Laika ziņas
Šodien
Sniega pārslas
Rīgā +1 °C
Sniega pārslas
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Grāmatas Būt sliktai meitenei ir dievīgi autore viesosies Latvijā

No 20. līdz 22. maijam Latvijā viesosies igauņu rakstniece Ketlina Kaldmā (Kätlin Kaldmaa), grāmatas Būt sliktai meitenei ir dievīgi (Liels un mazs, 2019) autore. Viņa tiksies ar bērniem Rīgā un Venstpilī.

2019. gada sākumā Maimas Grīnbergas tulkojumā izdotā grāmata Būt sliktai meitenei ir dievīgi ir Ketlinas Kaldmā trešā prozas grāmata bērniem, Igaunijā tā izdota 2016. gadā.

Stāsta notikumi risinās ap 1980. gadu. Padomju Igaunijā ir kāds parasts kolhoza ciemats, ir kartupeļu lauki un cūku kūtis, ir deficīts – dažādu preču trūkums – un neglītas skolas formas. Tā nav nekāda memmīšu pasaule – lai šo vietu iepazītu, vajadzīgi rūdīti bērni. Grāmatas galvenā varone Lī ir 11 gadus veca apsviedīga meitene, kura kopā ar jaunāko māsu, mazo brāli, par kuru lielā māsa allaž ir atbildīga, un draugiem – kaimiņu puikām šajā Igaunijas lauku nostūrī piedzīvo dažādas dēkas. Bieži vien gājieni uz mežu un pie upes ir bīstamāki, nekā bērni spēj aptvert, bet pieaugušo tuvumā nav, un bērni var visu izmēģināt uz savas ādas. Taču pamazām varoņdarbi kļūst arvien pārgalvīgāki, un arī nepatikšanas ir klāt.

Rakstniece grāmatas tapšanā izmantojusi savus bērnības iespaidus, taču, pateicoties visu laiku bērniem kopīgajai kārei pēc piedzīvojumiem, mūsdienu bērnam nepavisam nebūs grūti iejusties viņas attēlotajās situācijās, un gluži nemanot viņš būs ieguvis arī priekšstatu par savu vecāku vai vecvecāku kādreiz pieredzēto. Arī latviešu izdevumā izmantotas igauņu mākslinieka Jāna Rēmusa (Jaan Rõõmus) ilustrācijas.

Kaldmā ir iznākuši arī pieci dzejoļu krājumi pieaugušajiem, stāstu krājums Mazs ass nazis (2014) un romāns Islandē nav taureņu (2013), viņa studējusi angļu valodu un literatūru, tulko un atdzejo, raksta literatūras kritiku, ir strādājusi Igaunijas Bērnu literatūras centrā. Kaldmā ir Igaunijas PEN prezidente un Starptautiskā PEN valdes locekle.

Ketlina Kaldmā kopā ar grāmatas tulkotāju Maimu Grīnbergu un grāmatas redaktori Inesi Zanderi tiksies ar bērniem Rīgas Igauņu pamatskolā un Ventspils centrālās bibliotēkas Bērnu bibliotēkā.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Hanzas peronā top dejas izrāde Pāru terapija

Hanzas peronā 5. un 6. aprīlī pirmizrādi piedzīvos dejas izrāde Pāru terapija, kuru veido horeogrāfe Liene Grava, dramaturgs Artūrs Dīcis, mākslinieks Reinis Suhanovs, mūzikas autors Reinis Sējān...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja