Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +7 °C
Viegls lietus
Pirmdiena, 6. maijs
Didzis, Gaidis

Iznācis žurnāla Latvju Teksti ziemas numurs

Šis ir žurnāla Latvju Teksti jubilejas – 10. numurs. Žurnāla pašreizējais galvenais redaktors Guntars Godiņš redakcijas slejā raksta: "Labi apzināmies, ka žurnāla pastāvēšana galvenokārt atkarīga no kvalitātes, daudzveidības, arī no pārmaiņām. Patīkamākā ziņa ir tā, ka 2013. gadā mūsu žurnāls iznāks jau sešas reizes gadā.

"Žurnāla 10. numurs iznācis tieši pirms Prozas lasījumiem. Zīmīgi, ka tajā publicēts arī pērnā gada Prozas lasījumu dalībnieces Daces Rukšānes godalgotais stāsts Skrējiens. Jauna latviešu autora romāna parādīšanās parasti izsauc lielu interesi, drīzumā tādu var radīt arī Jāņa Joņeva pirmais romāns Jelgava 94, kura fragments publicēts Latvju Tekstos. No prozas vēl varat lasīt Undīnes Arājas un Agneses Gusarovas stāstus. Latvju Tekstos publicēta pazīstamā dzejnieka Aivara Eipura dzejas kopa Diennaktis, bet pirmoreiz Toma Treiberga un Ivara Šteinberga dzejoļi. Citu tautu dzeju šoreiz pārstāv portugāļu dzejnieka Fernandu Pesoa dzejojums Slīpais lietus, ko atdzejojis Leons Briedis. Guntis Berelis un Guntars Godiņš iztaujājuši nupat Baltijas Asamblejas balvu literatūrā ieguvušo rakstnieku Aivaru Kļavi, savukārt no ārzemju intervijām varat lasīt Guntara Godiņa sarunu ar populāro somu dzejnieci Heli Lāksonenu, kuras grāmata Kad gos smei nesen iznākusi apgādā Mansards. Rakstu sadaļā publicēta Mārtiņa Mintaura eseja Katram var būt savs priekšstats par taureni, Viļa Kasima raksts par ķīniešu rakstnieku Mo Jaņu, kam nesen tika piešķirta Nobela prēmija literatūrā, Toma Treiberga apcere Kas ir dzejas slems un kāda no tā jēga, Ulda Bērziņa pārdomas Dzīvais ūdens un mazie odiseji, kā arī Jāņa Vādona raksts Liriskā varoņa apvārdotajos ūdeņos. Gan Ulda Bērziņa, gan Jāņa Vādona rakstos skartas arī tulkošanas un atdzejas tēmas. 10. numurā publicētas divpadsmit kritikas par jaunākajām grāmatām: Anda Baklāne raksta par somu dzejnieces Heli Lāksonenas grāmatu Kad gos smei. Par rakstnieces Ievas Plūmes stāstu krājumu Rēzus žurnālā publicēti divi viedokļi – Dainas Tabūnas recenzija Protests pret protestu un Aivara Madra Rēzus un citas kaites. Par dzejnieka Eināra Pelša jauno dzejas izlasi S un viņa atgriešanos dzejā rakstījis Jānis Elsbergs apcerē Palēcienā ar svaru bumbu. Vēl par jaunākajām grāmatām recenzijas rakstījuši Viktors Dāboliņš, Sigita Kušnere, Anda Kubuliņa, Liāna Langa, Ilva Skulte u.c.Rakstniecības un mūzikas muzeja organizēto izstādi Smacenis apcerējusi Laine Kristberga. Šajā žurnāla numurā ir daudz anotāciju par nesen izdotajām grāmatām, kā arī informācija par latviešu autoru darbiem, kas tulkoti citās valodās.

Žurnāla vāka fotogrāfiju pirmo reizi veidojusi pazīstamā fotogrāfe Māra Brašmane, kas literātus portretēs arī turpmākajiem žurnāla numuriem.

Pirmo reizi žurnāla pastāvēšanas laikā tam ir arī pielikums – Izdevējmetropole Rīga. Jaunākā vācu literatūra, kas tapis sadarbībā ar Prozas lasījumiem un Gētes institūtu Rīgā un tiek izdots sadarbībā ar projektu Izdevējmetropoles". Projekta „Izdevējmetropoles”, kas pasaules literārajos centros popularizē vācu literatūru, ietvaros decembrī Latvijā viesosies pieci pazīstami vācu rakstnieki - Hanna Lemke, Anne Vēbere, Bodo Morsheizers, Gregors Zanders un Jenss Špāršū, kā arī literatūrkritiķis no Minhenes Eberhards Falke ar īsu lekciju par vācu literatūras aktuālajām tendencēm. Visu autoru darbu fragmenti ir iekļauti šajā izdevumā. Plašāk: www.goethe.de/latvija/izdevejmetropoles

Latvju Tekstus arī nākamgad varēs iegādāties lielākajās grāmatnīcās un preses kioskos, kā arī abonēt Latvijas Pastā (www.pasts.lv), abonēšanas centrā Diena (www.acd.lv) un Latvijas Literatūras centra mājas lapā (www.literature.lv).









Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja