Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Anete Bajāre-Babčuka saņem Bratislavas ilustrāciju biennāles Zelta ābolu

Jau otro reizi latviešu mākslinieks saņem vienu no nozīmīgākajām ilustratoru balvām pasaulē – Bratislavas ilustrāciju biennāles (BIB) Zelta ābolu. Bērnu grāmatu ilustratore Anete Bajāre-Babčuka iegūst balvu par Ineses Zanderes stāsta Divas Almas (Liels un mazs, 2021) vizuālo redzējumu.

Slovākijas galvaspilsētā Bratislavā norit kārtējā bērnu grāmatu biennāle, kurā grandiozā izstādē apkopotas 275 mākslinieku 2072 ilustrācijas no 355 grāmatām. Šogad pārstāvētas 36 valstis. Arī 10 Latvijas bērnu grāmatu ilustratori iesaistījušies šajā lielajā notikumā: Anete Bajāre-Babčuka (Inese Zandere Divas Almas, Liels un mazs, 2021), Sabīne Baumane (Renāte Bērante Kur es biju, kad es nebiju jeb stāsts par Monti, Monte stories, 2021), Ūna Laukmane (Arnolds Auziņš Triks un Čiks, Liels un mazs, 2022), Arta Ozola-Jaunarāja (Ruta Svaža Brīnumu diena, Latvijas pasts, 2022), Reinis Pētersons (Anti Sārs Perts sprukās, Daniils Harms Ļoti briesmīgs notikums, Liels un mazs, 2020), Evija Pintāne (Luīze Pastore Laimes bērni, Liels un mazs, 2021), Lāsma Pujāte (Marts Pujāts Ej nu ej, Liels un mazs, 2020), Anita Rupeika (Juris Zvirgzdiņš Tobiass un rakstnieks, Pētergailis, 2020), Lote Vilma Vītiņa Ūdenstornis (Liels un mazs, 2021), Mārtiņš Zutis (Juris Zvirgzdiņš Kapteiņa zirdziņš, Liels un mazs, 2020). Tās ir pēdējos gados izdotās grāmatas, kuru mākslinieki sākotnēji tikuši nominēti Jāņa Baltvilka balvai un tādejādi izturējuši profesionālas žūrijas atlasi.

Apjomīgā izstāde izvietota Starptautiskās Bērnu mākslas mājas trīs stāvos. Uzvarētājus izraudzījās starptautiska žūrija, kuras pārstāvji bija no 10 dažādām valstīm, tai skaitā, Latvijas – 2022. gada Jāņa Baltvilka balvas laureāte, 2017. gada Tallinas triennāles žūrijas vadītāja, māksliniece Gundega Muzikante, kura bijusi nominēta Astridas Lindgrēnas un Hansa Kristiana Andersena balvām.

Bratislavas ilustrāciju biennāle (BIB) ir viena no senākajām un prestižākajām bērnu grāmatu ilustratoru starptautiskajām skatēm. Pirmoreiz tā notika 1967. gadā, un nu jau tā tiek organizēta 29. reizi. Biennāli atbalsta Apvienoto Nāciju Izglītības, zinātnes un kultūras organizācija (UNESCO) un Starptautiskā bērnu un jaunatnes literatūras padome (IBBY), kā arī Slovākijas Kultūras ministrija.

Par unikālām un izcilām ilustrācijām tiek pasniegta galvenā balva jeb Grand Prix, un veicināšanas balvas – pieci Zelta āboli un piecas bronzas goda plāksnes. Divi goda diplomi tiek pasniegti izdevējiem. Grand Prix šogad nonāks Čīlē pie mākslinieces Palomas Valdivias.

Latvijas Bērnu un jaunatnes literatūras padome, izmanto šo iespēju parādīt mūsu mākslinieku talantu un prasmi starptautiskā izstādē jau kopš 1993. gada. Sākot no 2005. gada, Latvijas ilustratori savus darbus biennālē eksponē regulāri. 2019. gadā Zelta ābolu ieguva latviešu mākslinieks Jānis Blanks par Artūra Gobas dzejoļa Zemes vēzis (Liels un mazs, 2017) ilustrācijām.

"Bratislavas ilustrāciju biennālē izstādīto darbu mākslinieciskais līmenis ir ļoti augsts un starptautiskā žūrija intensīvi strādāja trīs dienas, lai izvērtētu radošā rokraksta un izmantoto tehniku ziņā daudzveidīgus, spoži izpildītus darbus. Tāpēc jo īpašs prieks, ka Anetes Bajāres-Babčukas veikums stabili turējās līderu pozīcijās visās vērtēšanas kārtās un saņēma nedalītu žūrijas atzinību, uzsverot tēmas risinājumu vieglā, bērnam uztveramā vizuālajā valodā," atzīst Gundega Muzikante.

Anete Bajāre-Babčuka priecājas par panākumiem: “Esmu patiesi pagodināta un iepriecināta, ka mani darbi ir pamanīti starp tik daudzām brīnišķīgām ilustrācijām. Šāds novērtējums sniedz pārliecību un iedvesmu jauniem projektiem."

Iespēju piedalīties Bratislavas biennālē atbalsta Valsts kultūrkapitāla fonds un Latvijas Nacionālā bibliotēka.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja