Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +10 °C
Daļēji saulains
Trešdiena, 24. aprīlis
Nameda, Visvaldis, Ritvaldis

Nacionālajā bibliotēkā būs skatāma ekspozīcija Bites, bakas, kartupeļi. Praktisko padomu grāmatu pirmsākumi

Ceturtdien, 9. martā, plkst. 16.00 Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) Retumu pasaule (5. stāvā) notiks krājuma izlases Bites, bakas, kartupeļi: Praktisko padomu grāmatu pirmsākumi atklāšana, informēja bibliotēkas pārstāvji.

Padomu grāmatas par to, kā labāk dzīvot, nesaslimt, nopelnīt daudz naudas, ir populāras ne tikai mūsdienās – to pirmsākumi latviešu grāmatniecībā meklējami pirms vairāk nekā divsimt gadiem, apgaismības laikmetā. Kā latvieši apguva jaunākās atziņas lauksaimniecībā, finanšu pratību, kulināriju, veselības profilaksi un daudz citu noderīgu iemaņu – atbildi uz šiem jautājumiem sniedz ieskats 18.–19. gadsimta praktisko padomu grāmatās, kas aplūkojamas krājuma izlasē.

Mācītāju, muižnieku, ierēdņu, ārstu sarakstītās grāmatas aptver plašu tēmu klāstu, sākot ar padomiem cūkkopībā, biškopībā, kartupeļu audzēšanā, līdz pat merino aitu kopšanai un baku potēšanai. Tās demonstrē mazāk pazīstamu šķautni apgaismības laikmeta grāmatniecībā un ļauj ielūkoties latviešu zemnieku un muižu kalpotāju ikdienas pasaulē. Pārlūkojot pirmās grāmatas šajā žanrā, atklājas ne tikai jaunu saimniekošanas metožu piedāvājums, bet arī pārmaiņas grāmatas funkcijās. No sakrāla priekšmeta grāmata kļuva par palīgu praktiskajā ikdienas dzīvē.

Par to, kāpēc tapa šīs grāmatas, kāda ir to nozīme grāmatniecības vēsturē un kādas ir paralēles starp praktiskiem padomiem pagātnē un mūsdienās, atklāšanas pasākumā sarunāsies krājuma izlases satura autori, LNB vadošie pētnieki Pauls Daija un Beata Paškevica.

Krājuma izlasē eksponētas grāmatas no LNB krājuma. Tās dizainu veidojusi Linda Jeromane.

Krājuma izlase LNB skatāma līdz šā gada 20. maijam.

17. maijā izstādi pavadošo pasākumu programmas ietvaros notiks vēsturnieces, LNB Letonikas un Baltijas centra vadītājas Kristīnes Zaļumas priekšlasījums Praktiskā dzīve starp Rozēm un Magonēm par praktisko padomu grāmatās aprakstītiem muižu saimniecību uzturēšanas darba procesiem un muižas kalpotājiem, kas tos realizēja.

2023. gadā Retumu pasaulē plānotas vēl trīs krājuma izlases:

  • Dziesmu svētku pirmsākumi. Jūnijs–augusts
  • Seniespiedumi sengrieķu valodā un to tulkojumi latviešu valodā. Antīkās literatūras tulkotājs Augusts Ģiezens (1888–1964). Septembris–novembris
  • Grāmatizdevējs Ansis Gulbis (1873–1936): ietekme uz nacionālās grāmatniecības attīstību. 2023. gada decembris–2024. gada februāris

Krājuma izlases top cikla Latviešu grāmatai 500 ietvaros ar Latvijas Kultūras ministrijas finansiālu atbalstu. Saruna notiek Latviešu grāmatas piecsimtgadei veltītu lasījumu cikla ietvaros, tā norisi atbalsta Valsts kultūrkapitāla fonds.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja