Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Prozas lasījumu 2013 galveno balvu piešķir Ingai Žoludei par stāstu Rakstnieku nams

Ikgadējā literatūras festivāla Prozas lasījumi 2013 žūrijas galveno balvu šogad ieguvusi Inga Žolude par Prozas brokastīs nolasīto stāstu Rakstnieku nams, aģentūru LETA informēja Latvijas Literatūras centrā.

Autore balvā ieguvusi žurnāla Latvju Teksti abonementu 2014. gadam, publikāciju žurnālā Latvju Teksti 2014. gadā un radošo stipendiju darbam uz mēnesi 2014. gadā Villa Sträuli rezidencē Vintertūrā.

Prozas lasījumos tika piešķirtas arī vairākas specbalvas. Sadarbībā ar izdevniecību Dienas grāmata grāmatu komplektus saņēma Gundars Ignats par stāstu Liekais svars un Svens Kuzmins par stāstu Spēki. Jāņa Rozes apgāds Ingai Gailei par stāstu Mirū iemīlas un Ievai Melgalvei par fragmentu no romāna Aktieris un mīms dāvināja grāmatu Eiropas literatūras vēsture. Hrestomātija.

Žurnāls Latvju Teksti, dāvājot žurnāla abonementu un publikāciju 2014. gadā, atzinību izteica Literārās akadēmijas autorei Zandai Tereško par stāstu Emīlija un rakstniekam Mārim Bērziņam par romāna fragmentu Ziemassvētku kauja. 1939. gads. Žūrijas speciālbalvu par atraktīvu vakara vadīšanu saņēma arī Toms Treibergs.

Alternatīvā žūrija dažādās nominācijās sumināja piecus autorus. Balvu par labāko romāna fragmentu saņēma Māra Zālīte par fragmentu no romāna Pieci pirksti, kā labākais stāsts bērniem tika novērtēts Evijas Gulbes Pilna soma pasaciņu. Par trim labākajiem stāstiem tika atzīti Ingas Žoludes Rakstnieku nams, Svena Kuzmina Spēki, kā arī Andra Zeibota lasītais fragments no ieceres garajam stāstam ar pagaidu nosaukumu Vertikālais ciemats.

Festivāla dalībnieku darbus klausījās un vērtēja profesionāla žūrija, atjaunoto Prozas lasījumu idejas autori - rakstniece Nora Ikstena un rakstnieks Pauls Bankovskis, literatūrzinātniece, Latvijas Universitātes (LU) Humanitāro zinātņu fakultātes Latvistikas un baltistikas nodaļas profesore Ieva Kalniņa, LU Literatūras, folkloras un mākslas institūta pētnieks un humanitāro zinātņu žurnāla Letonica galvenais redaktors literatūrzinātnieks Pauls Daija, LU Literatūras, folkloras un mākslas institūta pētnieks un literārā žurnāla Latvju Teksti galvenais redaktors literatūrzinātnieks Jānis Ozoliņš.

Prozas lasījumu alternatīvās žūrijas pienākumus šogad pildīja LU Humanitāro zinātņu fakultātes Latvistikas un baltistikas nodaļas studenti Linda Steda, Ilva Mikīte, Arturs Skutelis, Laura Leingarte, Kristiāna Kārkliņa, Anna Andersone, Dina Priede.

Kā ziņots, Prozas lasījumi 2013 Rīgā notika no 4. līdz 8. decembrim, desmit pasākumos kopā pulcējot vairāk nekā 50 Latvijas un ārvalstu rakstniekus.

2014. gadā festivāls Prozas lasījumi plānots no 2. līdz 7. decembrim.

Kopš idejas pirmsākumiem 1995. gada decembrī, kad notika prozas vakars rakstnieka Andreja Upīša dzimšanas dienas atcerei, nu jau vairāku dienu prozas festivāls Prozas lasījumi laika gaitā kļuvis par radošu tikšanās vietu autoriem un lasītājiem, kā arī nozīmīgu atskaites punktu pašmāju rakstniecībā, ļaujot apzināties nozares nepārtrauktu attīstību un aktualitāti Latvijas kultūrtelpā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja