Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +4 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Baltvilka balva bērnu literatūrā pasniegta Mārim Rungulim, grāmatu mākslā - Gundegai Muzikantei

24.jūlijā, dzejnieka Jāņa Baltvilka (1944-2003) dzimšanas dienā, Starptautisko Baltijas jūras reģiona Jāņa Baltvilka balvu bērnu literatūrā saņēma Māris Rungulis, bet bērnu grāmatu mākslā - Gundega Muzikante, informēja balvas koordinatore Alīse Nīgale.

Māris Rungulis balvu saņēma par detektīvstāstu bērniem Lapsu kalniņa mīklas, kurā īpaši atzīmējama saikne ar Latvijas vēsturi – tēlojot aktīvus un zinātkārus pusaudžus aizraujošos noslēpumu atklāšanas piedzīvojumos, pirmo reizi latviešu bērnu un pusaudžu literatūrā atainots patiess stāsts par nacionālo partizānu cīņām Kurzemē pēc Otrā pasaules kara.

Gundega Muzikante apbalvojumu ieguvusi par ilustrācijām trīs grāmatām: Ineses Zanderes Pūķa ceļojums, Ievas Samauskas Kad kaķēnu sauc par pelīti? un Aivara Neibarta Mājiņa, kurās māksliniece smalki, asprātīgi un emocionāli ataino reālu un teiksmainu varoņu gaitas dažādos laikos, konkrētā vidē, un, meistarīgi izmantojot akvareli, zīmuļus un krītiņus, rada krāšņas, detaļām bagātas pasaules.

Starptautiskās Baltijas jūras reģiona Jāņa Baltvilka balvas bērnu literatūrā un grāmatu mākslā šā gada starptautiskā laureāte ir Somijas rakstniece Henrika Andersone, bet balvu par viņas pusaudžiem veltītās grāmatas Emma Glorija un sarkanā Ilgu grāmata (izdevniecība Liels un mazs) izcilo tulkojumu latviešu valodā saņēma Mudīte Treimane.

Visi balvas laureāti saņēma diplomus, mākslinieces Ineses Brants veidoto balvu un naudas prēmiju 1400 eiro apmērā, kā arī iespēju vienu mēnesi dzīvot un strādāt Ventspils starptautiskajā rakstnieku un tulkotāju mājā, saņemot radošo stipendiju.

Žūrija īpašu atzinību izteica dizaineriem Ūnai Laukmanei par grāmatu Jūrnieks uz sauszemes un Ivam Zennem par grāmatu Lapsu kalniņa mīklas, uzsverot, ka viņi spējuši savienot autora tekstu un ilustratora radīto vizualizāciju pārdomātā maketā, padarot grāmatas koptēlu pilnīgu. Māksliniece Elīna Brasliņa saņēma žūrijas atzinību par veiksmīgu debiju bērnu grāmatu ilustrācijā, īpaši izceļot ekspresīvo vizuālo risinājumu Māra Čaklā dzejolim Gaidītāja meža cūka sērijā Bikibuks.

Portāla Delfi lasītāju simpātiju balsojuma balvu saņēma Lēlo Tungalas dzejas izlases Daudzpusīgais ronis, izdevējs – bērnu grāmaru izdevniecība Liels un mazs.

Sarīkojumu vadīja Jaunā Rīgas teātra aktieri Baiba Broka un Edgars Samītis, bet Oskara Herliņa dziesmas ar Jāņa Baltvilka dzeju, izpildīja Liene Dravniece, Baiba Berķe, Mārtiņš Miļevskis, Jēkabs Nīmanis, Viktors Veļičko un Ilze Gagaine.

Šogad grāmatas vērtēja LBJLP prezidente un Latvijas Universitātes profesore Ilze Stikāne, Latvijas Nacionālās bibliotēkas Bērnu literatūras centra vadītāja Silvija Tretjakova, mākslinieks Juris Petraškevičs, Latvijas Mākslas akadēmijas docente Aiga Dzalbe, literatūrkritiķe Anda Baklāne, radio un TV raidījumu vadītājs Gustavs Terzens.

Vēl rīt, svinot dzejnieka Jāņa Baltvilka 70.dzimšanas dienu un Starptautiskās Jāņa Baltvilka balvas bērnu literatūrā desmitgadi, Latvijas bērnu un jaunatnes literatūras padome ielūdz uz koncertu bērniem un vecākiem Meža dziesmas 25.jūlijā plkst. 19 Kalnciema kvartāla ābeļdārzā.

Jāņa Baltvilka balvas bērnu literatūrā un grāmatu mākslā pasniegšana notiek kopš 2004.gada, bet kopš 2008.gada balvu piešķir arī vienam Baltijas jūras reģiona rakstniekam un viņa darba tulkotājam.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Lielās cerības

Ik gadu mēs gaidām brīnumu – kādas Latvijā tapušas filmas iekļaušanu oficiālajā Kannu kinofestivāla skatē. Jo kaut kad taču tam ir jānotiek, par spīti visam!

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja