Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Otrdiena, 30. aprīlis
Liāna, Lilija

Latvija ar plašu programmu iesaistās Viljama Šekspīra jubilejas svinībās

"Ar krāšņu programmu esam pievienojušies daudzām valstīm, kas šogad atzīmē Viljama Šekspīra ieguldījumu pasaules kultūrā," saka Britu padomes Latvijā direktore Sandra Prince. Latvijā izcilā angļu dramaturga un dzejnieka 450. jubilejas gadu ievadīs viņa lugas Perikls pirmizrāde, ko kopā ar Latvijas Kultūras akadēmijas studentiem piedāvās režisore Anna Eižvertiņa. Pirmizrāde - 27. martā Zirgu pastā. Jubilejas gads noslēgsies ar filmu programmu un konferenci Kultūras krustpunkti, kas notiks no 27. oktobra līdz 1. novembrim.

Ar Baltijas akcentu

Janvāra beigās interneta vietnē theguardian.com publicētajā pētījumā Kura ir visnozīmīgākā vēsturiskā figūra Viljams Šekspīrs ierindojies ceturtajā vietā - pirms sevis palaižot vien Jēzu, Napoleonu un Muhamedu. "Tas ir apliecinājums, ka viņš ir atradis īpašu kodu uz mūsu prātiem un sirdīm," uzskata Sandra Prince. Lai saprastu, vai angļu dramaturgs ir aktuāls arī mūsdienu jauniešiem, Britu padome Latvijā organizē konkursu, kurā 10.-12. klašu skolēni tika aicināti izveidot trīs minūtes garu video par kādu no Viljama Šekspīra lugu citātiem. Konkursa organizētāji ir saņēmuši 47 darbus no dažādām Latvijas skolām. Sandra Prince atklāj, ka vispopulārākais ir izrādījies citāts no lugas Hamlets: "Nekas nav pats par sevi ne labs, ne slikts, tik mūsu apziņa to dara tādu." Konkurss noslēgsies un uzvarētāji tiks paziņoti martā.

Rudenī nāks klajā teātra zinātnieces Gunas Zeltiņas grāmata Šekspīrs. Ar Baltijas akcentu. "Sākot šo darbu, es vēlējos viņu parādīt nevis kā pieminekli, bet gan kā dzīvu cilvēku," viņa akcentē. Šis darbs aizsācies ar pieticīgu mērķi izpētīt, kā Viljama Šekspīra darbi tikuši iestudēti latviešu teātrī, bet jau tagad Guna Zeltiņa ir gatava riskēt un piedāvāt savu angļu dramaturga biogrāfijas versiju - tas ir grūts uzdevums, jo pat visizcilākie šekspirologi šajā jautājumā izlīdzas ar pieņēmumiem - varbūt, iespējams, visdrīzāk -, bet zobgaļi joko, ka visu, kas ir zināms par Viljamu Šekspīru, var uzrakstīt uz vienas aploksnes, "dzēlīgākie bilst, ka pat uz vienas pastmarkas". Grāmatā G. Zeltiņa pieskarsies arī Šekspīra darbu interpretācijām ne tikai dzimtajā Anglijā, bet arī citur pasaulē.

Hamlets un Sarkangalvīte

Teātra zinātniece Guna Zeltiņa atklāj, ka šī gada 30. augustā aprit tieši 130 gadu, kopš Latvijā pirmo reizi iestudēta kāda no Viljama Šekspīra lugām - Venēcijas tirgotājs Jelgavas Latviešu biedrības namā. "Es mēģinu izsekot, kā no pirmajiem biklajiem labas gribas mēģinājumiem uzvest Viljamu Šekspīru izveidojās Eduarda Smiļģa krāšņie, greznie iestudējumi," savas grāmatas saturu ieskicē teātra zinātniece, kuras darbā tiks apskatīti arī Oļģerta Krodera, Māras Ķimeles, Mihaila Kublinska, Annas Eižvertiņas un citu latviešu režisoru iestudējumi, "līdz pat jaunajiem, kuri nāk ar absolūti atšķirīgu un pavisam svaigu skatījumu uz Šekspīru".

Viens no leģendārākajiem angļu dramaturga lugu iestudējumiem Latvijā nešaubīgi ir Oļģerta Krodera 1972. gada Hamlets Valmieras Drāmas teātrī. Ar šo materiālu režisors pēc tam ir strādājis ne reizi vien - Liepājā, Rīgā un vēlreiz atgriezies ar to Valmierā. Latvijas Kultūras akadēmijas rektors profesors Jānis Siliņš zina stāstīt, ka Oļģertam Kroderam bijušas divas mīļākās lugas: "Režisors teica, ka katru gadu viņš varētu iestudēt Hamletu, jo tur ir ko meklēt, un katru gadu viņš varētu iestudēt Sarkangalvīti un vilku."

Šahs un Šekspīrs

23. aprīlī, kas tiek uzskatīts par angļu dramaturga dzimšanas dienu, tiks atklāta žurnāla Veto Magazine organizētā multimediālā izstāde Šahspīrs. Viens no tās objektiem būs interaktīva spēle, kas ļaus izzināt Viljama Šekspīra dramaturģijas un šaha valodas attiecības. "Šekspīrs esot bijis lielisks stratēģis un varens šaha spēlētājs, un tiek uzskatīts, ka daudzas norādes uz šaha analoģijām sastopamas arī viņa lugās," stāsta žurnāla pārstāve Zane Volkinšteine. "Veicot kādu šaha gājienu cīņā pret neredzamo pretinieku, būs iespējams izbaudīt šī pieņēmuma patiesīgumu, kā arī Šekspīra vārdu spēku un trāpīgumu." Savukārt piektā vēsturisko filmu skate, kas Cēsu viduslaiku pilī notiks no 8. līdz 10. augustam, būs veltīta angļu dramaturga darbu ekranizējumiem.

No 16. līdz 20. maijam risināsies Šekspīra festivāls, kurš tiks atklāts ar angļu dramaturga lugas Ričards III iestudējumu, ko piedāvās Viesturs Meikšāns. Titullomā - Dailes teātra aktieris Artūrs Skrastiņš. "Interesanti, vai režisors ir lasījis, ka pērn Ričardu III izraka un noskaidroja, ka viņš patiesībā esot bijis bez kupra un ļoti skaists vīrietis," atgādina Šekspīra festivāla producente Leonarda Ķestere. Nākamajā dienā, 17. maijā, Kalnciema kvartālā notiks Šekspīra laika tirdziņš, tādi tiek rīkoti visā pasaulē. Tajā atdzims angļu dramaturga lugu tēli un notiks "īpašs spīdzināšanas demonstrēšanas pasākums", kā arī uzstāsies britu indie rock grupa Jakarta Club un citi mūziķi. "Noslēgumā Gustavs Strenga lasīs lekciju par seksu viduslaikos," sola producente.

Mani trīs ķieģeļi

Patieso Viljama Šekspīra angļu valodu varēs dzirdēt 19. maijā, kad Rīgā ar Hamletu viesosies slavenais Shakespeare's Globe teātris no Londonas. "Vismaz trīs ķieģeļi pieder man!" par teātra mājvietu Lielbritānijā teic Leonarda Ķestere, kura iegādājusies vairākus sertifikātus, materiāli atbalstot jaunās ēkas būvniecību, un pauž gandarījumu, ka šogad teātris ieradīsies Latvijā - tas ir devies pasaules turnejā Globe to Globe, kas ilgs divus gadus, un Hamlets tiks spēlēts visos sešos kontinentos. Festivāls noslēgsies ar starptautisko konferenci Šekspīrs: autentiskais un mūsdienīgais. Tās tēmas ietvers auditorijas un Šekspīra mantojuma attiecības, Šekspīra nozīmi mūsdienu aktieru un režijas tehnikā, kā arī tiks meklēta atbilde uz jautājumu - kas Šekspīru padara aktuālu XXI gadsimta cilvēkam.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja