Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +22 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 18. maijs
Inese, Inesis, Ēriks

Ģimenes lietas: Krievijas Kinoakadēmija paziņo balvas Nīke nominantus

Krievijas Kinoakadēmija paziņojusi balvas Nīke nominantus – kategorijā Labākā NVS un Baltijas valstu filma uz apzeltīto statueti pretendē Igaunijas, Baltkrievijas un Latvijas kopražojuma filma Vientuļā sala, kuras režisors ir igaunis Pēteris Simms. Viena no tās konkurentēm ir leģendārās ukraiņu režisores Kiras Muratovas Mūžīgā atgriešanās.

Balvu šajā kategorijā pasniedz kopš 2003. gada, kad par pirmo tās ieguvēju kļuva režisora Herca Franka "mūža esence, dokumentālista grēksūdze" Flashback. Vēlākos gados šajā kategorijā tikuši nominēti vēl četri darbi no Latvijas: Askolda Saulīša Keep Smiling!, Viestura Kairiša Romeo un Džuljeta, Jura Poškus Monotonija, bet pirms diviem gadiem par balvu kategorijā Labākā NVS un Baltijas valstu filma cīnījās Andra Gaujas Ģimenes lietas – tieši šajā nosaukumā ietvertais vārdu savienojums ir kļuvis īpaši aktuāls saistībā ar šī gada Krievijas Kinoakadēmijas pretendentiem uz balvām un posteņiem.

Iespēja savākt vislielāko balvu ražu ir režisora Andreja Proškina filmai Orda, kas ar 11 nominācijām ir pārspējusi Valērija Ogorodņikova Barakas un Pāvela Čuhraja Zagļa rekordu. Seno patiesību, ka labs scenārijs ir puse no filmas panākumiem, vēlreiz apstiprina Jurijs Arabovs, kurš šajā kategorijā sacentīsies pats ar sevi – par savu darbu Ordā un Aleksandra Sokurova filmā Fausts, kas ir ieguvusi galveno balvu Zelta lauva 68. Starptautiskajā Venēcijas kinofestivālā un ar astoņām nominācijām ir kļuvusi par Andreja Proškina filmas galveno konkurenti.

Aleksandra Sokurova īpašumā jau ir trīs Nīkes par filmu VērsisLabākā spēlfilma, Labākais režisors un Labākais operatora darbs, kopumā šis darbs ir saņēmis septiņas statuetes, kļūstot par balvām bagātāko darbu Krievijas Kinoakadēmijas Nīkes pasniegšanas vēsturē. Kategorijā Labākā spēlfilma savus zobus centīsies parādīt Karena Šahnazarova Baltais tīģeris, kuram izdevās kļūt par uzvarētāju Nīkes konkurenta Zelta ērgļa pasniegšanas ceremonijā, kas norisinājās 25. janvārī.

Ar Zelta ērgļu uzvarētāju sarakstu var iepazīties šeit.

Viens no pretendentiem uz balvu kategorijā Labākā spēlfilma ir režisores Avdotjas Smirnovas Kokoko – pirms gada šajā kategorijā triumfēja viņas tēva Andreja Smirnova filma Reiz dzīvoja viena sieviete. Avdotjas Smirnovas veikums ir sagādājis arī nomināciju Kokoko galvenās varones Ļizas atveidotājai Annai Mihalkovai kategorijā Labāka sieviešu loma. Savukārt Renatas Ļitvinovas Ritas pēdējā pasaka nominantu sarakstā ir ierakstījusi Tatjanu Drubiču (Labākā otrā plāna sieviešu loma) un Zemfiru Ramazanovu (Labākā filmas mūzika) – viena no šī skaņu celiņa kompozīcijām Apglabāju bija dzirdama arī nesen notikušajā koncertā Rīgā.

Kategorijā Labākā otrā plāna vīriešu loma ir nominēts (pēc nāves) aktieris Andrejs Paņins par Fjodora lomu Aleksandra Proškina filmā Izpirkšana. Pēdējā mēneša laikā Krievijas kinematogrāfs ir piedzīvojis divus sāpīgus zaudējumus – savu filmu Grūti būt Dievam uz ekrāniem tā arī neieraudzīs Aleksejs Germans, kura vārdā Kinoakadēmija ir nosaukusi speciālbalvu Par ievērojamu ieguldījumu Krievijas kinematogrāfā, tā tiks pasniegta radošajam duetam – režisoram Vadimam Abdrašitovam un scenāristam Aleksandram Mindadzem. Savukārt Alekseja Germana dēls ir apsolījis pabeigt tēva filmu līdz maijam, kad ir gaidāma tās pirmizrāde Kannu kinofestivālā.   

Iespējams, ka par šī gada Krievijas Kinoakadēmijas balvu Nīke pasniegšanas ceremonijas "karstāko" tematu kļūs nevis uzvarētaju vārdi, bet gan vēl viena ģimenes lieta – kandidēt uz Kinoakadēmijas prezidenta posteni gaidāmajās vēlēšanās ir piekritis režisors Andrejs Končalovskis, kurš par viņam izteikto piedāvājumu ir bijis pārsteigts. "Es būšu vēl vairāk pārsteigts, ja ar balsu vairākumu tikšu apstiprināts šajā lomā. Tas man nozīmēs kolēģu uzticēšanos, ko nav sašķobījusi mana ilgā prombūtne no kinematogrāfijas lauka," režisoru citē RIA Novosti. Viņa jaunākais brālis Ņikita Mihalkovs regulē Zelta ērgļa lidojumu. Kurš uzvarēs?

Krievijas Kinoakadēmijas balvas Nīke pasniegšanas ceremonija notiks 2. aprīlī Maskavā.

Ar visu nomināciju sarakstu var iepazīties šeit.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja