Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Kinolektorijā stāstīs par Lukīno Viskonti

17. aprīlī plkst. 18 kultūras namā Iļģuciems notiks kino kluba lekcija, kurā uzmanība veltīta itāļu režisora Lukīno Viskonti daiļradei, informēja Rīgas pašvaldības kultūras iestāžu apvienības pārstāve Ilona Brūvere. To vadīs dramaturgs Egīls Šņore.

Lukīno Viskonti daiļrade kļuvusi par vienu no ietekmīgākajiem pagrieziena punktiem pasaules kino vēsturē. Ar Viskonti Apsēstību/Ossessione itāļu kino vēsturē sākas jauns – neoreālisma laikmets, kas būtiski ietekmē kino un citu mākslas veidu attīstību Eiropā. Kino kluba seanss piedāvās noskatīties kino vēsturē nozīmīgu Lukino Viskonti aktierfilmu fragmentus Roko un viņa brāļi, Nāve Venēcijā un citus.

Roko un viņa brāļi  ir viena no skaistākajām neoreālisma sāgām Eiropas kino vēsturē. Labākas dzīves meklējumos Roko un viņa brāļi no Sicīlijas pārceļas uz industriālo Milānu. Brāļu atšķirīgie raksturi un savstarpējās nesaskaņas pastiprina dzīves skarbo realitāti. Kļūdami par bokseriem, viņi spētu izrauties no nabadzības, bet kas palīdzēs pārvarēt savstarpējo atsvešināšanos un nesaprašanos? Tā ir filma, ar kuru Viskonti atvadās no neoreālisma. Pirms piecdesmit gadiem tā kļuva par izcilas karjeras sākumu Alēnam Delonam, Annijai Žirardo, Renāto Salvatorem un Klaudijai Kardinālei. 

Toties viens no Eiropas kino šedevriem Nāve Venēcijā,  stāsta par sabiedrības elites slimīgajām vājībām, par radoša cilvēka citādību, kas neatbilst priekšstatam par vispārpieņemtām uzvedības normām un domāšanu. Filma, kas ir slēpta jutekliskuma pilna, atspoguļo ne vien rakstnieka Tomasa Manna trauslo, jūtīgo mākslinieka dvēseli, bet arī atgādina - mākslas darbi, īpašas cilvēciskas attiecības un laimes sajūta kā dzīves uztveres pamatelements nav prāta darbs, bet gan izsapņots, izlolots un vairāk iedomāts dvēseles stāvoklis, kas vienmēr saistīts ar sāpīgu atziņu par dzīves gaistošo realitāti. Filma, kurā tik smeldzīgi skan Gustava Mālera mūzika,  pirmizrādi Itālijā piedzīvoja pirms četrdesmit gadiem un vēl šodien nav zaudējusi savu aktualitāti.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja