Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +2 °C
Skaidrs
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Latvijas literatūras mūža balvu šogad piešķirs Uldim Bērziņam

2017. gada 21. aprīlī plkst. 18 mūzikas namā Daile, tiks pasniegtas Latvijas Literatūras gada balvas (LALIGABA). Mūža balvu par par izcilu ieguldījumu Latvijas rakstniecībā un Latvijas kultūrvides un valodas bagātināšanā ar nozīmīgiem pasaules kultūrtekstiem piešķirs dzejniekam un tulkotājam Uldim Bērziņam, informēja balvas pārstāve Iveta Bērziņa-Bebriša.

„Ar katru savu dzejnieka un tulkotāja artavu Uldis Bērziņš atvēris latviešu valodas iespēju debesis. Korāns, Bībele, Eddas dziesmas – šķiet, viņa ceļojumam pasaules un valodas laiktelpā nav robežu. Personificēta dzejas forma, iespēja novērtēt citas valodas un kultūras bagātības savā dzimtajā valodā, sakrālo tekstu tulkojumi mudina Uldi Bērziņu apbrīnot un iepazīt. Sasniedzis meistarības virsotnes, Uldis Bērziņš paliek uzticīgs strādnieks savā dzimtajā literatūrā,” vērtē ekspertu komisijas pārstāve, kultūras žurnāliste un literatūras projektu vadītāja Liega Piešiņa.

„Ulža Bērziņa vārdā nosauktais kontinents. Pārspīlējums? Nebūt ne – kā citādi lai nodēvē Ulža Bērziņa apmēram pusgadsimta laikā sadarīto. Ar ierasto bibliogrāfiju vai darbu uzskaitījumu šai gadījumā nav iespējams izlīdzēties, runa ir par ko plašāku – kultūrslāņiem vai kontinentiem. Rodas iespaids, ka Uldis Bērziņš visu mūžu raksta vienu gigantisku tekstu, ar katru jauntapušo dzejoli pievienodams tam klāt vēl kādu fragmentu, kas atkarots klusumam,” vērtē ekspertu komisijās pārstāvis, rakstnieks un literatūrkritiķis Guntis Berelis.

Latvijas Literatūras gada balvas (LALIGABA) ekspertu komisija – rakstniece Dace Rukšāne-Ščipčinska, literatūrzinātniece Sigita Kušnere, rakstniece un redaktore Rudīte Kalpiņa, rakstnieks un literatūrkritiķis Guntis Berelis, kultūras žurnāliste un literāro projektu vadītāja Liega Piešiņa, literatūrzinātniece Sandra Ratniece, literatūras skolotāju kuratore Ilze Mazpane, literatūrzinātniece Eva Eglāja–Kristsone un rakstnieks Egīls Venters – par labākajiem 2016. gadā izdotajiem literārajiem darbiem dzejā, prozā, bērnu literatūrā, kā arī tulkojumu un debijas kategorijā atzinusi:

 

Labākais dzejas darbs 

Ronalds Briedis Zāles pret nemirstību, Neputns

Juris Kronbergs Uz balkona / bet ja visu laiku…, Dienas Grāmata

Edvīns Raups Uguns nedrošs pulss, Jāņa Rozes apgāds

Māris Salējs Kā pirms pērkona, Pētergailis

Ruta Štelmahere Krekls, Neputns

 

Labākais prozas darbs

Pauls Bankovskis Trakie veči, Dienas Grāmata

Jana Egle Gaismā, Lauku Avīze

Laima Kota Istaba, Dienas Grāmata

Gundega Repše Bogene, Dienas Grāmata

 

Labākais oriģināldarbs bērniem 

Uldis Auseklis Kaķēns margrietiņās, Lauku Avīze

Lilija Berzinska Lamzaks meklē Lamzaku, Dienas Grāmata

Lelde Stumbre Pūcīte ar zeltainajām acīm, Zvaigzne ABC

Kārlis Vērdiņš Tētis

 

Labākais tulkojums

Dena Dimiņa tulkotais Selīna romāns Ceļojums līdz nakts galam, Jāņa Rozes apgāds

Maimas Grīnbergas tulkotais Jāna Unduska eseju krājums Boļševisms un kultūra, Neputns

Māras Poļakovas tulkotais Serhija Žadana romāns Džezs pār Donbasu, Jāņa Rozes apgāds

Zigurda Skābarža tulkotais Ērvina Velša romāns Porno, Dienas Grāmata

 

Spilgtākā debija        

Svens Kuzmins Pilsētas šamaņi, Dienas Grāmata

Ilga Raščevska Norakstītie, Zvaigzne ABC

Jānis Tomašs Melnie darba cimdi, Pētergailis

Dace Vīgante Ledus apelsīns, Zvaigzne ABC

 

Savukārt speciālbalvu par izcilu ieguldījumu literatūrpētniecībā saņems literatūrzinātniece Anita Rožkalne par pētījumu Kārļa Zariņa burvju aplis, ko izdevis Latvijas Universitātes Literatūras, folkloras un mākslas institūts.

„Literatūrzinātnieces Anitas Rožkalnes interese par rakstnieku Kārli Zariņu trīsdesmit gadu garumā rezultējusies iespaidīgā klasiskā monogrāfijā. Mēģinājumi rekonstruēt biogrāfiskās norises, saistot tās ar daiļrades analīzi, rakstniekam, kurš pēc Otrā pasaules kara dzīvoja pieklusināti. Ieguldīts ļoti apjomīgs, faktiski nenovērtējams pētnieciskais darbs – grāmatas veidošanā izmantots plašs arhīvu materiāls, rakstnieka dienasgrāmatas, intervijas, sarunas ar viņa tuviniekiem un laikabiedriem,” vērtē ekspertu komisijas pārstāve, rakstniece un redaktore Rudīte Kalpiņa.

Aprīlī ziņu portālā Delfi būs iespēja balsot par LALIGABAI nominētajām grāmatām, izvēloties Delfi lasītāju simpātiju balvu.

Balvu ieguvēji saņems naudas balvas, kā arī balvas simbolisko veidolu – LALIGABAS lampu, kuras idejas autors – dizaina studija MĀJO. Balvas pasniegšanas ceremoniju veido rakstnieks Svens Kuzmins, režisors Viesturs Roziņš, scenogrāfs Valters Kristbergs un video režisors Kristaps Kalns. Pasākumu vadīs dzejnieks Toms Treibergs, par muzikālajām intermēdijām rūpēsies Edgars Šubrovskis.

Sīkākas ziņas par nominantiem, speciālbalvas un mūža balvas ieguvēju un citām aktivitātēm ir pieejamas mājas lapā www.laligaba.lv, kā arī LALIGABAS sociālo tīklu kontos.

Lai iespējami plašāka publika iepazītu LALIGABAS balvai nominētos autorus un viņu darbus, 8. aprīlī plkst. 18 Raiņa un Aspazijas mājā - Rīgā, Baznīcas ielā 30 – notiks LALIGABAS dzejas lasījumi, savukārt LALIGABAS prozas lasījumi notiks 13. aprīlī plkst.18 NicePlace Telpā – Rīgā, K.Barona ielā 21a. LALIGABAS pasākumi pieejami ikvienam interesentam bez maksas.

Lai aktualizētu Latvijas laikmetīgās literatūras procesu, 2017. gada 19. un 20.aprīlī Latvijas Nacionālajā bibliotēkā norisināsies izglītības programma un konference Jaunākā literatūra, kurā būs priekšlasījumi par mūsdienu literatūras tendencēm, kā arī interaktīvas izglītojošas aktivitātes studentiem un skolēniem. Konferenci rīko Latvijas Universitātes Literatūras, folkloras un mākslas institūts, papildu informācija un pieteikumi dalībai: [email protected].

Latvijas Literatūras gada balva (LALIGABA) ir nozīmīgākais gada notikums literatūras nozarē Latvijā, tas nodrošina literāro darbu profesionālu izvērtējumu un atzinības izteikšanu autoriem par izcilākajiem darbiem, kuri gada laikā publicēti Latvijas rakstniecībā.

 

Top komentāri

E
E
Izlabojiet, lūdzu, virsrakstu!
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja