Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Latgales prozas lasījumu pasākumi notiks Rēzeknē un Rīgā

No 3. līdz 10. decembrim notiks literatūras festivāls Prozas lasījumi, kura laikā 4. decembrī Rīgā un 7. decembrī Rēzeknē uz pasākumiem – lekciju, diskusiju un literatūras konkursa noslēgumu – aicina konkurss Latgales prozas lasījumi 2023.

Šī gada konkursā piedalījās rekordliels dalībnieku skaits – 21 rakstītājs, no kuriem kā finālisti izvirzīti septiņi labākie dalībnieki. Konkursa noslēguma pasākumā Proza un karbonādes, kas paredzēts 7. decembrī Rēzeknē, tiks noskaidrots šī gada Latgales prozas lasījumu uzvarētājs.

Lai veicinātu literāros procesus Latgalē un latgaliski rakstīto tekstu radīšanu Latvijā, jau ceturto reizi latgaliešu kultūras kustība Volūda izsludināja konkursu Latgales prozas lasījumi. Konkursā bija aicināti piedalīties visa vecuma Latgales kultūrtelpai Latgales kultūrtelpai piederīgi autori, kuri raksta proza. Latgales prozas lasījumos 2023, kuru devīze bija Es rakstīšu, bet vai tu lasīsi? (Es raksteišu, bet voi tu skaiteisi?) tika saņemts 21 dažādu autoru darbs gan latviešu literārajā, gan latgaliešu rakstu valodā. Iesūtītos darbus vērtēja žūrija, kurā bija literatūrzinātniece Ilga Šuplinska, rakstniece un redaktore Jana Egle, literatūrzinātnieks Valentīns Lukaševičs, konkursa Latgales prozas lasījumi trīs iepriekšējo gadu uzvarētāja Annele Slišāne, kā arī grāmatu blogere Inga Gedžūne. Konkursā par labākajiem tika atzīti gan jau labi zināmu, gan mazāk pazīstamu šādu autoru – Alda Bukša, Ilzes Spergas, Vitas Briškas, Dāvida Rubena, Ilzes Aizsilas, Sarmītes Trūpas un Egitas Kancānes – prozas darbi. Konkursa uzvarētājs tiks paziņots 7. decembrī konkursa noslēguma pasākumā Rēzeknē.

Šogad konkurss Latgales prozas lasījumu paplašinās un aicina uz vairākiem pasākumiem. Pirmdien, 4. decembrī, plkst. 18.00 kultūrvietā Valodu māja Rīgā (Avotu ielā 33) būs literatūrzinātnieka Valentīna Lukaševiča lekcija par latgaliešu literatūras vēsturi un tai veltītās literātu stāstu sadaļas portālā lakuga.lv prezentācija, bet uzreiz pēc tam, plkst. 19.00, turpat notiks saruna-diskusija par rakstīšanu latgaliski un tulkojumiem Es rakstu, bet vai tu lasīsi? Diskusijā piedalīsies literāti Ilze Sperga, Aldis Bukšs, Valentīns Lukaševičs, literatūrzinātnieks Jānis Vādons un valodnieks, Valodu mājas vadītājs Snorre Karkonens-Svensons. Sarunu-diskusiju vadīs latgaliešu kultūras ziņu portāla lakuga.lv redaktore Laura Melne. Dienu pirms tam, 3. decembrī, plkst. 17.00 festivāla Prozas lasījumi 2023 atklāšanā Rīgā, bārā 1983 (Vagonu ielā 21), piedalīsies iepriekšējo gadu konkursa Latgales prozas lasījumi uzvarētāja Annele Slišāne.

Savukārt ceturtdien, 7. decembrī, plkst. 19.00 Rēzeknē, IGGI bārs & karbonādes (Atbrīvošanas alejā 95C) būs Latgales prozas lasījumu 2023 noslēguma pasākums Proza un karbonādes, uz kuru klātienē vai tiešraidē aicināts katrs gribētājs. Notikumā piedalīsies prozas rakstītāji: Vita Briška, Dāvids Rubens, Ilze Sperga, Sarmīte Trūpa un Ilze Aizsila, muzicēs grupa Gandreiž 10nīkā, bet pasākumu vadīs Kārlis Taranda. Konkursa noslēgumu tiešraidē varēs skaitīties latgaliešu kultūras ziņu portālā lakuga.lv, kā arī latgaliešu kultūras kustības Volūda un festivāla Prozas lasījumi lapās sociālajā tīklā Facebook. Labākos konkursa darbus pēc tam varēs izlasīt portālā lakuga.lv, bet konkursa uzvarētājs svētdien, 10. decembrī, plkst. 17.00 piedalīsies literatūras festivāla Prozas lasījumi noslēguma pasākumu Rīgā, kultūras centrā M/Darbnīca (A. Briāna ielā 9).

Konkursa žūrijas pārstāve literatūrzinātniece Ilga Šuplinska, komentējot iesniegtos darbus, saka: "Šogad ir labāki un valodas ziņā izkoptāki darbi. Var teikt, ka tikai kopējais tēls, kompozīcija, sižeta oriģinalitāte vai pārdzīvojums ļāva izšķirties, kam dot nedaudz augstāku vērtējumu. Patīk, ka darbos ir mūsdienīgs skatījums, ka latgaliešu valoda nav tik skatījums uz babu un dzedu vai savu bērnību, ka tajā dzīvo, tādēļ tā ir sociālo tīklu un ikdienas valoda. Šoreiz vairāk darbu ar humorīgu, vieglu vai smagāku, pašironiskāku pasmiešanos par sevi, sevis atrašanu vai pazaudēšanu." Literatūrzinātnieks Valentīns Lukaševičs, vērtējot konkursu un tā darbus, atzīst: "Negaidīti daudz darbu, negaidīti laikmetīgi. Vairums tekstu tādā emocionālā vai asociatīvā plūdumā, bet ir arī, kur dominē dialogi, kur parādās sižets. Pārsteidzoši daudz kartupeļu talku, arī datoru un moderno komunikāciju. Tematiski, valodiski, stilistiski ļoti plašs diapazons, kas priecē. Iesniegto tekstu potenciāls rada cerību, ka latgaliešu literatūra nav nomirusi."

 

Konkursu Latgales prozas lasījumi 2023 organizē latgaliešu kultūras kustība Volūda (biedrība LgSC), to atbalsta literatūras festivāls Prozas lasījumi 2023 (Latvijas Rakstnieku savienība), Valsts kultūrkapitāla fonds, SIA IGGI, Valodu māja, latgaliešu kultūras ziņu portāls lakuga.lv un žurnāls Domuzīme. Prozas lasījumu diskusiju atbalsta Sabiedrības integrācijas fonds no Latvijas Republikas Kultūras ministrijas piešķirtajiem valsts budžeta līdzekļiem.

Festivāls Prozas lasījumi notiek kopš 1995. gada, to organizē Latvijas Rakstnieku savienība. Laika gaitā Prozas lasījumi no neliela pasākuma izauguši par vairāku dienu prozas festivālu, kura programmā ar savu jaunāko darbu vai to fragmentu lasījumiem piedalās dažādu paaudžu Latvijas un citu valstu rakstnieki. Ceturto reizi sadarbībā ar festivālu tajā būs pasākumi arī ar Latgales kultūrtelpas autoriem.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja