrādi, kas visbiežāk notiek dažus gadus pēc ražošanas uzsākšanas. Šobrīd Latvijas filmu nozarē dažādās ražošanas vai gatavības stadijās ir vairāk nekā 60 filmas (starp tām 20 pilnmetrāžas spēlfilmas), turklāt 2020. gada rudenī pēc Kultūras ministrijas rīcības plāna ārkārtas situācijai filmu nozares budžets papildināts ar finansējumu, par kuru uzsākta divu mazbudžeta spēlfilmu un divu daudzsēriju filmu ražošana – arī par šiem projektiem var uzzināt sarunā Latvijas kino. Ko gaidīt?

Konkrētus pirmizrāžu datumus šobrīd nevar nosaukt nevienas filmas autori, jo nav zināms, kad atsāks darboties ārkārtas situācijas dēļ slēgtie kinoteātri, taču skaidrs, ka visātrāk skatītāji redzēs filmas, kas jau piedzīvojušas starptautiskus panākumus pasaules festivālos – uz drīzu pirmizrādi ir gatava režisores Daces Pūces debijas spēlfilma Bedre (galvenā balva Lībekas festivālā), Lailas Pakalniņas "selfiju filma" Spogulī (Tallinas festivāla galvenajā konkursā), praktiski pabeigtas ir arī Martas Elīnas Martinsones pusaudžu komēdija Tizlenes un Jura Poškus spēlfilma Saule spīd 24 stundas, režisora Ivo Brieža dokumentālā filma Homo Sovieticus un divas romantiskas komēdijas – režisora Māra Martinsona filma Saki „jā”! un režisora Andreja Ēķa filma Tabu. Iespējamai izrādīšanai pavasarī gatavojas vēl dažas filmas, bet pārējās sarunā pieteiktās šobrīd ir dažādās filmēšanas procesa stadijās un uz ekrāniem gaidāmas 2021. gada beigās vai 2022. gadā, savukārt Māra Martinsona vēsturiskās lielfilmas Zeme, kas dzied pirmizrādes plāni pieskaņoti Dziesmu svētku tradīcijas jubilejai 2023. gadā.

Nacionālā Kino centra vadītāja Dita Rietuma komentē: "Ir ļoti svarīgi apzināties, ka, par spīti dažādiem satricinājumiem, Latvijas filmu nozare turpina darboties, piedāvājot žanrisku, tematisku un stilistisku daudzveidību. Ar Nacionālā kino centra atbalstu topošās filmas piedāvā plašu spektru – te ir gan filmas par mūsdienām, gan neseno vēsturi, gan populāru literāru darbu ekranizācijas, gan filmas bērnu un jauniešu auditorijai, gan ekstravaganti pieteikumi pat mūzikla un vesterna žanros. Valsts finansējuma ietvaros vienlaikus strādā gan dažādu paaudžu režisori, gan sievietes un vīrieši, gan lielas un mazas filmu studijas, tātad arī par līdzsvara trūkumu Latvijas filmu nozarē nav iemesla raizēties."

Aktiera Jāņa Skuteļa vadītā saruna izvērtās trīs stundu garumā, režisori un producenti no 16 filmu studijām stāstīja par 24 topošajiem projektiem, kas atbalstīti Nacionālā Kino centra konkursos 2020. gadā un iepriekš. Sarunas dalībnieki, ievērojot visus epidemioloģiskās situācijas diktētos noteikumus, pēc kārtas ieradās kinoteātra Forum Cinemas / Kino Citadele 4. zālē, kur mākslinieces Mairitas Timrotes dizainētā studijā Jānis Skutelis viņus iztaujāja par topošajiem projektiem; stāstījums tika papildināts ar uzfilmētā materiāla fragmentiem un treileriem. Kompānija KT Serviss nodrošināja kvalitatīvu tiešraides tehnisko norisi, skatītājiem tiešraide bija pieejama vairākās platformās – Nacionālā Kino centra mājaslapā, lietotnē LMT Straume, portālos Delfi un TVNet, NKC un LMT Facebook profilos.

 

Tiešraides ieraksta detalizēts satura atšifrējums:

00:00:00 – Jānis Skutelis

00:05:58 – Nacionālā Kino centra vadītāja Dita Rietuma – ievadvārdi

00:08:23 – studija Ego Media / spēlfilma Tizlenes (režisore Marta Elīna Martinsone)

00:17:36 – studija Deviņi / spēlfilma Mātes piens (režisore Ināra Kolmane)

00:29:59 – studija Platforma / spēlfilma Jumprava. Lielais notikums (režisors Aigars Grauba)

00:40:35 – Kompānija Hargla / spēlfilma Spogulī (režisore Laila Pakalniņa)

00:46:44 – studija K Films / spēlfilmas Saki Jā! un Zeme, kas dzied (režisors Māris Martinsons)

00:54:05 – Studija Lokomotīve / spēlfilmas Ziemassvētki džungļos (režisors Jāks Kilmi),Gads pirms kara (režisors Dāvis Sīmanis), pilnmetrāžas animācijas filma Mans laulību projekts (režisore Signe Baumane)

01:06:00 – studijas FenixFilm un Deep Sea Studios / spēlfilmas Kur vedīs ceļš  un Neona pavasaris  (režisors Matīss Kaža)

01:19:00 – studija Mistrus Media / TV seriāls Emīlija. Preses karaliene, dokumentālās filmas Zeme (režisors Ivars Seleckis) un Homo Sovieticus (režisors Ivo Briedis), spēlfilma Semuela ceļojumi  (režisors Aiks Karapetjans)

01:37:11 – studija Riverbed / spēlfilma Mammma vēl smaida (režisore Elza Gauja)

01:50:00 – studija Tasse Film / spēlfilma Mīlulis (režisors Staņislavs Tokalovs)

02:02:00 – izplatīšanas kompānija Spektrs: spēlfilma Bedre (režisore Dace Pūce)

02:08:47 – spēlfilma Nemierīgie prāti (režisori Raitis Ābele un Lauris Ābele)

02:18:45 – spēlfilma Upurga (režisors Uģis Olte)

02:31:40 – studija FA Filma / spēlfilma Saule spīd 24 stundas (režisors Juris Poškus) un dokumentālā filma Mana māte valsts (režisore Ieva Ozoliņa)

02:41:19 – studija Cinevilla Films / spēlfilma Tabu (režisors Andrejs Ēķis)

02:48:00 – studija Mojo Raiser Production / spēlfilma Anna LOL (režisors Ivars Tontegode)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja