Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 2. maijs
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Dokumentālās filmas Šķērsiela jubilejas seanss un diskusija

Pirmdien, 15. aprīlī, plkst. 18 kinoteātrī Splendid Palace notiks dokumentālās filmas Šķērsiela jubilejas seanss, kam sekos saruna ar filmas autoriem un kino pētniekiem par filmas nozīmi Latvijas kultūrā un sabiedrībā 80. gadu beigās un mūsdienās.

Filma Šķērsiela seko tāpat sauktās Pārdaugavas ieliņas iedzīvotāju raibajām ikdienas gaitām pārmaiņu laikos – 80. gadu beigās, kad padomju sistēma ļogās un brūk. Emocionālais un humorpilnais vērojums bija trāpīgs laikmeta un sabiedrības spogulis un iekaroja skatītāju sirdis kinofestivālos no Eiropas valstīm līdz Japānai un ASV, kļūstot par vienu no pirmajām tik plaši ceļojušajām Latvijas filmām. Šķērsiela ir arī vienīgā Latvijas filma, kas saņēmusi Eiropas Kinoakadēmijas balvu (1989), un viena no 12 kinolentēm, kas iekļauta Kultūras kanonā.

Desmit gadus vēlāk režisors un operators Ivars Seleckis un scenārija autors Tālivaldis Margēvičs atgriezās Šķērsielā, lai uzņemtu ne mazāk populāro tās turpinājumu Jaunie laiki Šķērsielā, bet šogad 4. maijā pirmizrādi piedzīvos filmu cikla trešā daļa Kapitālisms Šķērsielā.

Šķērsielas vienīgajā jubilejas seansā būs reta iespēja noskatīties filmas kinokopiju, kā arī sarunā ar filmas autoriem un dažādu paaudžu kino pētniekiem noskaidrot, vai 25 gadus pēc filmas tapšanas tā joprojām uzrunā skatītājus, vai arī nu jau vairs derīga tikai kā laikmeta liecība vēsturniekiem. Diskusijā piedalīsies kinokritiķis Mihails Savisko, LU Sociālo zinātņu fakultātes profesors Ābrams Kleckins, kino žurnāliste, Kultūras kanona eksperte Kristīne Matīsa, Kino Bize vadītājs Māris Prombergs un citi.

Ieeja bez maksas

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Pa Latviju turpina kursēt Ziedoņa vilciens

Vilciena sastāvs, kura vagonu logus iepriekšējā gadā rotāja ziedoši ķirši, šogad ieguvis zaļumu un aicina ceļot pa Latviju, turpinot projektu Ieraugi, Sajūti, Noķer Ziedoni. Elektrovilcien...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja