Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +4 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Lelde Vikmane. Nostalģiju neizjūt

Ceturtdien plkst.19 kinoteātra Rīga Mazajā zālē tiks svinēta filmas Vajadzīga soliste 25 gadu jubileja

Par saldajiem astoņdesmitajiem dēvētajā laikā — tālajā 1984.gadā — režisors Genadijs Zemels sadarbībā ar jauno, bet jau populāro komponistu Zigmaru Liepiņu realizēja ieceri izveidot izklaidējošu, muzikālu filmu jaunatnei. Jau toreiz tika uzsvērts, ka sižetam un dramaturģijai nav galvenā loma — tā bija mūzikai, ko filmā izpildīja Opus, Eolika, Līvi, dziedātāja Mirdza Zīvere un Kaspars Dimiters. Galvenā — Evijas — loma tika uzticēta jaunajai Dailes teātra aktrisei Leldei Vikmanei.

Lelde Vikmane sen vairs nestrādā teātrī; viņas pašreizējā nodarbošanās ir reklāmas projektu vadīšana žurnālā Rīgas Laiks. Tomēr, sēžot Teātra bāra terasē Jaunā Rīgas teātra pagalmā, dzerot tēju un sildoties rudenīgajā saulē, tā vien šķiet: divdesmit pieci gadi nemaz nav pagājuši, jo Lelde nepavisam nav mainījusies: viņa ir tikpat šarmanta, izskatīga un meitenīga kā tolaik.

Nomaina krievu aktrisi

Evija nebūt nav Leldes Vikmanes vienīgā kinoloma, lai gan daudziem viņa asociējas tieši ar šo filmu. "Jau biju nospēlējusi nelielu lomiņu filmā Vakara variants, un mani gandrīz apstiprināja Elzas lomai O.Dunkera filmā Agrā rūsa. Kinomaizē biju iekodusies nopietni, un man likās, ka Elzas lomu gribu pavisam noteikti, taču apstākļu sakritības dēļ pie lomas netiku. Neslēpšu, to ļoti pārdzīvoju!" Lelde piebilst, ka vienu brīdi pat domājusi par profesijas maiņu. Tādēļ pārāk lielas intereses par topošās muzikālās filmas provēm viņai nebija. Uzzinot, ka Evijas lomai apstiprināta kāda tolaik populāra krievu aktrise, Lelde Vikmane mierīgu sirdi devās uz laukiem vasaras atpūtā. Tomēr filmas veidotāji bija izlēmuši, ka viņa Evijas lomai ir piemērotāka. "Tikai pēc tam uzzināju, ka Evijas lomas pretendente bija uzstājusi, ka dziedās krieviski. Paldies Zigmaram Liepiņam un pārējiem, kuri toreiz, 80. gadu sākumā, kaut ko tādu nepieļāva!"

Lelde Vikmane uzskata — tā bija liela uzdrīkstēšanās: gan uzstāt, ka filmā dziesmas skanēs latviski, gan veidot filmu, kurā nav nekādas ideoloģijas vai sociālisma celtniecības: "Vienkārši pēkšņi ir tāds indiešu kino, kur iet, dzied, skrien, dejo, satiekas!" Viņa nolēmusi: dziedāt un dejot man patīk, kādēļ gan nepieņemt šo piedāvājumu?

Filmēšanas laiku L.Vikmane atminas kā mazliet ekstrēmu: divus mēnešus nācies dzīvot kempingā Saulkrastos. "Tur pat nebija dušas! Vienīgais izņēmums bija Maskavas aktieris Jurijs Morozs, kurš spēlēja Janku, — viņam viesnīcas numuriņā bija vanna, kurā reizēm varējām nomazgāties. Reizi mēnesī mūs veda uz Rīgu pie friziera…" Filmēšana bija intensīva, paralēli vēl jāapgūst deju soļi — tos aktieriem mācīja dziedātāja un horeogrāfe Laima Vaikule. Deju stundas notika uz glābšanas stacijas dēļu grīdas. Lelde Vikmane atceras — pēdas un ceļgali allaž bija pilni ar skabargām. Reizēm iznāca mācīties Laimas Vaikules toreizējā darbavietā — restorānā Jūras pērle, kas atradās Jūrmalā. "Režīms bija nopietns! Bet mēs naktīs varējām priecāties par zvaigžņotajām debesīm un daudz runāt par dzīvi…" Viņa neslēpj, ka tieši filmas uzņemšanas laikā iepazinusi tolaik populārās latviešu grupas; līdz tam viņas uzmanību saistījusi tikai klasiskā mūzika un Imants Kalniņš. "Tas jau ir vēl viens fenomens, ka tās grupas ir populāras un zināmas joprojām…" Lelde secina.

Varbūt taps turpinājums


Kur, pēc Leldes domām, slēpjas filmas fenomens — tas, ka filma nepatika kritiķiem, bet patika skatītājiem? "Man tā šķiet ļoti vienkārša, gaiša, romantiska, muzikāla un jauka — tāda, ko skatīties garajos rudens vakaros. Piemērota, lai varētu atpūsties un nedomāt par problēmām."

Lelde Vikmane atminas 80.gadus — pie toreizējā kinoteātra Komjaunietis (tagad šajā ēkā atrodas kazino) stāvējušas garumgaras cilvēku rindas, bet viņai nācies teju vai slēpties no negaidītās popularitātes. Starp citu, to viņa un pārējie filmas veidotāji piedzīvojuši arī starptautiskā līmenī: 80.gadu vidū, strādājot Saigonā (Dienvidvjetnamā), kādai Latvijas kinogrupai katru dienu nācies iet garām milzīgam Leldes Vikmanes attēlam uz filmas afišas. Ar toreizējiem kolēģiem Lelde saskrienas ik pa laikam. "Esmu satikusi arī Juriju Morozu, kurš filmā spēlēja Janku. Starp citu, viņš ir populārā Krievijas seriāla Kamenska režisors…" Vienā no tikšanās reizēm esot pavīdējusi ideja: uzņemt filmas turpinājumu, parādot, kā filmas varoņiem klājas pēc divdesmit pieciem gadiem. "Varbūt nemaz nav slikti, jo vēl jau visi esam dzīvi," atskan Leldes dzidrie smiekli. Taču nostalģija pēc tiem laikiem, kad tapa Vajadzīga soliste, viņu nemācot. Tomēr ceturtdienas vakarā Lelde Vikmane būs kinoteātrī Rīga, lai kopā ar kolēģiem svinētu filmas jubileju.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Hanzas peronā top dejas izrāde Pāru terapija

Hanzas peronā 5. un 6. aprīlī pirmizrādi piedzīvos dejas izrāde Pāru terapija, kuru veido horeogrāfe Liene Grava, dramaturgs Artūrs Dīcis, mākslinieks Reinis Suhanovs, mūzikas autors Reinis Sējān...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja