Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Muzeju naktī Aspazijas mājas dārzā norisināsies pastaiga Spēles bez robežām

Muzeju naktī, kas norisināsies 15.maijā, no plkst. 18 Aspazijas mājas dārzā apmeklētājus aicina uz stilizētu pastaigu, uz kuru jāierodas 20. gs. sākumam raksturīgā tērpā. Žūrija starp pastaigas dalībniekiem izraudzīsies divus uzvarētājus - šī pavasara Aspazijas mājas dārza karalieni un galveno kavalieri.

Jūrmalas pilsētas muzeja vēsturniece Inga Sarma atzīst, ka šajā laikā mode mainījās visai krasi: "Līdz 1910. gadam sieviešu tērpiem ir raksturīga gara svārku daļa, arī korsetes, no 1900. līdz 1907.gadam aktuāls kļūst S veida siluets. Pašas modernākās Rīgas dāmas ap 1925. gadu sāk tērpties Čarlstona stila kleitiņās ar pagarinātu vidukļa daļu un svārkiem nedaudz zem ceļa.

"Pastaigā var ierasties arī tautas tērpā, kas tobrīd daudzviet laukos joprojām bija godu kārta. Taču viens aksesuārs ir teju obligāts – galvassega. Patiesībā līdz pat 20.gs. 40.– 50. gadiem neviena sieviete neizgāja no mājas bez galvassegas. Un ne vien tikai dāmai cepure varēja sagādāt galvassāpes, proti, ja viņa vadījās pēc franču teiciena "nekas nav vecāks par iepriekšējās sezonas cepuri," bet arī kungiem nebija viegli orientēties modes smalkumos un zināt, kad galvā liekama  gardibene, katliņš, kanotjē, homburga, fedora, trilbijs, vai vienkārši žokejnīca," atzīst Inga Sarma.  

Pastaigas brīdī dalībniekus no droša attāluma vērtēs mūsu žūrija – Aspazijas mājas vadītāja Ārija Vanaga, Jūrmalas pilsētas muzeja vēsturniece Inga Sarma un Jūrmalas teātra uzvedumu daļas vadītājs Ģirts Alsters. Pastaigas dalībniekiem būs iespēja izstāstīt, vai tērps mantots, aizgūts, pielāgots vai no jauna radīts. "Daudzi Aspazijas mājas apmeklētāji ir lepojušies, kādus tik tērpus ir šuvušas viņu mammas un vecmāmiņas. Varbūt šis ir brīdis tos parādīt. Savulaik kāda ērģelniece stāstīja, ka viņas tantes un mamma ir staigājušas pāršūtās Aspazijas kleitās. Varbūt mēs ieraudzīsim arī šādas kultūrvēsturiskas pērles. Žūrija starp pastaigas dalībniekiem izraudzīsies divus uzvarētājus - šī pavasara Aspazijas mājas dārza karalieni un galveno kavalieri. Žūrija vērtējumu paziņos attālināti Aspazijas mājas Facebook lapā. 

 

Lai viss notiktu droši:

1) līdz 13.05. vakaram sava dalība jāpiesaka e-pastā ([email protected]), lai vienotos par konkrētu pastaigas laiku;

2) ierodoties pastaigā, jāievēro droša distance citam no cita (izņemot vienas mājas saimi), un jāievēro vienvirziena kustība, pa vieniem vārtiem ienākot un pa otriem izejot;

3) jāievēro citi valstī noteiktie drošības noteikumi.

 

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja