Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +8 °C
Daļēji apmācies
Ceturtdiena, 18. aprīlis
Laura, Jadviga

Pēdējā tempļa hronikas gūst uzvaru Viļņas kinofestivālā

Sestdien, 28. septembrī režisora Dāvja Sīmaņa dokumentālā filma _Pēdējā tempļa hronikas ieguvusi Grand Prix_ Viļņas dokumentālajā filmu festivālā. Savukārt Ivara Zviedra un Ineses Kļavas filma Dokumentālists saņēmusi godpilno otro vietu, informēja Nacionālā kino centra pārstāve Astra Spalvēna.

Viļņas dokumentālais filmu festivāls dibināts 2004. gadā. Katru gadu tajā tiek apbalvotas labākas Baltijas dokumentālās filmas, balstoties uz starptautiskas žūrijas vērtējumu. Šogad par labākajām atzītas divas Latvijas filmas.

Filmas Pēdējā tempļa hronikas centrā ir celtnes – topošās Latvijas Nacionālās bibliotēkas – liktenis, kā arī cilvēka cīņa par savu radošo ideju īstenošanu. Ar poētisku minimālismu filma seko jaunās ēkas būvniecībai: no pirmsākumiem vēl tukšā būvbedrē līdz pat daudzkārt apspriestajam pabeigtās Gaismas pils siluetam. Vērojot un vizuālā simfonijā sakārtojot celtniecības darbus, filmas veidotāji būvlaukumā saskatījuši mitoloģisku un rituālu kārtību, radot asociācijas ar augstāko garīgo celtņu – tempļu – būvniecību agrāk vēsturē.

"Ir ierasts, ka dokumentālās filmas parasti pievēršas sociālajai realitātei ļoti tiešā veidā, bet šī filma mēģina ieņemt tādu abstrakti poētiskas pozīciju, turklāt tās stāsts ir ļoti cieši saistīts ar Latviju, tāpēc ir jo īpaši patīkami, ka filmas vēstījumu tās dziļākajā slānī spēj nolasīt un novērtēt ne tikai Latvijā, bet arī ārpus tās," tā pēc balvas iegūšanas portālam Arterritory.com atzīst režisors Dāvis Sīmanis.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja