Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +18 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints

Indra Sproģe un Renārs Kaupers mācīs bērniem reizrēķinu

Klajā nācis mākslinieces Indras Sproģes inovatīvā mācību līdzeklis bērniem Māci mani, Degunlāci!.

Komplektā ietilpst grāmata, dziesmas un animācijas filmas, kuras ļauj bērniem vieglā un interesantā veidā apgūt reizrēķinu, izmantojot visas maņas. Projekta mūziku sarakstījis mūziķis, grupas Prāta vētra līderis Renārs Kaupers, pastāstīja projekta pārstāve Maija Trikule.

Grāmata ir 98 lappuses bieza ar DVD pielikumā, kas ietver 55 pantus par katru no reizrēķina izteiksmēm, 100 bildes, 55 animācijas, 11 dziesmas, 10 mūzikas instrumentus un 10 dažādas balsis.

Māci mani, Degunlāci! turpina Indras Sproģes iepriekšējo bērnu grāmatu Miljons un Joka pēc alfabēts iesākto ceļu pie bērniem un viņu vecākiem, ierādot, kā uz pavisam nopietnām lietām paraudzīties no krāsainās un aizraujošās puses. Ar radošu pieeju un spilgtu emociju palīdzību reizrēķins ieguls bērnu ilglaicīgajā atmiņā, tādējādi nodrošinot, ka tas, ko šie bērni iemācīsies otrajā klasē, paliks viņu atmiņā visu mūžu.

Projekta galvenais varonis Degunlācis aicina būt radošiem, savu kreativitāti izpaust ne tikai vizuālās mākslas stundās un dažādos ārpusklases interešu pulciņos, bet arī eksakto zinātņu stundās. Degunlācis parāda, kā reizinātājus asociēt ar bērniem pazīstamiem un tuviem tēliem no pasaku pasaules, ikdienas un dabas pasaules, piemēram, septiņiem rūķīšiem, deviņgalvu pūķīšiem, piecstaru zvaigznēm, pieclatniekiem, astoņkājiem, skudrām, vaboli ar sešām kājām, divausainu zaķi, astoņām Saules sistēmas planētām, sešiem kontinentiem, trīspirkstu sliņķi, dievieti ar astoņām rokām, sešu suņu pajūgu un tamlīdzīgi.

Katram reizinātājam dota sava krāsa – no baltās līdz melnajai – cauri visai varavīksnei. Savukārt reizinājums iegūst to krāsu toni, kas rodas, sajaucot šīs abas krāsas. Tāpat katram ciparam atbilst viens mūzikas instruments: viens - stabule, divi - vijole, trīs - klavieres, četri - akordeons, pieci - kokle, seši - sitamie instrumenti, septiņi - ģitāra, astoņi - kontrabass, deviņi - mutes ermoņikas, 10 - saksofons. Katras izteiksmes muzikālo pavadījumu veido abu reizinātāju instrumenti, tas ir, katram skaitlim ir piesaistīts savs instruments, tādējādi radot papildus audiālās asociāciju ķēdes, kuras īpaši palīdzes bērniem ar izteiktu dzirdes atmiņu.

Lai katrai reizrēķina izteiksmei asociācijas būtu pēc iespējas dažādākas, animāciju veidošanā izmantotas atšķirīgas tehnikas: klasiskā zīmētā animācija, plastilīna animācija, leļļu animācija, datoranimācija, sadzīves priekšmetu animācija, kolāžas, brīvdabas sniega animācija un brīvdabas smilšu animācija, kā arī aktieru iesaistīšana animācijā. Dažādās izmantotās tehnikas un atspoguļotais animācijas tapšanas process rosinās bērnu iztēli un vēlmi pašiem veidot savas multfilmas, izmantojot pieejamo tehniku (mobilo telefonu, digitālo kameru) un vienkāršus, sadzīviskus priekšmetus.

Bērni ir dažādi, un katram no viņiem ir nepieciešama individuāla pieeja, kuru visvieglāk atrast, nosakot bērna inteliģences tipu - vai bērns ir ar kinētisku, audiālu vai vizuālu uztveri. Taču šis materiāls ietver tik daudz dažādu faktūru, skaņu un vizuālo formu, ka neatkarīgi no bērna uztveres veida, redzētais paliks atmiņā.

Māci mani, Degunlāci! ir materiāls būs lietderīgs ne tikai skolai, bet arī ģimeniskiem vakariem. Turklāt Degunlācis ir īsts multimākslinieks, viņam nepietiek tikai ar matemātiku un mākslu, viņš māca arī ģeogrāfiju un dabas mācību, mūziku un krāsu mācību. Tas palīdzēs vecākiem saprast, kā labāk palīdzēt bērniem mācību procesā, uzlabos bērnu asociatīvo domāšanu, kas viņiem noderēs visai tālākajai dzīvei. Savukārt skolotājiem projekts piedāvās jaunu un radošu pieeju mācību procesam.

Projekta tapšanā piedalījās Indra Sproģe (teksti, ilustrācijas, animācijas), Renārs Kaupers (mūzika), Mārtiņš Veļa (digitālā transformācija). Balsis – Renārs Kaupers, Agnese Kaupere, Helēna Jubalte, Dace Jubalte, Jānis Jubalts, Santa Didžus, Gundars Āboliņš. Instrumenti – Filips Zaržeckis, Raimonds Ozols, Helēna Jubalte, Marko Ojala, Dace Jubalte, Laima Jansone, Jānis Niedra, Renārs Kaupers, Jānis Jubalts, Ingars Viļums.

Aizraujošo mācību līdzekli no 11. septembra var iegādāties visās labākajās Latvijas grāmatnīcās.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja